Virtuální realita | Rozšířená realita

Měla to být revoluce rozšířené reality. Magic Leap je přitom propadák

Na začátku byla Magic Leap tajuplná firma, která slibovala inovativní technologie v oblasti virtuální a rozšířené reality. Startup byl založen už roku 2010 a postupně dokázal lákat významné investory. Jsou mezi nimi Alibaba, JP Morgan, Google a mnohé další firmy. Hodnota Magic Leap se tak vyšplhala na téměř 5 miliard dolarů, aniž by firma cokoli veřejně ukázala. Před dvěma lety došlo k prvnímu odhalení brýlí Magic Leap One a od té doby už to jde s Magic Leap jen z kopce. 

Když se brýle Magic Leap One ve své vývojové verzi dostaly mezi první testery, bylo jasné, že se slibovaná revoluce nekoná. Headset nabídl v podstatě to, co konkurenční HoloLens od Microsoftu. Ve výsledku šlo tedy o značně omezenou rozšířenou realitu. 

Nyní The Verge zjistil, že se první verze headsetu prodalo jen šest tisíc kusů, což je daleko za očekáváním, které bylo na sto tisících kusech. Firma potřebuje inovativní produkt, který by utekl konkurenci a dokázal pro rozšířenou realitu najít praktické uplatnění, ale takový současný headset není. A vývoj další generace je ve stádiu, které nějaké brzké uvedení neslibuje. Bude to trvat ještě roky, pokud to firma do té doby nevzdá.  

Odvrací se i vývojáři

Na Magic Leap nemají pochvalná slova ani vývojáři, kteří si jeden z těch šesti tisíc prodaných kusů pořídili a snažili se vyvíjet nějaké aplikace. Jejich reakce shrnul web MSpoweruser a uvádí je titulek „Absolutní noční můra.“ Zařízení prý vyžaduje neustálé restarty, vypadá mu spojení i kalibrace a je zkrátka jen obtížně použitelné. Nehledě na tristní podporu z hlediska vývoje. Vývojáři se shodují, že vyvíjet software pro rozšířenou realitu má dnes smysl leda pro HoloLens 2 od Microsoftu, což je zařízení funkční a s příkladnou podporou pro vývojáře.  

Magic Leap tak asi zanedlouho upadne v zapomnění. Ale jak to, že dokázalo vzbudit tolik pozornosti a vytáhnout z investorů několik miliard? Pravděpodobně za tím budou úchvatné demoukázky, které ukazovaly, co by headset Magic Leap měl jednou umět. Jednalo se ovšem jen o vizuální koncepty vytvořené jako trikový film v počítači, nikoli jako záznam z funkčních prototypů. 

Dechberoucí ukázky toho, co sliboval Magic Leap:

Diskuze (2) Další článek: Gmail se naučil hromadné přeposílání zpráv bez nutnosti je stahovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,