Bezpečnost | Mobilní aplikace | Uber

Měl řidič Uberu nevhodné poznámky nebo se nevěnoval řízení? Klienti mohou žalovat z aplikace

Přepravní platforma Uber aktualizovala svou mobilní aplikaci a představila nové funkce. Zásadní novinkou z pohledu zákazníků bude možnost „diskrétně“ nahlásit situace, které jim byly nepříjemné, avšak nelze je označit jako ohrožující či nouzové.

Nově bude možné provozovateli platformy předat informaci o tom, že se klient necítil s daným řidičem bezpečně. Jako příklady Uber uvádí příliš prudké brzdění, nevhodné poznámky či nevěnování náležité pozornosti dění na silnici. Možných důvodů k využití nové funkce je pochopitelně mnohem víc.

Necítili jste se dobře? Dejte to vědět!

Uber se v poslední době hodně snaží najít rovnováhu mezi zlepšením bezpečnosti svých cestujících a skutečností, že i řidiči se mohou ocitnout v roli oběti. Z poslední zprávy o bezpečnosti vyplynulo, že v roce 2018 došlo ve vozidlech Uberu po celém světě ke 3 045 sexuálním útokům, devíti vraždám a 58 úmrtím při autonehodách.

V roce 2018 přidal Uber do své aplikace nouzové tlačítko, po jehož stisknutí je zákazník spojen s tísňovou policejní linkou. Ze skutečnosti, že v mnoha případech by bylo volání policie tak trochu „kanónem na vrabce“, vychází nově představená funkce, která je zatím dostupná jen ve Spojených státech a v Kanadě.

Provozovatel přepravní platformy chce touto cestou poskytnout zákazníkům možnost ohlásit nějakým způsobem nevhodné nebo nepříjemné chování řidiče. „Odstraněním překážek v oznamování problémů s bezpečností je naším cílem podpořit více hlášení, která nakonec pomohou učinit naší aplikaci bezpečnější pro všechny," říká Uber.

Každá mince má dvě strany

Je samozřejmě otázkou, nakolik budou hlášení pasažérů objektivní. Server The Verge, který o novince informoval, vyslovuje obavu, aby cestující nezneužívali této možnosti například k hlášení řidičů, kteří kvůli jejich spěchu odmítnou překračovat povolené rychlosti.

Již nyní mají klienti Uberu možnost hodnotit řidiče a jejich zpětná vazba má poměrně velký vliv. Při poklesu hodnocení pod určitou úroveň může být řidiči deaktivován jeho účet a ten tak přijde o možnost přístupu k jakýmkoli zakázkám na této platformě. Stejně tak může být deaktivován i účet zákazníka, což se však stává jen výjimečně.

Diskuze (5) Další článek: Telefon s Windows může ožít. Poběží na Windows 10, procesoru ARM a spustí aplikace z Androidu, slibuje Emperion

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,