Megatest šestnácti MP4 přehrávačů

Diskuze čtenářů k článku

06. 04. 2010 10:22

Po letech se mi přes kolegu (on má kousek do důchodu a svět IT a techniky s tím spojené začal poznávat až na stará kolena, takže chápu, že má Vaší cílové skupině nejspíše mnohem blíže než já) dostalo do ruky číslo časopisu s tímto článkem, ze kterého mi zděšením vstaly všechny vlasy na hlavě. Mohl by mi někdo, prosím, vysvětlit důvod sloučení kategorií zvuk a výdrž do jednoho číselného ohodnocení? Vždyť to jsou 2 naprosto odlišné hodnoty, které mezi sebou nemají žádný vztah a je to přesně podle přísloví "míchat jablka a hrušky". I když ono se stačí podívat do tabulky výsledků a je jasno - výrobek Apple by se v objektivním hodnocení kvality zvuku nejspíš nedokázal vyšplhat výše než na 6/10, takže bylo třeba zvýšit číselné hodnocení přidáním dalšího kritéria, ve kterém ipod exceluje. I když exceluje, mám si tabulku vysvětlit tak, že Cowon S9 (jeden z nej přehrávačů na trhu) hraje hůře než ipod nano 5g (Cowon vyhrál test na výdrž a přesto má o 1,1 nižší hodnocení než ipod).

To samé i v případě iRiveru, jež bývají tradičně ve zvuku silné - E50 má více než dvojnásobnou výdrž než nano (51 h. vs 23) a E50 přesto dostává v této kategorii pouze 7,2 - což při pohledu k tabulce svádí k tomu, že E50 musí mít výrazně horší zvuk než nano - což nepochybně mít nebude. Ve skutečnosti bych se divil, kdyby na tom nebyl líp nebo alespoň podobně.

I samotné testování moc dobrý dojem nezanechalo. Snad jediné, za co Vás můžu pochválit, je samotný fakt, že k testování jste nepoužili jako referenční sluchátka přebasované porta pro. Je logické, že časopis Vašeho formátu a s Vaší cílovou skupinou nevybere jako referenční sluchátka nějaký high-end model přes 10 tisíc (to by bylo koneckonců absurdní), nicméně i tak mi nepřijdou low-end Senny za 800-900 Kč jako vhodný referenční model pro test S9 za téměř 6000. Já chápu, že testovat low-end přehrávač s profi sluchátkama nemá moc smysl, ale opačně to přece platí také. A když už děláte průřezový test od nejlevnějších až po ty nejdražší, tak by jste mohli těm z horních pozic připravit podmínky tak, aby mohly vyniknout jejich kvality. Proto nemám nic proti PX100, ale proč jste ty přehrávače nevyzkoušeli s nějakýma špuntama ze střední třídy (např. Etymotics Research ER-6i za cca. 3000 či něco podobného z nabídky Shure, Ultimate Ears atd.)?

Příznám se, že tenhle článek mne nasral jako už dlouho žádný jiný - koneckonců už samotný fakt, že to sem takle opozděně píšu, snad o něčem svědčí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 21:09

Nemáme žádný speciální důvod snažit se o to, aby iPod dopadl nějak jinak, než mu příslušelo - každopádně v hodnocení kvality zvuku skončil ve skupině "nejlepší". Rozhodně ale nebudeme nikdy testoval s in-ear sluchátky a to ze zcela zřejmého důvodu: jejich zvuková charakteristika do velké míry závisí na uchu posluchače (resp, na tvaru a rozměru jeho zvukovodu) a výsledky pak nemají žádnou obecnou vypovídací hodnotu.

Podstatné ovšem je, že jsme připravili test podle požadavků maximálního množství uživatelů, vycházíme z reálných dotazů čtenářů, ze zkušeností e-shopů atd. Přestože to vypadá, že kvalita zvuku je důležitá, v reálných prodejích a dotazech se ukazuje, že zajímá jen velmi úzkou (byť hlasitou) skupinu a většina zájemců má "důležitější" požadavky - proto taky v našem testu nemá nijak rozhodující roli. Je to velmi podobné jako u minulého testu LCD, kde si mnozí stěžovali na to, že bychom měli raději testovat jiné technologie než TN a že přece TN už dnes nikdo nekupuje - a skutečnost je taková, že TN má v ČR okolo 99 % prodaných kusů.

BTW: Líbí se mi pojem "objektivní hodnocení kvality zvuku". Pokud znáte metodiku, jako se dá "kvalita zvuku" změřit objektivně, dejte nám vědět. My umíme pouze průměrovat subjektivní dojmy více recenzentů, případně objektivně změřit zkreslení a vyrovnanost spektra (což ale často nemá žádný vztah k reálnému vnímání a analytické přehrávače a měniče patří k hůře hodnoceným).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 04. 2010 09:56

Rozumná odpověď, i když musím podotknout, že in-ear sluchátka se začínají prosazovat i jako referenční modely v prestižních zahraničních mediích.

S Vaším srovnáním s LCD se dá rovněž souhlasit, ale prostě se mi nelíbí ten přístup - stačilo by trošku víc snahy, času a práce a místo testu, který vy jak sám přiznáváte, je v zásadě pouze pro "lamy" (bez urážky), by jste měl komplexnější test s nějakou výpovědní hodnotou.

Nicméně mi to nedá se v tom ještě trošku pohrabat - můžete mi vysvětlit, jak jste došli k číselnému hodnocení v případě nano, S9 a E50? Podle tabulky výdrže je jasné, že ipod k vítěznému číslu 8,9 v kategorii zvuk a výdrž nedospěl výdrží (nano je lehce nadprůměrný a dostává 4,5 z 10), takže zbývá zvuk. A i když je to samozřejmě subjektivní, nicméně i Vy nejspíš uznáte, že i když ipody v kvalitě zvuku nikterak neexcelují - protože koneckonců naprostá většina cílové skupiny má priority trošku jinde a stačí jim lehce nadprůměrný zvuk, který ipody bez problémů mají. Zkrátka - můžete mi, prosím, do odpovědi napsat, že ipod nano 5G (výdrž 23h., 8,9 bodů ve zvuk a výdrž) má skutečně o tolik lepší zvuk než cowon s9 (výdrž 52h., 7,7 bodů) nebo iriver e50 (výdrž 51h., hodnocení 7.2) - a podepsat se pod to?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
07. 04. 2010 13:21

Myslím, že z tabulky na straně 92 je vidět, proč je Cowon S9 v této kategorii horší a kde ztratil. Samotný zvuk je +- stejný. Proto ostatně kompletní tabulku výsledků k testům dáváme, každý si pak může vybrat i v případě, že jsou jeho kritéria "menšinová".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 04. 2010 02:06

Celkem jsem se zarazil u těch cen. Myslel jsem, že už je to levnější. 3-4 litry bych za to nedal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 03. 2010 14:49

Taky si říkám, jak se dělal výběr. Nebo už není na trhu nic na té úrovni, jako býval kdysi Cowon A2 nebo Creative Zen Vision W?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
30. 03. 2010 15:48

PMP jsem do testu už nezařadili - jsou ve srovnání s malými MP3/4 přehrávače hodně malou částí trhu. Jde o jinou kategorii - Cowon A2 má asi 300 g, nejtěžší a největší přehrávač v našem testu třetinu. PMP jsou teď spíše na vymření, než na testování.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
30. 03. 2010 15:53

A co D2+? Tam je pomer cena/vykon zdaleka nejlepsi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
30. 03. 2010 09:10

Jak na to koukam, tak s vyjimkou S9 a Nano neni zadny byt jen na urovni Cowona D2 z ledna 2007. To je pokrok...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
31. 03. 2010 06:17

Pokial Nano hra podobne ako ipod touch 3G, tak urazas D2 ze nano k nej prirovnavas :)

Mam Shure SE210, a zvuk s Ipodu je OVELA horsi ako s D2-ky. Pokial k tomu pridame perfektny ekvalizer u D2 a jej funkcne vylepsienia zvuku (BBE) tak Ipod sa moze strcit :)

Jednoducho ohladne zvuku Cowon, Sony a Samsung su spicka. iPod je masova zalezitost a tak to aj "zneje."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
31. 03. 2010 07:46

Nano 5th hraje hur

Ja jsem ho tam napsal, jen abych zase nebyl obvinen z nenavistnych vylevu proti Applu. Jsem s D2 naprosto spokojeny, jen ted premyslim zda nastupcem bude S9 anebo J3...

Jinak sluchatka mam EP-630, i pres cenu si s D2 sedly pekne. Shure jsou trochu jina uroven, ale je mi nejak lito zaplatit polovinu ceny prehravace jen kvuli poulicnimu poslechu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
01. 04. 2010 19:31

Běžte si prosím vzít lepší sluchátka (ani ty Shure nejsou relevantní) a pěkně slepým testem to vyzkoušejte. Z mého testu je D2 plně srovnatelná s novým Nano (slepým testem jsem nedokázal ani na 60% určit, které hraje lépe na IE8)... A po dlouhodobém poslechu musím uznat, že iPhone 3g ji také poráží...

Naštěstí sympatie D2 jsou tak velké, že přechod na Apple určitě neplánuji...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
01. 04. 2010 20:44

Otazocka. Pocuvas na "all Flat"? Ak ano, tak priznam ze mozno iPod ma "vacsie basy". Ja pocuvam s plnym vyuzitim EQ (ja pocuvam hudbu tak ako sa mi paci :D ) a tam ipod touch prehrava na plnej ciare. Naviac jeho "EQ" na zvyraznenie nizkych tonov chrachci- ved to je na smiech. Vacsina MP3 prehravacov v dnesnej dobe su nerozoznatelne na FLAT settings. Co robi rozdiel je ako dokazu hudbu upravit, a ci tato uprava spravi hudbu prijemnejsiu pre posluchaca. Moja skusenost hovori ze sony, samsung a cowon su v tomto spicky.

Dalsi priklad je pokial pouzijes lacne sluchatka. Ipod hra na nich ako vacsina ostatnych- hrozne. Na druhej strane, D2 dokaze "vycarovat" relativne pocuvatelny zvuk.

Toto je len moja osobna skusenost, nie je zalozena na nijakom experimente a je mi jasne ze predposlednou vetou moj nazor stratil pre "audiophile" hocijaky vyznam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 04. 2010 00:25

Na flat, iPody mají dosud neopravený bug ekvalizéru, který po vybuzení dělá psí kusy.

Třeba Sansa Clip+ proti D2+ mají na flat velice odlišný charakter.

D2 je výborný kousek techniky, jenže dneska už nejede takový punk, je moc morálně zastaralá.

3g je čistější, více do výšek, méně deky. Předtím bez přímého porovnání bych to nikdy nepřiznal :) Poslouchal jsem s A-T ESW9.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 03. 2010 00:27

Ja mam stary sandisk sansa m250 a uplne perfektne suzi k pocuvaniu hudby, akurat pamät mala na dnesne pomery.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 03. 2010 18:25

mam iPod a je to kram. nezkousel jsem jiny playery, ale pokud je iPod spicka, tak tento segment trhu je naprostou tragedii.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 03. 2010 19:46

Taky mám iPod (classic 80GB) a docela by mě zajímalo, v jakém směru je podle vás krám. Podle mě je to názor na prd. Proč je to krám?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
29. 03. 2010 20:29

podle monopoda už jen kvůli výrobci :D (applu)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 03. 2010 11:14

tak treba ma problemy se spravnym rozhozenim songu podle alb - treba mam desetkrat jedno album s ruznym umelcem a pritom jde o jedno vyberove album. Jeden umelec je uveden nekolikrat, ackoliv ma stejne jmeno (vcetne velikosti pismen). Nebo pri uploadu hodne skladeb je podivne rozhazi mezi alba, ale tvari se, ze je vse ok, takze mam skupinu A v albu skupiny B tvarici se jako songy skupiny B, kde je vlastne A ani nevim. nedaji se mazat playlisty jinak nez z iTunes, nemuzu si editovat playlisty. ovladani "krouzenim" mi moc nesedi (po 3 mesicich jsem si stale uplne nezvykl), orig. sluchatka jsou nepouzitelny. Uz asi ctyrikrat jsem jej musel v iTunes obnovit, protoze se mi bezne stava, ze po nejake zmene a odpojeni nenajde ani jeden song nebo jich najde jen cast, ackoliv na disku jsou a zabiraji misto. Tohle vsechno by snad vyresila podpora mass-storage. Nastavil jsem si zobrazovani casu ve 24 hodinovem formatu, porad vesele zobrazuje ve 12 hodinovem. Staci?

iPod classic 160GB

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
30. 03. 2010 13:21

vyberove album - zaskrtnout part of a compilation

jeden umelec nekolikrat - pokud jsou opravdu spravne vyplnene tagy, tak vyuzit kartu sorting a tam pravidla hromadne vyplnit. take se mi stalo, ze jsem podle vseho mel tagy spravne a furt to nejak divne rozhazovalo (asi u trech alb), tak jsem to protlacil pres ten sorting a v pohode

upload hodne skladeb a nenalezene songy - to se mi stavalo pres neitunesove programy

sluchatka jsou zakladni, s tim ti nepomuzu. mne naopak dobre sedi v uchu a zvuk mi prijde v pohode na takoveto vlakove poslouchani

hodinovy format - zkus ipod zformatovat, obnovit... pokud ti to nefunguje, tak reklamace

zkus treba jiny programy - songbird, amarok, rhythmbox na linuxu nebo songbird a mediamonkey na winu, ale mel jsem s nima problemy pri nahravani coveru, snad ta opice to nahravala dobre, jinak ostatni nic nebo nahodne a uplne jine nez spravne:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 04. 2010 21:38

Takže to nejde o iPod, ale iTunes. No a o neschopnost. To by se pak dalo označit za špatnou věc cokoliv. Něco podobného jsem čekal.

To je jako nadávat, že Word neukládá automaticky do formátu txt a pak se ještě divit, jak to, že v tam potom nejsou barvičky a obrázky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 03. 2010 17:11

zlatý iPod....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 03. 2010 11:12

No ja mam Apple Nano 4Gb, kupil som ho v Anglii v akcii za par liber pred asi 3 rokmi. Absolutne zadny problem. Treba si zvyknut na itunes ale neni to tak spatny program jak na zacatku vypada Baterie uplne spickova vydrz. Ovladani parada podle mne lepsi ovladani u zadneho prehravace nenajdete. Sluchatka slusny prumer ja nejsu neaky extremni zvukofil. Mam v obyvaku repraky Bang and Olufsen a pri pocitaci drevenne Genius a nepoznam rozdil Za 3 roky som s nim kazdopadne nemal jediny problem. A to som pred tim vystridal 2 MP3 prehravace od philips a samsung. Sluchatka boli znicene po par mesicich a samsung se zasekl uplne museli mi vratit penize

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 03. 2010 15:41

no ked mas v obyvaku Bang Olufsen a na Geniusech neslysis rozdil tak tam bude neco spatne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
30. 03. 2010 09:54

Ja mam uz nejaky piatok iPod Nano (2G) a co sa tyka kvality spracovania, ovladania a vydrze nemozem povedat nanho ani jedno krive slovo

Jedinou "slabinou" je z mojho pohladu iTunes, na ktore som si za tie roky nezvykol a keby sa tam dala pocuvat hudba aj v pripade ze sa tam da cez obycajny Mass Storage - volim bez vahania tuto alternativu!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 04. 2010 17:17

Proč iTunes ? Zkus media monkey úplně stačí. iPod Nano (5G)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 03. 2010 10:06

víc než 2roky každodenně rozpaluju asi uplně první creative zen2gb(leden08za neuveritelnych2200Kc) a spokojenost:)až na klasické problémy ohledně konverze videa, občasných záseků a taky nemam s čim srovnávat:D ale na sveho zenika nedam dopustit:))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor