Megatest mainboardů: "Best of i845D"

Chcete si koupit Pentium 4 a ještě nemáte vybranou základní desku? Pokud ano, tak vám tento článek možná pomůže vybrat ten správný podvozek pro vašeho křemíkového miláčka ze stáje Intelu. Na mušku jsme si vzali 8 (slovy osm) desek s čipsetem i845D. Jedná se o první čipset s podporou pamětí DDR SDRAM od Intelu. Dneska se podíváme, jak si s novým čipsetem poradili výrobci základních desek.
 

Soltek 85DR-C

Soltek se pomalu dostává mezi elitu výrobců základních desek. I 85DR-C se povedl. Deska má na sobě typický soltekovský červený kabátek, avšak deska má trošku odfláknuté rozvržení. Mohlo to být lepší! Na palubě najdeme 6 PCI slotů, 1 CNR a AGP. Paměťových slotů napočítáme dva. Příjemná je obdoba EZ-plugu od Asus, i zde je klasický 12 V konektor, který lze použít místo speciálního 12 V konektoru pro P4, avšak i tento speciální konektor na desce je.

Jak je u Solteku zvykem, je deska vybavena funkcí RedStorm overclocking, která testuje spolehlivost systému v přetaktovaném stavu počítače (obdoba FuzzyLogic od MSI - ten se ale spouští z Windows). Frekvence FSB jde měnit po jednom kroku mezi 100 a 255 MHz. Stabilní jsou frekvence do 133 MHz FSB.  Napětí jádra jde zvýšit až na 1,85 V, což by mělo stačit na frekvence vysoko nad 2 GHz (pokud máme v desce Northwooda). Kromě přetaktování z BIOSu, lze takt počítače ovlivňovat pomoci switchů na desce. O audio se stará integrovaná zvuková karta ALC 201A. V balení s deskou je i zajímavý program Partion Magic verze 6.0

Deska lze zakoupit za bezkonkurenční cenu 5000 Kč s DPH, což z ní dělá jednu z nejzajímavějších desek vůbec. Soltek za více než solidní cenu nabízí desku, která má slušnou přetaktovatelnout, design a kvalitu. Škoda jen, že deska není vybavena "featurkami" typu USB 2.0 nebo RAID. Myslím si však, že obyčejný uživatel si s touto deskou bohatě vystačí a může i trošku experimentovat. 

Klady:
  • sympatický design
  • lze provozovat bez zdroje pro P4
  • slušné ladičské možnosti a RedStorm overclocking
  • skvělý poměr cena/výkon
  • stabilita
Zápory:
  • neexistuje verze s RAIDem či USB 2.0
  • horší rozvržení

Výrobce:
Soltek
Hlavní distributoři:
ProCA, Praha (02/67283120)
Karma, Praha (02/81860100)
Subdistributoři:

SWS
, Slušovice (067/7640140)

Cena (ceník Karma):
Soltek 85DR-C: 4208 Kč (5133 Kč s DPH)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,