Megatest mainboardů: "Best of i845D"

Chcete si koupit Pentium 4 a ještě nemáte vybranou základní desku? Pokud ano, tak vám tento článek možná pomůže vybrat ten správný podvozek pro vašeho křemíkového miláčka ze stáje Intelu. Na mušku jsme si vzali 8 (slovy osm) desek s čipsetem i845D. Jedná se o první čipset s podporou pamětí DDR SDRAM od Intelu. Dneska se podíváme, jak si s novým čipsetem poradili výrobci základních desek.
 

AOpen AX4B

AOpeni sice již mají vrchol své slávy za sebou, ale AX4B je důkazem, že jsou stále v dobré formě. Deska je vyvedena v perfektním černém provedení s velmi dobrým rozvržením. Sice mě za popisování krabic kamenujete, ale v tomto případě bych chtěl zmínit, že AOpen má opravdu velmi šikovně zabalenou desku s hezkým manuálem. AOpenka má 5 PCi slotů, 1 AGP a 1 CNR a 3 DIMM sloty.  

Přetaktovací možnosti nejsou špatné, ale označil bych je jako průměrné. FSB jde zvýšit ze 100 na 248 MHz (krok 1 MHz), avšak reálně se pohybujete jen v prvních 30 MHz. Napětí procesoru lze zvýšit až na 1,85 V. Trochu mi na desce chybí diagnostické prvky, avšak deska podporuje zařízení Dr.LED, které je sice velmi dobré (8 LEDek), musíte si jej ale ještě zakoupit navíc. 

Zvuková stránka desky je řešena softwarovým kodekem AC 97 (zařízení AD1885), které splňuje základní zvukové požadavky. Jako bonus k desce je přibalena plná verze programu Norton AntiVirus 2002.

AOpen AX4B je dobrá deska, ale nijak nevybočuje z řady. I po cenové stránce je spíše průměrná, pohybuje se na úrovni ABITu BD7, pořídíte ji za 6500 Kč s DPH. AOpeni nezklamali, ale ani nijak nepřekvapili. AX4B si drží kvalitu, avšak na špičkové desky od ABITu či dokonce ASUS nemá.

Klady:
  • hezké balení, provedení, dokumentace
  • stabilita

 

Zápory:
  • průměrná deska, neobsahuje žádné bonusové featurky
  • málo nastavitelný BIOS
  • cena
Výrobce:
AOpen
Hlavní distributoři:
Levi International, Brno (05/31011911)
Cena (ceník LEVI Int.):
AOpen AX4B: 5300 Kč (6466 Kč s DPH)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,