Megatest grafických karet pomocí Unreal Tournament 2003

Většinou se počítačovým hrám nevěnujeme, ale v případě Unreal Tournament 2003 jsme se však rozhodli udělat výjimku. Důvod je prostý, nejedná se jen o skvělou hru, ale také perfektní benchmark s kterým do budoucna budeme testovat jak grafické karty, tak procesory.
 

Mnozí naši čtenáři se ptají, jak se benchmarkuje v některých programech či hrách. V případě Unreal Tournamentu vám tuto informaci odhalíme, ale v případě našich metodik na testování procesorů stále vedeme diskuzi, protože pokud bychom odhalili, jak to děláme, tak by mohla podobné benchmarky použít i naše konkurence, což samozřejmě nechceme. Do budoucnosti je však pravděpodobné, že v některých případech uděláme výjimku a sepíšeme průvodce benchmarkováním.

Jak se benchmarkuje Unreal Tournamentem 2003? Oproti hrám jako je Jedi Knight 2 nebo Serious Sam 2 je to poměrně snadné. Spusťte Unreal Tournament 2003 Demo a nastavte požadované rozlišení, barevnou hloubku a detaily (viz. níže). Demo sice nedovoluje nastavit detaily na maximum, ale i přesto je kvalita detailů i textur na dostatečné úrovni, aby dokázala potrápit slabší karty.

První způsob benchmarkování UT2003 je pomocí bat souborů v adresáři Benchmark. Dokonce si můžete udělat vlastní bat soubor, který bude spouštět třeba všechny benchmarky najednou. Všechny výsledky se pak ukládají v textovém souboru benchmark.txt

Výhodou tohoto způsobu benchmarkování je, že dostanete všechny dílčí výsledky. Přesto, ale budeme do budoucnosti používat druhý způsob benchmarkování.

V Adresáři System najdete soubor Benchmark, který přímo spustí skript pomocí, kterého si zvolíte rozlišení a spustí se benchmark.

Tento skript spouští dva benchmarky flyby: Asbestos a Antalus, dva benchmarky botmatch: Asbestos a Antalus. Výsledky jsou zprůměrňované z map Asbestos a Antalus v módu botmatch i flyby.

Co je to Botmatch a Flyby? Botmach představuje demo obsahující krvavou deathmatchovou řež a flyby je pouze průlet mapou. Z hlediska vypovídající hodnoty má větší váhu Botmatch protože představuje bitvu ve hře, kdežto flyby je pouze mód Spectator, který používáte chvilku na průlet a prohlédnutí mapy.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,