Megatest: DeltaChrome S8 vs. GeForce FX 5700 a Radeon 9600 Pro

Před několika dny jsme vám nabídli malé preview zajímavé karty S3 DeltaChrome S8. Tentokrát se na čip, který vznesl alespoň trochu vzruchu mezi už nudné boje ATI vs. nVidia, podíváme trochu blíže a dočkáte se také srovnání s konkurencí v podobě GeForce FX5700 a Radeon 9600 Pro v mnoha herních i syntetických testech.

Ovladače (3D a video)

Související odkazy

Katalog produktů
Grafické karty

S3Chromo (podle Chromotion engine pro přehrávání videa) nabízí několik efektů aplikovatelných na přehrávané videosekvence. Vyzkoušel jsem je v běžném Windows Media Playeru bez jakéhokoli dalšího nastavování a bez problému fungují. To je poměrně pokrok oproti třeba "hypované" deblokační funkci Fullstream, kterou ATI uvedla s Radeonem 9000, ale fungovala jen ve speciální edici Real One Playeru.

Jeden zahraniční autor, který vyzkoušel efekt Reliéf na filmu Pán prstenů, na toto téma vtipně poznamenal, že nemůže být nic lepšího než "embossed hobit". Jestli pro tyto efekty najdete uplatnění, to už nechám na vás.

Deblokační filtry také fungují, ale podle toho, co jsem vyzkoušel, zdaleka ne tak ideálně, jak to předvádí obrázek od S3. I přes různá nastavení se mi dařilo spíše kvalitu obrazu horšit, možná je to určeno pro opravdu "kostečkované" videosekvence s velmi nízkou šířkou pásma.

Ovladač poskytuje záklaní informace o čipu, své vlastní verzi a nastavení systému.

Již rozbalená nabídka nastavení pro Direct3D. Tato nastavení odkryjete pomocí ikonky Show vpravo a kromě anti-aliasingu a anizotropního filtrování vidíte implicitní nastavení ovladačů.

V OpenGL je nabídka nastavení o dost chudší. Všimněte si zajímavého čísla u nastavení anizotropního filtru.

Ano, u DeltaChrome nemusíte nastavovat anizotropní filtrování v mocninách dvojky, ale můžete nastavit i filtr například 3:1 nebo 9:1. Vyzkoušel jsem věechny jednotlivé stupně a všechny jsou skutečně rozdílné (i když rozdíl mezi jednotlivými stupni je velice malý).

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,