Megatest: DeltaChrome S8 vs. GeForce FX 5700 a Radeon 9600 Pro

Před několika dny jsme vám nabídli malé preview zajímavé karty S3 DeltaChrome S8. Tentokrát se na čip, který vznesl alespoň trochu vzruchu mezi už nudné boje ATI vs. nVidia, podíváme trochu blíže a dočkáte se také srovnání s konkurencí v podobě GeForce FX5700 a Radeon 9600 Pro v mnoha herních i syntetických testech.

OpenGL hry – Doom III, Call of Duty, Enemy Territory, Serious Sam, IL-2

 

Doom III

Výrobce: id Software
Vydáno: 30. července 2004
Rozhraní: OpenGL
Nastavení: high detail, v konzoli pak "com_preloadDemos 1" a "timedemo demo1", počítám až výsledek z druhého průchodu timedema

Bohužel než jsem našel čas vyzkoušet poslední ovladač vydaný hlavně pro Doom III, byla karta vrácena zpět společnosti, která nám ji zapujčila (moje chyba, ovladač už byl k dispozici více než týden). Ale předtím jsme kartu měli na testy asi 2 měsíce a mezítím S3 vydala asi troje ovladače a s žádnými hra nepracovala, jak měla. Dlouho byl na stránkách k vidění tento poutač:

Jenže datum vydání se odkládalo a odkládalo. Mezitím jsem při čtení fóra na www.deltachrome.com zjistil, že vývojářský tým S3 je mírně pomalejší. Navíc novinky skryje pod nějakého hlášení typu "opraveno mnoho chyb ve hrách" apod., takže se ani nedozvíte, kde se něco konečně událo.

Takto vypadal Doom III na DeltaChrome s předposledními ovladači, jež jsem ještě vyzkoušel

Na výše zmíněném fóru však najdete seznamy, které tvoří sami uživatelé DeltaChrome, jeden obsahuje bezchybně běžící hry a jeden hry, kde je třeba ještě opravit chyby. Bohužel se ukazuje, že pod hláškou "opraveno mnoho chyb ve hrách" se neskrývá "opraveno mnoho chyb v mnoha hrách" a například na ovladač pro Doom III se čekalo málem čtvrt roku od vydání hry! Mezitím, co na s3graphics.com svítil poutač "Doom 3 driver coming soon", jeden ovladač vyšel, ale znamenal pouze to, že se Doom III při spuštění "timedemo demo1" zaseknul.

Nyní je tedy ovladač k dispozici, chybějící bump mapping a nekorektní stíny jsou pravděpodobně opraveny, ale stále si čtu stížnosti typu, že už úvodní zobrazení nabídky s planetou Mars běží okolo 10 snímků za sekundu a že se vyskytují i další chyby. Výkon ve hře změřil Maestrox a zveřejnil na 3Dcenter fóru. Nicméně asi 24 fps v 640 × 480 medium detail a 12 fps v 1 024 × 768 high detail nikoho příliš nevytrhne. Diskuzi na toto téma si můžete přečíst zde.

Call of Duty

Výrobce: Infinity Ward
Vydáno: říjen 2003
Rozhraní: OpenGL (Quake III engine)
Nastavení: max. detaily (včetně 32bitových textur a trilineárního filtrování), pomocí CoDbench, mp-dawnville
Ke stažení: CoDBench 1.0

Výkon DeltaChrome v Call of Duty je jednoduše tragédie! Schválně jsme vyzkoušel i další mapy v režimu normálního hrání, ale pokaždé to samé a ve Stalingradu dokonce nějakých 5 fps v 1 024 × 768!

Wolfenstein: Enemy Territory

Výrobce: Splashdamage a Activision
Vydáno: 29. května 2003
Rozhraní: OpenGL (Quake III engine)
Nastavení: max. detaily (včetně 32bitových textur a trilineárního filtrování), pomocí CoDbench, mp-dawnville
Ke stažení: Testovací timedemo a plná hra Enemy Territory (freeware)

Nenechte se zmást delšími žlutými proužky u DeltaChrome S8, v OpenGl totiž není anti-aliasing u této karty vůbec k dispozici. Proč, to vážně nevím, ale asi to bude mít přímou souvislost s výrazně horším výkonem pod tímto rozhraním.

Serious Sam: The Second Encounter 1.07

Výrobce: Croteam
Vydáno: leden 2002
Rozhraní: OpenGL/DirectX 8
Nastavení: OpenGL, 32-bit HQ ++ skript z 3Dcenter, AA i AF zapínáno v ovladačích
Ke stažení: Testovací skripty z 3DCenter

OpenGL. To slovo samo o sobě už vysvětluje výkon S3 DeltaChrome.

IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles

Výrobce: IC Games
Vydáno: 20. března 2003
Rozhraní: OpenGL/DirectX 8
Nastavení: OpenGL, extreme detail, záznam 1945.trk pomocí FRAPS

IL-2 Sturmovik znamenal pro DeltaChrome jedinou OpenGL, kde se jakžtakž držela. Je zajímavé, že tato hra poměrně sedí i kartám ATI, které v jiných OpenGL hrách (především v Quake III a teď Doom III enginu) nijak neoslňují.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,