Megarecenze Sapphire Radeon X800 Pro 256MB

Nedlouho po uvedení převratné GeForce 6800, která výkonnostně i technologicky zametla s nadvládou Radeonu 9800XT, odpověděla i firma ATI a karty na bázi čipu R420 už jsou tady. Přinášíme výjimečnou recenzi výjimečné karty.

Sapphire Radeon X800 Pro – karta

Přestanu už zdržovat s nesmysly jako popisy technologií, krabice nebo příslušenství a konečně už se dostanu k samotné kartě od Sapphire. Jen si trpělivě sedněte za svými monitory, ještě to bude dlouhé. Ale kýžené fotky karty najdete už opravdu na této stránce.

Obrázek 18. Sapphire Radeon X800 Pro. Klikněte pro zvětšení.

Čelní panel obsahuje klasické tři výstupy – DVI-I (digital DVI-D + analog DVI-A), 15-pin D-SUB (analog VGA) a S-Video (TV výstup).

Rozměry karty jsou více než sympatické (vzhledem k jejímu výkonu), délka 18,8 cm vám rozhodně starosti dělat nebude. Je stejná jako u Radeonu 9800 Pro/XT, o zhruba centimetr větší než u Radeonu 9500/9700. Pro srovnání GeForce 4 Ti4600 nebo FX5950 Ultra měří okolo 21,5 cm.

Ani hmotnost okolo 350 gramů není vysoká.  Předchozí Sapphire 9800XT vážil téměř o 100 gramů více (větší pasív z hustšími lamely), a například Hercules Radeon 9800 Pro měl okolo 320 gramů. Pro zajímavost – Leadtek FX5950 Ultra váží asi 600 gramů a ASUS GeForce 4 Ti4800SE okolo 230 gramů.

Karta se opravdu nápadně podobá předchozímu Radeonu 9800XT, podobný nízký chladič s měděnými lamely, velký větráček, ... Ale pokud si karty pořádně porovnáme, docela dost rozdílů najdeme:

Obrázek 19. Sapphire Radeon X800 Pro – přední strana. Klikněte pro zvětšení. 

Obrázek 20. Sapphire Radeon 9800 XT – přední strana.

Kromě jiného rozmístění kondenzátorů (jichž docela ubylo) a dalších pasívních prvků na kartě, jste si možná všimli, že chladič už má trošku menší rozměry a nechladí paměti. Jenže pro použité GDDR3 moduly není frekvence 450 (900 efektivně) MHz žádná meta

Obrázek 21. Použité paměti – GDDR3 Samsung 2,0 ns. Klikněte pro zvětšení.

Paměti 2,0 ns jsou určeny až pro frekvenci 500 (1 000 efektivně) MHz (například u Albatronu FX5700 Ultra GDDR3 jsme je dostali bez potíží na 1 090 MHz) a dá se tedy očekávat solidní rezerva pro přetaktování. Oproti DDR2 tento nový typ pamětí používá nižší napájení, má menší spotřebu a také menší vyzářené teplo.

Dalších menších změn doznalo uspořádání lamel v chladiči. Zatímco dříve se v pasívu nacházely jako poněkud nepravidelně "zmačkané", u Sapphire X800 Pro byly už pravidelně uspořádané:

Obrázek 22. Detail lamelů v pasivní části chladiče. Klikněte pro zvětšení. 

V dolní vidíte prázdné místo, které bylo u prvních vzorků X800 Pro a X800 XT zaplněno žlutým konektorem. Popravdě, příliš jsem o tomto nezjišťoval (kdyžtak mě opravte v diskuzi pod článkem), ale jedná se asi o druhý konektor pro video vstup a přepínání mezi ním a tím na čelním panelu karty se dělá pomocí DIP přepínače na spodní straně karty, kterým se dá také přepnout norma signálu mezi PAL a NTSC (nemusí se tak dělat dvě verze karty pro Ameriku a Evropu):

Obrázek 23. DIP přepínač ViBack/ViFront a PAL/NTSC. Klikněte pro zvětšení.

Posledním detailem potom je fialová barva konektoru typu Molex, který vzhledově vylepšuje logo Sapphire. Co však většina uživatelů ocení, je fakt, že ATI jak u tohoto modelu, tak i u silnějšího X800 XT Platinum Edition zůstala pouze u jediného konektoru pro 12V přídavné napájení.

Obrázek 24. Konektor typu Molex pro přídavné napájení. Klikněte pro zvětšení.

Chladič jsme samozřejmě odmontovali, ale bohužel jsme nebyli první, takže nemůžu říct, jak kvalitně výrobce nanesl pastu. Návrh chladiče vychází z předchozího 9800XT, který byl velice povedený. I tento musím pochválit, nevysoký (zabírá pouze jeden slot), celoměděný a hlavně tichý. Jen když jste opravdu blízko, slyšíte tiché předení. Na celkové spotřebě karty se podílí 3,6 Watty (12V, 0,30A).

Obrázek 25. Karta s demontovaným chladičem. Klikněte pro zvětšení.

Trojžilový kabel by mohl napovídat, že větrák bude používat automatickou termoregulaci, ale pokud jsem něco nepřehlédl, tak na kartě nejsou nejsou potřebné obvody pro čtení teploty z čidla v jádře R420.

Poznámka: Referenční chladič (resp. jeho mírnou modifikaci zvětšenou tak, aby pokrývala i paměťové moduly) použil tentokrát na svém modelu X800 Pro dokonce i ASUSTeK, jehož model 9800XT trpěl právě tím, že místo něj byl použit poměrně hlučný ASUSem navržený chladič se dvěma vysokootáčkovými větráčky.

Obrázek 26. Sapphire Radeon X800 Pro – zadní strana. Klikněte pro zvětšení. 

Narozdíl právě od 9800XT se na opačné straně karty nenachází měděná destička, která měla za úkol pasivní chlazení nejen čipu ale i pamětí, ale již jen přítlaková spona. Bohužel karta nemá klasické čtyři díry těsně kolem čipu pro snadné uchycení water bloku vodního chlazení.

Poslední zajímavostí je prázdné místo napravo od spony, kde se v případě, že karta podporuje video vstup (ViVo, chcete-li) nachází čip ATI Rage Theater. Trošku mě mrzí, že jsme dostali na recenzi jako první kartu bez VIVO, protože v zahraničních recenzích prvních vzorků X800 jsme mohli vidět právě použití původního Rage Theater, zatímco třeba model 9800XT byl doprovázen novějším Rage Theater 200 (i když 9800XT VIVO nabízel snad jen ASUS).

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,