Megarecenze KISS DP-500: etalon kvality

Dánská firma Kiss je dnes jednou z nejznámějších a nejlepších firem zabývajících se vývojem DivX přehrávačů. Model DP-500 patří k jejich středně vybaveným přístrojům, i tak však překonává svou konkurenci.

DVD a především DivX přehrávač Kiss DP-500 je nástupce slavného modelu DP-450. Kromě ve všech směrech vylepšeného software obsahuje navíc i ethernetové rozhraní. Právě firma Kiss určuje směr, kterým by se měly přehrávače, ale i další spotřební elektronika v mnohých oblastech ubírat. To, že nynější nejlepší výrobky v dané kategorii zatím nedosahují kvalit, které bychom si přáli, ještě neznamená, že za rok tomu nemůže být jinak. Proto doufám, že nově zavedené hodnocení uvítáte, popřípadě doplníte svými připomínkami tak, abychom mohli rovnocenně porovnávat i další přístroje.

Design, ovládací prvky a provedení

„Skandinávský design“ – tohle označení prostě sedí. Řekl bych, že vzhled přístroje je asi to jediné, co zůstalo tak dvacet let pozadu a podobá se tak neotřelému stylu ala „Tesla“. Jistě je to věc osobního vkusu či nevkusu a estetického cítění, takže někomu může design naopak vyhovovat. Nicméně já považuji za vzhledově decentní spíše výrobky značek Panasonic či Pioneer a za jakousi modernu potom nový styl plný lesklých a zrcadlových povrchů (Philips, Sony). Nebuďme však již déle povrchní.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

To, že se nám přístroj ještě nemusí líbit, neznamená, že jeho provedení a dílenské zpracování je také špatné. Ano, jde o poněkud rozměrnější (568 x 154 x 358 mm) a těžší přehrávač (5 kg), ale již podle kvalitně vyvedených výstupů se přesvědčíme o určité pečlivosti jeho stavby. Uprostřed přístroje se nachází dvířka DVD mechaniky, která jsou dosti velká (použita je „počítačová“ mechanika). Nad těmi je potom velký, dobře čitelný display. Vlevo můžeme najít tlačítko Off/On a vpravo pak osm ovládacích tlačítek, která pokrývají nejdůležitější funkce z dálkového ovládání.

Dálkové ovládání patří k těm lepším, má užší profil, takže velmi dobře padne do ruky. Naopak je díky tomu dost dlouhé, proto se obsluha některých tlačítek hůře realizuje. Tlačítka jsou celkem malá a jejich popis je přímo na nich – špatně čitelný. Výbornou vlastností potom je možnost nastavování zvukového výstupu z DO.

DVD mechanika je při vysouvání a zasouvání opravdu velmi hlučná. Avšak při práci s disky je neslyšná.

Design, provedení a ovládací prvky
Design 5/10 62%
Provedení 8/10
Ovládací prvky 8/10
Hlučnost mechaniky - otevírání/zavírání 0/10
Hlučnost mechaniky - práce s disky 10/10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,