Megačlánek: Porovnání současných čipsetů pro Socket 478

Čipset je mozek základní desky, který řídí veškerou její činnost. Bez něj by nemohl fungovat žádný počítač. A porovnání současných „mozků“ nalézajících se na deskách platformy Pentium 4 vám nyní nabízíme - jedná se o volné pokračování předchozího článku věnovaného čipsetům pro Socket A. Přeji příjemné počtení na víkend.
V úvodu se o čipsetech zmíním zběžněji a v podstatě jen opakuji či upřesňuji některé údaje z předešlého článku o čipsetech pro Socket A, protože všechny tam popsané věci a principy v podstatě platí i zde. A i v tomto článku pominu řešení s integrovanou grafickou kartou. Čipset se skládá ze dvou částí, tzv. severního (north) a jižního mostu (south bridge). Pro platformě Intel tomu tak bylo vždy (pominu-li desky pro různé specifické účely, jako velmi malý nebo třeba silně atypické počítače). Výjimku z tohoto rozvržení udělala jedině firma SiS v případě platformy AMD, a i tam se už z jednočipového řešení (tj. oba dva mosty integrovány v jednom čipu) vrátila zpět k dvoučipovým. Obě části čipsetu jsou mezi sebou propojeny po sběrnici. Dříve se k tomu používala sběrnice PCI, ta však brzy přestala postačovat k přenosu množství dat a tak se začala nahrazovat jinými typy, de facto si každý výrobce "vymyslel" svůj typ sběrnice nebo si nějak upravil sběrnici stávající (například firma VIA používá V-Link).

 Základní deska MSI, založená na čipsetu Intel 850

Severní most

Severní most komunikuje s procesorem a zprostředkovává jeho komunikaci s celým zbytkem počítače. Toto se děje prostřednictvím sběrnice - FSB (front side bus). Její standardní rychlost je podle použitého procesoru 100 nebo 133 MHz - a nově ohlášených 200 MHz. Intel ze svých původních plánů vypustil sběrnici 166 MHz a vrhl se rovnou až na 200 MHz. Pentia 4 s takto rychlou sběrnicí však již budou postavena na nové revizi tohoto procesoru (stepping bude změněn z C1 na D1) a zároveň budou i uvedeny nové čipové sady, které tuto sběrnici budou podporovat. Sběrnice FSB se často využívá ke zvýšení výkonu systému přetaktováním (zvyšováním standardní frekvence), protože v případě normálního Pentia 4 ani jiná možnost není. Výrobci základních desek umožňují totiž i jiná rychlostní nastavení frekvencí než ty předurčené. Mezi overclockery (přetaktovávači) jsou obzvláště ceněny desky měnící FSB po 1 MHz (což jsou v poslední době skoro všechny desky značkových výrobců).

North bridge se dále stará o přístup k pamětem, tj. obsahuje paměťový řadič. Ten je propojen s paměťmi pomocí paměťové sběrnice, jejíž rychlost se dá také měnit v závislosti na použitých pamětech. Paměťové řadiče nacházejících se v různých čipsetech nám nabízí podporu pro všechny běžné typy pamětí. Prvně to bylo pro paměti RDRAM s frekvencemi až 800 MHz. V létě minulého roku umožnil Intel rychlost až 1066 MHz. Pak to jsou ještě stále hojně užívané starší paměti SDR SDRAM s frekvencemi 100 a 133 MHZ a jako poslední najdeme podporu pro dnes nejrozšířenější typ DDR SDRAM s frekvencemi 200, 266, 333 a 400 MHz. Poslední vydané čipsety nám už nabízí i dvoukanálový přístup do pamětí – což znamená, že paměti obsluhují hned dva paměťové řadiče (podmínkou je použití dvou kusů pamětí).

Poznámka: v posledních měsících se objevovaly různé spekulace ohledně podpory pro připravované DDR-II paměti. Někteří optimisté věří, že by se jejich podporovat mohla objevit ještě tento rok, ale vše nasvědčuje tomu, že tyto paměti budou podporovat některé z čipsetů, které by měly být uvedeny na začátku roku 2004. Stejně to vypadá i s podporou QBM (Quad Band Memory), což je obdoba dvoukanálového DDR ovšem s použitím jen jednoho paměťového modulu. I tato technologie je však plánována až na začátek příštího roku.

Posledním neméně důležitým prvkem je řadič AGP. Jeho prostřednictvím se nastavuje rychlost, kterou bude probíhat komunikace přes tuto sběrnici s vaší grafickou kartou. Standardně je její rychlost odvozena od FSB, a pracuje na frekvenci 66 MHz.

Blokové schéma čipsetu ALi ALADDin-P4

Jižní most

Jižní most se stará především o komunikaci jednotlivých zařízení na PCI sběrnici jako jsou různé televizní, síťové, zvukové a jiné přídavné karty. Frekvence této sběrnice se také odvozuje od frekvence FSB, standardně je to 33 MHz.

Poznámka: některé základní desky vyšší třídy umožňují zafixovat sběrnice AGP a PCI na jejich standardních hodnotách a přetaktovávat pouze FSB, což je obrovská výhoda, protože jediným limitujícím faktorem přetaktování je v tomto případě pouze procesor.

Potom nám taky zpřístupňuje naše data na pevných discích, cdrom a disketových mechanikách, tj. obsahuje tzv. ATA řadič. V současné době se používá řadič ATA 133, který je ovšem zpětně plně kompatibilní s ATA 33, 66 a 100. Ta čísla znamenají maximální propustnost řadiče v MB/s, této rychlosti se však v praxi nedosahuje. Pro rychlosti 66 a výš je nutné použít 80žílový kabel místo 40žílového, který se běžně používá např. pro cdrom mechaniky.

Poznámka: poslední dobou se objevuje na základních deskách nový standard přenosu dat z pevných disků - Serial ATA, psáno též S-ATA nebo jen SATA. Ten přináší mnohá zlepšení, odpadne např. nutnost nastavovat propojky na discích (master, slave), také se pro přenos už nepoužívá tlustý 80žílový kabel, ale 1/2 centimetru silný kulatější kablík, a mnohé další. Na základních deskách je však zatím pouze v podobě externího řadiče, tj. není ještě integrován do čipsetu. Toho se dočkáme brzy s příchodem nových verzí současných jižních mostů.

V jižním mostu jsou také integrovány zvukové a síťové karty, popřípadě modem. U zvukové karty se jedná o tzv. AC97 - audio kodek. Využití jeho přítomnosti je už ovšem na výrobci základní desky. Levnější desky ho obsahují, dražší využívají většinou zvukových čipů jiných (renomovanějších) výrobců. Pokud je integrována síťová karta jedná se o 10/100 Mbitů/s, což je v dnešní době standard, dražší desky využívají svoje např. až 1 Gbitové řadiče. V případě modemu se jedná jen o soft modem (tj. de facto jen a/d převodník), který využívá k veškeré ostatní činnosti procesoru.

Jako poslední jižní most zpřístupňuje komunikaci s externími zařízeními pomocí řadičů USB, FireWire, sériových, paralelních a PS2 portů. Novější desky už některé porty neobsahují, ale v jižním mostě jejich řadič pochopitelně je. V případě USB se jedná už o verzi 2.0, která dosahuje maximální propustnosti 480 Mb/s. V případě portu FireWire, využívající ho se většinou ke komunikaci s digitální záznamovou technikou jde o rychlost 400 Mb/s. U starších čipsetů se jejich nepřítomnost řešila externím čipem.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,