MediaTek spolupracuje s AMD, chce si licencovat grafiku

V roce 2009 udělalo AMD velmi špatné rozhodnutí, když prodalo divizi pro vývoj mobilních čipů SoC pod značkou Imageon/Xilleon. V té době totiž začal obrovský růst v této oblasti a z nákupu tak těžil Qualcomm (Adreno) i Broadcom. Jak to ale vypadá, pravděpodobně se dočkáme návratu AMD.

Podle informací webu Fudzilla totiž MediaTek, který vyrábí populární mobilní čipsety, už nějakou dobu spolupracuje s AMD na vývoji výkonnějšího grafického čipu. MediaTek nyní v nejvýkonnějších modelech používá grafiku PowerVR od Imagination Technologies, která patří mezi nejvýkonnější a nejefektivnější. Spolupráce tak pravděpodobně vyšla hlavně ze strany AMD.

SoC-Mediatek.jpg

AMD může nabídnout pokročilé technologie, které používá u grafických čipů pro notebooky i desktopy. Do budoucna lze tak očekávat nové mobilní čipy, které budou kombinovat procesor ARM a grafiku od AMD. Bude zajímavé sledovat, jak v tomto extrémně úsporném segmentu bude AMD konkurovat zaběhlým hráčům (Nvidia Tegra, Qualcomm Adreno, Intel HD, ARM Mali). AMD chystá i vlastní hybridní čipy postavené na architektuře ARM, takže lze očekávat, že nepůjde jen o okrajový projekt, ale bude navazovat i na další oblasti.

Diskuze (5) Další článek: Synaptics chystá myš se snímačem otisků, cílí i na počítačové hráče

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,