Hardware | Wi-Fi | MediaTek

MediaTek předvedl Wi-Fi 7 v akci. Datové přenosy jsou skoro pětkrát rychlejší než na Wi-Fi 6

Tchajwanská firma MediaTek, která se mimo jiné zabývá výrobou čipů pro bezdrátovou komunikaci, jako první na světě předvedla technologii Wi-Fi 7 v akci. Kromě toho potvrdila, že prvních produktů podporujících tento standard se dočkáme v roce 2023. Dvě dema nejnovějšího bezdrátového standardu prezentovala „klíčovým zákazníkům a průmyslovým partnerům“.

Hlavním záměrem ukázky bylo předvést „superrychlý přenos a nízkou latenci“. MediaTek ukázal, jak jeho technologie Wi-Fi 7 Filogic dokáže dosáhnout maximální rychlosti až 46,1 Gb/s, která je definována standardem IEEE 802.11be.

Skoro pětkrát rychlejší

Wi-Fi 7 bude poskytovat 4,8× vyšší rychlost přenosu dat než Wi-Fi 6. Jednou z výhod je skutečnost, že těchto přenosových rychlostí lze dosáhnout se stejným počtem antén. Rychlé přenosy jsou možné také díky podpoře 320MHz kanálů a technologii kvadraturní amplitudové modulace (QAM).

Podle organizace Wi-FI Alliance by Wi-Fi 7 měla poskytovat rychlost nejméně 30 gigabitů za sekundu a snadno by měla dosáhnout až 40 Gb/s. Pro srovnání: stávající Wi-Fi 6 podporuje maximální teoretickou rychlost až 9,6 Gb/s, předchozí verze Wi-Fi 5 se může chlubit rychlostí 6,4 Gb/s.

Wi-Fi 7 bude rovněž kompatibilní se všemi dostupnými pásmy, včetně 2,4 GHz, 5 GHz a 6 GHz. Na rychlém bezdrátovém připojení bude možné provozovat náročné aplikace, jako je streamování videa v rozlišení 8K, virtuální realita, cloudové hraní a obecné využití cloud computingu.

MediaTek MLO

MediaTek představil také svou technologii MLO (multi-link operation), která kombinuje více kanálů v různých frekvenčních pásmech, což umožňuje provoz sítě bez přerušení i v případě rušení nebo přetížení pásem. Technologie MLO má být „kritickou“ součástí pro vše, co vyžaduje neustálé připojení, jako je streamování videa a hraní her.

Výrobce se sice zmínil o vydání prvních produktů s Wi-Fi 7 v roce 2023, ale samotný standard je teprve ve fázi návrhu specifikace. Očekává se, že bude certifikován mezinárodní neziskovou profesní organizací IEEE až v roce 2024. MediaTek nicméně zdůraznil, že na této technologii pracuje již od jejího vzniku.

„Zavedení Wi-Fi 7 bude poprvé znamenat, že Wi-Fi může být skutečnou náhradou drátové sítě/ethernetu pro aplikace s vysokými požadavky na šířku pásma,“ řekl viceprezident a generální ředitel divize Intelligent Connectivity Alan Hsu. „Technologie Wi-Fi 7 od MediaTeku se stane páteří domácích, kancelářských a průmyslových sítí a poskytne bezproblémové připojení pro vše od aplikací AR/VR pro více hráčů, přes cloudové hry a hovory v rozlišení 4K až po streamování v rozlišení 8K a další.“

Diskuze (20) Další článek: Ani Tesla letos nebude zahálet. V plánu jsou dvě nová auta a dvě velké továrny

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,