Media Box Workstation – snadná práce s hudebními a video soubory

Máme tu další z řady programů, které jsou zaměřeny na digitální formáty. Podporuje snad všechny dnes již běžné funkce pro práci s MP3, WMA a dalšími formáty plus samozřejmě něco navíc.
Pokud patříte mezi začátečníky na poli hudebních formátů na PC, pak by mohl být právě pro vás vhodným společníkem Media Box Workstation. Na druhou stranu využijí ho i zdatní uživatelé v tomto oboru. Program totiž umí formáty MP3, WMA a další vytvářet přímo z CD a následovně s nimi pracovat. Zde se je na místě srovnání s Media Playerem od Microsoft. Při práci s Media Box Workstation se dá využít několik dalších funkcí (cross fading, grabování CD, přímé onkódování atd.), které Media Player obsahuje, ale ne v takovém rozsahu. Jinak při mém osobním srovnání mě přišel Windows Media Player o něco náročnější na procesor oproti MBW. Navíc MBW podporuje přes 27 hudebních a video formátů.

Po řádné instalaci a spuštění programu stačí vybrat hudební soubory, které máte na PC a zařadit si je dle vlastní libosti, jak mají po sobě hrát. Podporovány jsou soubory MP3, WMA, AVI, MP2, MOV, OGG a některé další – celkem jich je přes 27. Jak jste si již mohli všimnout, tak tento program pracuje plnohodnotně i s video formáty. V dolní části programu se řadí jednotlivé písničky, tak jak byly vybrány. Pro pozdější použití si playlist můžete uložit do souboru a později použít. Program lze využít také jako skvělý mixér. Můžete nastavit různé přechody mezi jednotlivými písničkami (crossfading). Lze také zvolit dobu, kdy se mají písničky překřížit atd. Video otevírá bohužel v malém okně, kde lze samozřejmě měnit rozlišení. Kvalita přehrávání však není na takové úrovni jako specializované video přehrávače. V nejnovější verzi tohoto programu lze jako například u Windows Media Playeru poslouchat internetové rádia v různých vysílacích formátech.

Zajímavou funkcí je budík, kde se můžete nechat zbudit nebo upozornit v určitý nastavený čas či datum libovolnou písničkou. Pro lepší poslech si na levé straně může sami volit basy a výšky a samozřejmě hlasitost. Další zajímavým doplňkem programu je možnost změny kabátků, které lze zdarma stáhnout na Internetu. Dělat lze také různé zvukové deformace – v horní části se dá měnit rychlost přehrávání nahrávky a to jak na horu, tak i dolů.

Pokud si hodláte převést hudební CD do digitální podoby na PC, pak jen stačí v programu zvolit jaký má být vytvořen formát (MP3, WMA, WAV) a jeho kvalita s adresářem, kam se mají soubory uložit. Během několika málo minut je vše převedeno a to bez jakýchkoliv problémů. Pokud se nechcete vypisovat s názvy písniček u jednotlivých souborů, pak stáčí být připojen na Internet, protože Media Box podporuje CDDB databázi. Pokud je dané hudební CD registrováno v databázi, automaticky se vám vypíší názvy všech písniček. Pokud si nevíte s něčím rady, stačí si otevřít přehlednou nápovědu nebo doplněk „tip dne“, kde si lze přečíst také zajímavé informace.

Moje osobní dojmy z tohoto multimediálního programu jsou dobré. Program disponuje celou řadou užitečný funkcí, které jsou dohromady velice dobře sladěny. Stáhnout si můžete zkušební verzi s omezením na převod pouze 5 písniček z CD. Pokud vás také omrzel Windows Media Player, který je u operačního systému Windows zdarma, pak je tento program zajímavou změnou, která vás jistě nezklame. Pro plnohodnotný program se budete muset zaregistrovat a zaplatit registrační poplatek 19 dolarů. I přes toto menší omezení se dá program dobře využít.

Diskuze (1) Další článek: SiS oficiálně uvádí grafický čip Xabre 600

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,