Testy | Android TV

Mecool M8S Pro L 4K: test levné chytré televizní krabičky s osmijádrem

  • Otestovali jsme levnou krabičku k televizi s Android TV
  • Vzhledem k ceně má nadstandardní výbavu a podporu moderních formátů
  • Obsahuje moderní Android

Na trhu je obrovské množství všemožných krabiček k televizi, na kterých běží obvykle operační systém Android TV a umožňují tak spouštění různých aplikací z obchodu Google Play a také přehrávání multimédií. I když v hi-endu je stále králem Nvidia Shield TV, rozhodli jsme se otestovat levné, ale zároveň moderní řešení v podobě krabičky Mecool M8S Pro L 4K, kterou nám k testu poskytl web Gearbest.com.

Moderní hardware

Tento kousek jsme k testování vybrali kvůli třem základním parametrům – výbava, moderní systém a nízká cena. Mecool M8S Pro L 4K má v základu čipset Amlogic S912, který je složený z osmijádrového procesoru ARM Cortex-A53 s frekvencí 1 GHz a 1,5 GHz (architektura 4+4, ARMv8-A).

Grafickým čipem je ARM Mali-T820MP3, který pracuje na frekvenci 600 MHz. Tento model zvládá akcelerovat přehrávání H.265 ve 4K (až 10bit@L5.1 v 60 snímcích za sekundu) a enkódovat v H.265 v rozlišení Full HD a 60 fps. V oblasti podporovaných grafických API je to rovněž dobré – OpenGL ES 3.2, Vulkan 1.0, OpenCL 1.2 a DirectX 11.

K dispozici je nadstandardních3 GB operační paměti DDR3 a vše aktuálně běží na Android TV 7.1.2. Jak lze vidět na jednom ze snímků, aktualizace si výrobce řeší sám, přičemž update na vyšší verzi lze nastavit automaticky nebo přímo ze souboru. Interní úložiště má kapacitu 32 GB, což je určitě lepší řešení než 16 GB či dokonce 8 GB, které lze u krabiček s Android TV často vidět. Výrobce slibuje, že bude poskytovat i novější verze systému, jaká ale bude realita, to nelze odhadnout. Ostatně víme, jak to funguje u telefonů s Androidem.

Součástí výbavy je také Bluetooth 4.1, dvoupásmová Wi-Fi a pouze 100mbitový ethernet. Gigabitový ethernet by krabičce určitě slušel více, ale takovou propustnost lze většinou jen stěží využít a navíc je nutné připomenout, že tohle je krabička za nízkou cenu. Mezi porty jsou dva USB 2.0, čtečka karet (TF) a výstup HDMI 2.0.

V balení dostanete kromě HDMI kabelu a napájecího adaptéru i základní ovladač, který je sice mnohem tlustší než ten u Nvidia Shield TV, ale tlačítka mají kvalitní přesný stisk a nechybí ani specializované tlačítko pro rychlé ovládání hlasem.

Český manuál byste hledali těžko, ale hned při prvotním nastartování a nastavování Androidu je možné zvolit češtinu a poté už vše pokračuje v našem jazyce.

Jednoduchý design i software

Mecool M8S Pro L 4K má velmi jednoduchý a malý design TV (10,2 × 10,2 × 2,1 cm), přibližně poloviční jako Nvidia Shield, takže se u televize opravdu jednoduše schová. Pokud nechcete honit několik ovladačů u televize, lze v systému jednoduše zapnout možnost ovládání s ovladačem k vaší televizi, pokud je kompatibilní s HDMI-CEC.

Systém naštěstí není zaplevelen spoustou nepotřebného softwaru jako jsou různé antiviry, „bezpečnostní“ aplikace a podobně. Naopak potěšila předinstalovaná verze aplikace Airpin Pro, která se spouští automaticky při startu systému a simuluje Airplay rozhraní. Díky tomu můžete z iPhonu, iPadu nebo Macu zrcadlit obraz a video v reálném čase, případně jen posílat hudbu, která bude hrát na televizi. Samozřejmostí je podpora Miracast, DLNA a Netflix HD.

S přehráváním videií nebyl problém ani když šlo o 4K a HEVC, mírné záškuby byly ale občas znát u 4K@60 při přehrávání v Youtube aplikaci, ačkoliv 4K@30 bylo zcela bez problému. Otázka zní, jestli je to problém Androidu nebo použitého čipsetu. Výkon čipsetu je sice dostatečný i pro hraní většiny her z Google Play Store jako Asphalt 8: Airborn a podobné, ale pouze pokud přežijete nižší počet snímků za sekundu. Zmíněný Asphalt 8: Airborn běžel dle mého odhadu kolem 20 fps, což není moc hratelné. Jednodušší hry ale tak náročné nejsou.

Celková rychlost systému je skvělá, obzvláště reakce na ovladač je okamžitá, což nelze říct u všech levných krabiček k televizi.

Slušná cena

Mecool M8S Pro L 4K má slušnou výbavu se schopností obstarat 4K televizi a uspokojit většinu potřeb, které u televize potřebujete. Pokud hledáte něco víc a hlavně ještě vyšší výkon, určitě je vhodnější zvolit zmíněnou Nvidia Shield TV.

Recenzovaná krabička je ale několikanásobně levnější. Prodává se totiž za cenu kolem 60 až 70 dolarů, což je v přepočtu asi 2 tisíce korun. A za tuto cenu je to parádní poměr ceny, výbavy a výkonu.

Diskuze (33) Další článek: Tvůrci ransomwaru SamSam jsou „ve vatě“, vydělali 130 milionů korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,