Maxtor One Touch vs. Western Digital Media Center: Gigabajty na pochodu

Doby, kdy byla jediným použitelným médiem pro přenos dat disketa, jsou už pár let pryč. Pokud někdo potřebuje přenášet data, většinou k tomu využívá CD, případně DVD. Problém nastane, když je třeba přenést velké množství dat. Právě k takovým účelům tu jsou externí pevné disky. Porovnali jsme dva, které patří k současné špičce.

Maxtor One Touch

Jako každý disk z této série je i Maxtor One Touch zasazen v klasickém hliníkovém obalu s logem firmy. Na předním panelu zaujme jeho jediné funkční tlačítko podlouhlého tvaru, které doprovází dvojice diod oznamujících činnost disku. Po nainstalování doprovodného softwaru Dantz Retrospect Express z přiloženého cédéčka mu můžete přiřadit nejrůznější funkce, například zálohování obsahu celého pevného disku nebo jeho jednotlivých částí, složek a podobně. To jistě ocení nejen běžní uživatelé, ale i profesionálové ve firmách – možnost jednoduše provést zálohu stiskem jediného tlačítka, aniž by se muselo cokoli dodatečně nastavovat, je velmi lákavá.

Zadní panel je z technického hlediska o poznání zajímavější, jsou na něm přítomny konektory, přes které disk komunikuje s počítačem – jde o USB a dva FireWire porty. Kromě toho nechybí ani napájecí konektor a otvor pro montáž uzamykacího systému Kensington Lock. Poslední je tlačítko pro zapínání, které disk rychle probudí k životu. Uvnitř pevné konstrukce se skrývá 3,5” pevný disk o kapacitě 250 GB, pracující rychlostí 7 200 ot./min a obsahující 8MB vyrovnávací paměť. Balení obsahuje i plastový stojánek, díky němuž můžete postavit disk do svislé polohy, což přijde vhod hlavně ve stísněnějších pracovních prostorách nebo na zaplněném stole.

Po zhruba dvou hodinách testů a kopírování byl disk poměrně značně zahřátý, takto intenzivně jej však v reálu zřejmě nebudete využívat. Pochválit musím vydávanou hlučnost, resp. nehlučnost, neboť jakákoli práce disku nebyla téměř slyšet. Při testech byl disk dostatečně rychlý, hlavní brzdou pro něj byla nižší propustnost rozhraní, přes které byl připojen. Zajímavostí je, že si více rozuměl s rozhraním FireWire než s USB 2.0, se kterým podával o několik procentních bodů horší výsledky. 

Maxtor One Touch 250 GB Plusy a minusy
produkt externí pevný disk + tichý chod
zdroj Tech Data, Praha + kovový obal
kontakt 225 299 111 + dvojí rozhraní
cena 9 495 Kč vč. DPH - rozměry
záruka 3 roky - zahřívání
Parametry - český manuál
kapacita 250 GB (233 GB skutečná)
rozhraní USB 2.0 a FireWire IEEE 1394
rychlost 7 200 ot./min
vyrovnávací paměť 8 MB
příslušenství napájecí adaptér, USB kabel, FireWire kabel,
stojan, instalační CD, manuál
rozměry (v × š × h) 41 × 140 × 210 mm
hmotnost 1,4 kg

Western Digital Media Center

Výrobce zvolil pro svou největší novinku neutrální šedý plastikový obal, což bohužel není nejodolnější materiál. Na předním panelu najdete tři funkční tlačítka. První slouží pro automatické zálohování, druhé použijete pro ruční zálohování a poslední je spínací signalizační tlačítko, jež po zapnutí začne efektně modře svítit a při práci disku jemně poblikává. Dále je přítomen jeden výstupní konektor USB a největší zajímavost tohoto zařízení – vestavěná čtečka paměťových karet. Jedná se o čtečku typu 8 v 1, která podporuje formáty paměťových karet SM, MMC, SD, MS, MS Pro, CF typ I a II a Microdrive.

Na zadní straně je umístěn napájecí konektor, dva porty FireWire a jeden výstupní a jeden vstupní port USB – v disku je totiž ještě navíc integrován i USB rozbočovač. Stejně jako u Maxtoru se i v tomto případě pod krytem skrývá 3,5“ disk, tentokrát série WD Caviar SE s rychlostí 7 200 ot./min a 8MB vyrovnávací pamětí, nechybí ani plastový stojan, s nímž lze disk postavit i do svislé polohy pro úsporu místa. Jako doprovodný program je přiložen stejně jako u Maxtoru Retrospect Express společnosti Dantz, který umožňuje lehce konfigurovat možnosti zálohování a specifikovat činnost po stisku ovládacích tlačítek.

Externí disk WD Media Center příjemně překvapil v oblasti vnitřního chlazení. Po spuštěných testech a několika hodinách zkušebního provozu byl stále vlažný, což ukazuje na dobře vyřešený odvod tepla. Velmi dobře je na tom také s hranicí hluku, i když při intenzivním kopírování je slyšet o něco víc než konkurenční Maxtor. Co se týče výkonu, vykazoval disk o něco menší vytěžování procesoru než porovnávaný model od Maxtoru a také si lépe rozuměl s rozhraním USB 2.0, u nějž dosahoval o něco lepších výsledků než při práci s FireWire.

Western Digital XF2500JBNRE 250 GB Plusy a minusy
produkt externí pevný disk + čtečka karet
zdroj Western Digital, Praha + výkon
kontakt 227 315 821 + USB rozbočovač
cena 12 378 Kč vč. DPH - plastový kryt
záruka 3 roky - český manuál
Parametry - rozměry
kapacita 250 GB (233 GB skutečná)
rozhraní USB 2.0 a FireWire IEEE 1394
rychlost 7 200 ot./min
vyrovnávací paměť 8 MB
příslušenství napájecí adaptér, USB kabel, FireWire kabel,
stojan, instalační CD, manuál
rozměry (v × š × h) 44 × 154 × 219 mm
hmotnost 1,4 kg

Verdikt

Oba disky lze popsat jako spolehlivé, rychlé a jednoduše ovládatelné; jsou automaticky rozpoznány (od MS Windows 2000 a novějších) a lze s nimi hned pracovat. Při vzájemném porovnání obou disků s kapacitou 250 GB (v přepočtu asi padesát médií DVD) se ale nedá jednoznačně určit vítěze. Výhodou disku Western Digital je čtečka paměťových karet, i když na druhou stranu zase zvyšuje rozměry. Pokud bych měl vzájemně porovnat výkon, mírně navrch má Maxtor. Sice o pár procent víc zatěžuje procesor, ale to je při dnešních rychlostech zanedbatelné.

Každý z disků má tedy těžiště využití trochu jinde. Dražší Western Digital představuje spíše multifunkční zařízení pro uživatele, kteří potřebují data skladovat a jen občas přenést, a navíc využijí integrovanou čtečku. Levnější Maxtor si získá zákazníky, pro něž je přenositelnost a rychlost na prvním místě a rozšířené možnosti by nevyužili.

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Computer a čerpá z čísla 10/04.

Diskuze (14) Další článek: Evropská komise obnovila zkoumání obchodních praktik Intelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,