Maxtor chystá 100 GB IDE disk

Firma Maxtor zřejmě připravuje představení nového pevného disku s rozhraním UltraDMA/100 a kapacitou 100 GB. Tím by se dostala na absolutní špici v IDE světě, protože dosavadní kapacitní rekord v této oblasti činí 80 GB.
Na japonském serveru Akiba PC Hotline se objevily snímky zatím neohlášeného disku Maxtor, který se již objevil na japonském trhu. Disk nesl název 4W100H6, jeho otáčky jsou 5400 ot/min. Má být zřejmě z připravované řady 536DX. Kus z fotografie byl vyroben 2. května 2001 v Singapuru, což je jen něco před dva týdny.

Živě komentuje: Svět osobních počítačů pro „normální lidi“ žije svým vlastním životem nezávisle na supervýkonných součástkách pro servery nebo pracovní stanice. Příkladem jsou právě pevné disky. Zatímco se v oblasti nejvýkonnějších disků přetahují Seagate, IBM a za několik týdnů zřejmě i Fujitsu o kategorii s 15000 otáčkami za minutu, běžné disky disponují maximálně 7200 ot/min. Další rozdíl je v rozhraní, když běžné počítače mají IDE rozhraní, zatímco pro výkonné aplikace se používá SCSI ve variantě až Ultra320 SCSI, případně Fibre Channel. Posledním rozdílem je právě maximální kapacita. SCSI disky pro výkonné aplikace drží rekord s diskem kapacity 180 GB, stolní počítače jsou o 100 GB menší. Nový disk Maxtoru by tento náskok měl snížit o 20 GB, což není špatné. Doufejme, že jej budou následovat ostatní výrobci pevných disků co možno nejrychleji. Přece jen není dobré mít na něco monopol.

Diskuze (13) Další článek: Pomocí Palmu ke GroupWise on-line

Témata článku: , , , , ,