Matrox uvádí Millennium G550

Hlavním tahákem novinky mají být animované obličeje uživatelů synchronizované s mluveným slovem.
Matrox již delší dobu čím dál více utíká od 3D akcelerace k vylepšování 2D funkcí a důrazu na vícemonitorové řešení. Od G400 s podporou Enviromental bump mapping se v podpoře 3D standardů neobjevilo nic nového a G550 v tom nečiní žádný velký rozdíl.

Ve vlastnostech G550 tak dominují Headcasting (animace obličejů), 360MHz RAMDAC a plná podpora dvoumonitorové konfigurace i ve Windows 2000. I tradiční marketingové srovnání s konkurencí, kde si může Matrox vybrat koho chce, volí jako hlavní konkurenty GeForce 2 MX a Radeon VE. Často je ve srovnání uvedeno marketingové označení Matroxu, které logicky konkurence nenabízí, tam se totiž jmenuje jinak. Co přesto Matroxu vytknout určitě nelze, je vysoká kvalita výstupu, kde je tradičně na špici. Například Radeon VE v této oblasti zrovna nedominuje.

Důraz, jaký klade Matrox na propagaci nové funkce Headcasting, naznačuje, že zrovna zde vidí budoucnost internetové komunikace. V praxi Headcasting znamená, že pomocí několika fotek z digitálního fotoaparátu vytvoříte model své hlavy. Ten poté můžete využít v hlasovém chatu, kde je obraz vaší hlavy zobrazen u druhého uživatele a vaše vzájemná hlasová komunikace je doplněna animovanou hlavou, která synchronizuje pohyb rtů s mluveným slovem. Stejně tak je možné vytvářet prezentace, kde je hlasový komentář doprovázen vaší mluvící digitální hlavou. Zatím to lze jen těžko hodnotit, na vlastní kůži jsme to nevyzkoušeli. Zatím to vypadá jen jako hračka.

Dvoumonitorové řešení DualHead je v provedení Matroxu etalonem. Ostatní nabízí sice také svá řešení, do Matroxu mají ale opravdu ještě daleko. Matrox totiž rozšiřuje tradiční dvoumonitorové zobrazování o příjemný uživatelský komfort. Snad jen se Matrox mylně chlubí, že umí přehrávat DVD přes celou obrazovku jednoho monitoru jako jediný, ATI v tomto zcela jistě boduje také. V oblasti výstupů je G550 stejný jako Radeon VE, podporován je TV výstup, digitální DVI a klasický monitorový výstup.

G550 bude stát okolo 135 dolarů (ve standardu je 32 MB DDR pamětí). Zřejmě nejpřímějším konkurentem bude levnější Radeon VE, který nabízí srovnatelný komfort, lepší 3D zobrazení a o chloupek horší 2D část. Co se týče Headcastingu, pro jeho rozšíření by byla nutná podpora ze strany více výrobců a zejména od ATI nebo Nvidie, takto to vypadá zatím na raritní funkci pro pár nadšenců. Možná se časem dočkáme.

Váš názor Další článek: Macromedia představila Sitespring

Témata článku: , , , , ,