Matrox rozšiřuje G450 o televizní tuner

Firma Matrox uvádí videoakcelerátor s televizním tunerem Marvel G450 eTV.
Firma Matrox uvádí videoakcelerátor s vestavěným televizním tunerem s označením Marvel G450 eTV. Jak již název napovídá, videoakcelerátor obsahuje čip Matrox G450. Vlastnosti karty proto vycházejí z vlastností tohoto již dlouho známého obvodu.

Karta je v rámci nabídky výrobce unikátní svými schopnostmi, zaměřenými na příjem a uživatelské zpracování televizního signálu. Díky vestavěnému MPEG-2 kodéru v reálném čase lze počítač vybavený tímto akcelerátorem využít jako videorekordér pro záznam signálu na pevný disk.

Technické parametry karty

název Marvel G450 eTV
výrobce Matrox Graphics Inc.
sídlo Dorval, Quebec, Kanada
videočip Matrox G450
RAMDAC převodník 360 MHz
velikost RAM 32 MB
typ RAM DDR SDRAM
rozhraní AGP 4x
maximální rozlišení 2048 x 1536
výstup na monitor 15pin VGA
TV tuner stereo

Malá rekapitulace možností obvodu G450 – 2D a 3D videoakcelerátor, podpora textur až 2048 x 2048 pixelů, trilineární filtrování, antialiasing, 32bitový nezávislý Z-buffer atd.

Ke kartě se dodávají programy Ulead Video Studio 4.0, Ulead Photo Explorer 6.0, Matrox PC-VCR 2.0 (PVR = Personal Video Recorder), Matrox Software DVD Player a Windows Media Encoder and teletext browser. Karta podporuje stávající programy MS NetMeeting, WebTV a Microsoft Movie Maker (ten je součástí MS Windows ME).

Výrobce uvádí podporu operačních systémů MS Windows 98/ME a MS Windows 2000. Cena pro prodejce je stanovena předběžně na 279 USD.

Živě komentuje: Zprvu jsme byli přesvědčování, že televizní přijímač bude rozšířen o osobní počítač a tento celek bude sloužit jako univerzální multimediální a vzdělávací centrum. Mezitím se celkem v poklidu začal dít přesně opačný proces – počítače se začaly dovybavovat tím jediným, co jim k funkci televize chybělo – televizní přijímač (nebo chcete-li tuner). Nyní se začíná do počítače stěhovat i videorekordér. Místo aby počítač pohltila televize, tak počítač bude to, co pohltí vše okolo od televize a videa až po audio sestavu.

Předchozí verze Marvelu s označením G-400 TV byla kombinací interní AGP karty a externího boxu s přídavnou elektronikou. Nová verze vše integruje přímo na kartu, tudíž by měla mít při vyšším výkonu a větších možnostech i nižší cenu.

Největší konkurencí je samozřejmě legenda v integraci televizního přijímače ATI All-in-wonder ve verzi Radeon. Obě karty se od sebe na první pohled skoro neliší. Obě mají stejně umístěný TV tuner, kde nad i pod anténním vstupem jsou audio a video vstupy a výstupy a úplně vespod je výstup na monitor. Tam je první velký rozdíl – ATI obsahuje DVI-I konektor, Matrox klasický VGA 15pinový konektor. Výhody jsou na obou stranách. Konektor DVI-I umožňuje bez jakékoli redukce zapojit digitální plochý LCD displej, ale pro připojení na klasický monitor potřebuje redukci. Další rozdíl je v chlazení čipu – Matrox nepotřebuje větrák, který je zdrojem nežádoucího hluku. Největší rozdíl není viditelný zvenku, ale při vlastním provozu – čip videoakcelerátoru. Matrox stále ještě nemá novější čip než lehce obstarožní G450, naproti tomu ATI se může opřít o svůj nový Radeon.

Novinka od firmy Matrox může získat příznivce hlavně díky svému zaměření na obyčejné uživatele s obyčejným vybavením (například klasický monitor) bez nároků na extrémní výkon, využitelný převážně ve hrách. Existuje však mnoho uživatelů, pro které je právě tato kombinace ideální.

Diskuze (9) Další článek: Altavista propouští 25 % zaměstnanců

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,