Máte v práci počítač mladší 3 let? Tak to jste výjimka

Microsoft vyzpovídal 13 tisíc evropských firem včetně těch českých (tisícovka tuzemských podniků) a zpracoval obsáhlou sondu. Vyplývá z ní mimo jiné to, že i když české firmy svoje IT postupně modernizují, stále jsou za evropským průměrem.

Pokud jste zaměstnanec a v kanceláři máte mašinu mladší než tří let, pak jste na tom lépe než většina pracovníků malých a středně velkých firem. Jen pětina jich totiž svůj počítačový park omlazuje tempem, které odpovídá evropským trendům, píše ve své zprávě Microsoft.

Klepněte pro větší obrázek
Pracovní počítač v české malé a středně velké firmě má 3-5 a více let

Počítačová výbava je přitom podle analýzy jedním z faktorů pro mladou generaci, která vyžaduje moderní styl práce, politiku BYOD aj. Špičkové talenty nicméně zaměstnavatel asi jen těžko oslní, pokud na stole objeví zaprášenou šunku.

Mezi Českem a zbytkem Evropy je určitý rozdíl i z hlediska mentality samotného podnikání a jeho motivů. Na otázku, co si české podniky představují pod pojmem růst, polovina z nich odpověděla, že se jedná o touhu každý rok vydělat více peněz. Pro firmy z těch opravdu nejbohatších evropských regionů je však růst mnohem komplexnější pojem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Co si malé a středně velké firmy představují pod pojmem růst a odkud prací jejich zaměstnanci

Co však máme všichni společné je to, že nejčastěji pracujeme z kanceláře firmy. Malé podniky ale významnou měrou preferují také sdílená pracoviště (coworking) a také home-office.

Diskuze (84) Další článek: Google se pochlubil, co jsme na něm letos nejvíce hledali

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,