Máte to v počítači a nevíte, co to je

Co vlastně znamená a jaké jsou rozdíly mezi AMR, ACR a CNR? Obdobně jako Intel s RDRAM bojuje skoro proti všem, tak i Intel s CNR bojuje proti všem.
Obdobně jako Intel s RDRAM bojuje skoro proti všem, tak i Intel a ACR bojují proti všem. Co vlastně znamenají AMR, ACR a CNR a jaké jsou mezi nimi rozdíly? Nejdříve si představme kdo, s kým a proti komu.

AMR znamená Audio/Modem Riser a protagonistou je firma Intel. První konečná verze byla představena již přede dvěma roky. Úkolem této sběrnice je nahradit sběrnici ISA pro zvukové karty a faxmodemy, jak již napovídá zkratka. Vlastní elektroniku dělí na dvě části – na základní desce jsou umístěny řídící obvody, kdežto na samotné AMR kartě jsou jen přizpůsobovací obvody pro konkrétní problematiku (např. zesilovač a audio konektory pro zvukovou kartu). Prvním čipsetem, který podporoval AMR, byl i810 firmy Intel.

Toto rozdělení elektroniky vychází z vlastností čipových sad, které skoro bez výjimky v sobě integrují potřebnou elektroniku pro vytvoření zvukové karty (AC-97) a faxmodemu (MC-97). Tím se sběrnice mezi čipem zvukové karty či faxmodemu a vlastním čipsetem posouvá na základní desku, takže je problémem konstruktérů základní desky potažmo čipsetu, jakou sběrnici zvolí (bývá to PCI). Dnešní zvukové a faxmodemové karty se vlastně podstatně liší hlavně v analogové části a to je právě část, která je vysunuta na AMR karty.

Technické parametry následníků ISA sběrnice

standard AMR ACR CNR
verze 1.01 1.0
uvedení specifikace 1998 únor 2000 7. února 2000
na trhu od 2. polovina 1999 2. polovina 2000 2. polovina 2000
předchůdce - AMR -
konektor 46 pinů 120 pinů 60 pinů
iniciátor Intel 3Com, AMD, ALi, Conexant, Lucent, Motorola, NVidia, PCtel, TI a VIA Intel
PŘÍKLADY APLIKACÍ
čipsety pro AMD (Socket A) ALi ALiMAGiK 1, VIA Apollo KT 133 VIA Apollo KT266 zřejmě nebudou
desky pro AMD (Socket A) IWILL KA266-R, MSI K7Tpro zatím jen vzorky zřejmě nebudou
čipsety pro Intel (Socket 7) Zřejmě nebudou zřejmě nebudou
desky pro Intel (Socket 7) FIC VA-503A Zřejmě nebudou zřejmě nebudou
čipsety pro Intel (Socket 370) i810 VIA Apollo Pro266 i815E
desky pro Intel (Socket 370) QDI SynactiX 1, Soyo SY-7ISM zatím jen vzorky Asus CUSL-2M, FIC FS15, FIC FS35, Intel Desktop Board D815EEA
faxmodemy WELL AMR 56kb/s zatím jen vzorky Motorola SM56 AC-L CNR
ACR znamená Advanced Communications Riser a rozšiřuje možnosti AMR sběrnice. Zatímco AMR uměl jen faxmodemy a zvukové karty, ACR umí navíc síťové karty včetně HomePNA, xDSL modemy či USB a v budoucnu i bezdrátová zařízení (Bluetooth či bezdrátový Ethernet). Sběrnice je stejně jako ISA umístěna na opačnou stranu základní desky, než je AGP konektor.

Standard umožňuje tři verze podle obtížnosti s názvy ACR Lite, ACR.Hub a ACR.Xtreme.

Schéma konektoru ACR

Schéma konektoru ACR

CNR znamená Communication and Networking Riser. Tuto novou kartu ohlásila 7. února 2000 firma Intel.

Zpětná kompatibilita je mocným nástrojem. Zpětnou kompatibilitu s AMR paradoxně nemá její autor Intel u nové sběrnice CNR, ale naopak firmy spolu s AMD či VIA se sběrnicí ACR.

Konektor ACR na vzorkové desce AMD

Konektor ACR na vzorkové desce AMD

Jak je od sebe rozeznat? Konektor ACR poznáte docela bezpečně, protože to je stejný konektor, jaký se používá pro MCA nebo PCI sběrnici. V porovnání s PCI je však otočen o 180 stupňů a posunut blíž ke kraji desky. Horší to je s rozpoznáváním AMR a CNR konektorů od sebe. Skvělou pomůckou je základní deska ASUS CUA, která obsahuje oba konektory. Stejně jako ACR, tak i AMR je vysunuta ke kraji základní desky, naproti tomu CNR konektor je umístěn víc ke středu základní desky. Oba konektory mají uprostřed předěl, který je rovněž vodítkem. AMR má předěl blíž kraji základní desky, kdežto CNR má předěl blíž směrem do počítače.

Živě komentuje: Prakticky paralelně vyvíjí Intel svou CNR a AMD svou ACR sběrnici (zjednodušeně řečeno). Letos na podzim se obě rozdílné technologie poprvé utkají na trhu. Nejbližším veletrhem (kde jinde se s novinkami setkat – tedy kromě stránek Živě) je shodou okolností Invex. Sběrnice AMR může a bude těžit ze zpětné kompatibility, která se zkrátka počítá. Snad nejmarkantnější to bude na faxmodemech, které na rozdíl od ostatních aplikací musí být homologované, což není levná a jednoduchá záležitost. Proto případný nástup homologovaných CNR faxmodemů na český trh (a nejen ten) bude daleko pomalejší než nástup sběrnice ACR. Pro ACR totiž již dnes existují na trhu homologované faxmodemy, určené pro AMR sběrnici, se kterou je ACR zpětně kompatibilní.

Základní desky ASU S CUA s jedním CNR (vlevo) a jedním AMR (vpravo od PCI nebo dál od procesoru)

Základní deska ASUS CUA s jedním CNR (vlevo) a jedním AMR (vpravo od PCI)

Intel získává lehkým časovým předstihem proti ACR, které zřejmě dosáhne velkého rozmachu především na deskách s DDR pamětí a novými čipovými sadami (mimo čipsetů Intelu) vůbec.

Poznámka nakonec – tzv. media connector na některých základních deskách (FIC VA503A) není kompatibilní s ničím, co zde bylo uvedeno, je to firemní řešení.

Diskuze (3) Další článek: SolidWorks hledá další živnou půdu

Témata článku: , , , , , , ,