Máte řidičák ke svému počítači?

Už jste slyšeli o „počítačovém řidičáku“? Mám na mysli European Computer Driving Licence (ECDL) – mezinárodní průkaz počítačové gramotnosti.
Už jste slyšeli o „počítačovém řidičáku“? Mám na mysli European Computer Driving Licence (ECDL) – mezinárodní průkaz počítačové gramotnosti. I u nás (po zemích EU, Maďarsku, Polsku a Estonsku) bylo rozhodnuto o jeho zavedení a jedním z prvních akreditačních středisek v Česku se stala počítačová škola Gopas.

Projekt ECDL vznikl v západní Evropě jako reakce na problémy spojené s prudkým rozvojem informačních technologií a tím vyvolanou potřebou stanovit objektivní minimum znalostí, které umožňují pracovníkům velkých státních a komerčních institucí tyto technologie využívat. Sjednocený způsob testování a mezinárodně platných certifikátů pro uživatele výpočetní techniky – ECDL, řízený z Irska, se rychle stal evropským standardem ve všech rozvinutých západních zemích. Do konce 2. čtvrtletí 1999 již testováním prošlo více než 500 000 lidí, převážně státních úředníků a učitelů.

Pro získání certifikátu ECDL je nutné absolvovat a úspěšně zvládnout sedm testů. Ty zabírají širokou oblast od základů informačních technologií a správu souborů, přes práci s textovými a tabulkovými procesory, databázemi, až po práci v síti a na Internetu. Zajímavé je, že nikde není zmínka o konkrétních produktech; tedy stejně jako se nedělá řidičský průkaz pro škodovku, tak ani ECDL neznamená preferování konkrétního produktu, jako je například Microsoft Word. Platnost „řidičáku“ je prozatím neomezená, s nastupujícími novými technologiemi se to však může v budoucnu změnit.

V případě zájmu o složení zkoušek ECDL je nutné zakoupit index v ceně 2 500 Kč. Uchazeč pak může absolvovat osm testů, jeden je tedy opravný. Případné další opravné testy stojí 300 Kč. Po odevzdání indexu se záznamy o úspěšném složení všech sedmi zkoušek získá absolvent z centrály ECDL v Irsku certifikát o úspěšném absolvování závěrečných zkoušek.

Počítačová škola GOPAS je jedním z prvních školících středisek akreditovaných pro ECDL v Praze a zatím pouze jediným akreditovaným střediskem pro Brno. Svoji činnost zahájila společnost v roce 1992 a soustředí se výhradně na vzdělávání v oboru výpočetní techniky. Za rok 1998 prošlo kurzy výpočetní techniky v prostorách školy Gopas více než 7 500 absolventů a za první pololetí roku 1999 jich bylo více než 6 200, a to ve dvou školách (v Praze a v Brně) o celkové kapacitě 16 počítačových učeben. O kvalitách poskytovaných služeb svědčí získaný certifikát ISO 9001 a akreditace MŠMT pro rekvalifikace.

Škola je držitelem nejvyšších dosažitelných autorizací v oblasti vzdělávání firem Microsoft (Senior MS CTEC), SCO (SCO AEC), Oracle (OAEC) a Software602; zároveň je i autorizovaným testovacím střediskem firmy Sylvan Prometric (Sylvan Prometric APTC), dále je členem ITTA (Information Technology Training Association) a SPIS (Sdružení pro Informační Společnost).

Více informací o firmě Gopas a projektu ECDL naleznete na adrese http://ecdl.gopas.cz

Diskuze (7) Další článek: Šifrování GSM prolomeno

Témata článku: , , , , , ,