Microsoft | Internet Explorer | Windows 10

Nový plán likvidace Internet Exploreru. V únoru ho vypne aktualizace pro Edge

Oživeno 21. 12. | Microsoft upravil původně předestřené plány. Ne, že by si odchod Internet Exploreru rozmyslel, ale se změnil plán, jak se jeho odchod odehraje. V únoru měl být zcela vypnut ve zbývajících podporovaných verzích Windows 10. To platí i nadále, vypnutí však nezajistí servisní aktualizace pro operační systém.

Pro zajištění plynulého přechodu Internet Explorer vypne jeho nástupce, tedy Edge. (V čem má spočívat větší plynulost, Microsoft nepíše.) Dojde k tomu 14. února 2023. Poslední zařízení, která zatím v určitých scénářích nejsou z Internet Exploreru přesměrovávána do Edge, budou za zhruba dva měsíce přesměrovávána do nového prohlížeče založeného na Chromiu.

Organizace, které se na změnu nepřipraví, se budou potýkat s narušením v aplikacích, které na Internet Exploreru v nějakém ohledu spoléhají. Neplatí to pro Edge, kde budete moct i nadále používat IE Mode. I po únoru ve Windows zůstanou vizuální odkazy na IE – jde zejména o ikonu ve Startu nebo jinde. Z nějakého důvodu budou zlikvidovány až v červnu 2023.

VirtualBox_FEdora_21_10_2020_13_15_42.png
Internet Explorer bude přežívat právě v Edgi

Původní článek ze 3. 11. 2022 | Internet Explorer je ze spotřebitelského hlediska mrtvý prohlížeč, protože v červnu Microsoft ukončil podporu ve spotřebitelských verzích Windows. Jak jsme popsali, na mnoha místech bude prohlížeč v různých podobách roky přežívat. Zanedlouho ale jeho další část odumře.

Běžně si už Internet Explorer ve Windows 10 a novějších nepustíte, pořád ho můžete provozovat ve Windows 7 nebo 8.1. Podpora těchto systémů ovšem skončí v lednu 2023, tj. již za pár týdnů. Po skončení podpory sice technicky fungovat nepřestane, ale nebude již záplatován.

To nutně znamená omezení pro Internet Explorer, přičemž na další omezení dojde o měsíc později. Dne 14. února totiž Redmondští v rámci běžného servisního cyklu vydají aktualizaci pro Windows 10, která prohlížeč zcela vypne. Respektive vypnutí zajistí už volitelná servisní aktualizace ve druhé polovině ledna, kterou byste si ovšem museli nainstalovat manuálně.

Co to znamená? V červnu 2022 sice oficiálně skončila podpora, program však ve Windows 10 zůstal přítomný. Microsoft ví, že odstranění Internet Exploreru s ohledem na kontinuitu ve firmách představuje historický krok. Nastavil proto dvoufázový vyřazovací proces:

  • Od června ve spotřebitelských edicích Windows 10 a Windows 10 IoT dochází k postupnému přesměrovávání z Internet Exploreru do nového Edge.
  • Servisní aktualizace pro spotřebitelské edice Windows 10 dne 14. února 2023 zcela vypne Internet Explorer. Nebude už žádná možnost, jak jej zapnout a používat.

Nadále však můžete využívat režim IE, který je dostupný v Edgi. Jádro Internet Exploreru je z toho důvodu nadále přítomné i ve Windows 11, kde jinak Internet Explorer jako samotný prohlížeč už od prvopočátku nabízený není.

ie konec 2023 mode edge.png

V roce 2023 nás čeká ještě jedno vypovězení. Microsoft „velké modré e“ vypne 9. května ve Windows 10 Enterprise a Windows 10 IoT Enterprise ve verzi 20H2. Pokud se v datech ztrácíte, vraťte se k přehledové tabulce v našem starším článku.

Zdroje: Internet Explorer 11 - FAQ for IT Pros / Microsoft Learn | Windows IT Pro Blog

Diskuze (22) Další článek: Lego v listopadu. Česko dostalo první Lego Store, podívejte se dovnitř

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,