Pevné disky | Úložiště | Seagate

Máte málo místa? Seagate testuje první 16TB pevný disk s technologií HAMR

Seagate oficiálně oznámil, že se mu jako prvnímu povedlo vytvořit 3,5" pevný disk s kapacitou 16 TB. Zařízení bude primárně určeno pro použití v datových centrech a v současné době stále probíhají jeho testy.

K dosažení tohoto milníku přispěla vlastní technologie ukládání dat, označovaná jako HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording – teplem podporovaný magnetický záznam). Do konce roku 2020 by mohla kapacita pevných disků překonat hranici 20 TB.

16 TB pro datová centra

Nový disk Exos s technologií HAMR bude mířit především na firemní klientelu. Testy již potvrdily, že funguje jako ostatní dostupná zařízení „plug-and-play“, což v praxi znamená, že při nasazení těchto jednotek nebudou vyžadovány žádné změny stávajících architektur datových center. Zákazníci jednoduše zapojí komponentu jako jakýkoli jiný pevný disk.

Ředitel pro podnikové produkty Jason Feist uvedl, že Seagate začal provozovat první zkušební kusy 16TB disků Exos HAMR v rámci celé řady standardních testů, používaných při přípravě a optimalizaci každého nového zařízení pro ostré nasazení.

Technologie HAMR používá na záznamových hlavách malou laserovou diodu, sloužící k ohřevu místa na disku. Tato metoda umožňuje záznamovým hlavám převrátit magnetickou polaritu každého zapsaného bitu. Datové bity neboli, jak je nazývá Seagate, „zrna“, pak mohou být na magnetických médiích uloženy ve vyšší plošné hustotě, přičemž zůstávají extrémně stabilní.

Výrobce, kromě konstatování, že disky nejsou zatím připraveny k prodeji, nezveřejnil žádné podrobnosti o tom, kdy by se měly objevit na trhu. Stejně tak ani nenaznačil cenu, za kterou by se mohly prodávat. S ohledem na skutečnost, že 14TB disky přišly na trh v září a 20TB by měly přijít v roce 2020 však můžeme odhadovat termín zahájení prodejů na příští rok.

Klepněte pro větší obrázek
Princip technologie HAMR (Zdroj: Seagate)
Diskuze (22) Další článek: Nvidia uvolnila legendární PhysX jako open source

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,