Elon Musk | Twitter | Mastodon

Mastodon prudce roste. Na grafu jsou vidět dopady Muskových změn na Twitteru

Před týdnem měl Mastodon milion aktivních uživatelů, teď už jich je dvojnásobek. Twitter je pochopitelně pořád o dva řády větší, Facebook rovnou o tři. Růst této aplikace v síti fediverse ale nezastavuje a brzy se u ní může projevit efekt sněhové koule, protože se na Mastodon registrují i významné osobnosti.

Od listopadu tam působí britský herec a technologický geek Stephen Fry, účet si tam zřídil i režisér James Gunn nebo ekologická aktivistka Greta Thunberg. Z českých pak třeba političtí komentátoři Alexandr Mitrofanov, Jiří Pehe a Jindřich Šídlo. Účet si Mastodonu již zřídily i Úřad vlády a ministerstvo spravedlnosti, ty jsou ale zatím bez obsahu.

Hodně nových českých účtů se koncentruje na instanci mastodonczech.cz, která vznikla před týdnem a už je s více než dvěma tisíci uživateli největším tuzemským serverem. Podle Jana Andrleho je na českých instancích již přes 6800 registrovaných účtů. Ne všichni ale budou Češi a ne všichni Češi musí působit zrovna na nich.

Výzkumník Esteban Moro do grafu zakreslil denní přírůstky nových uživatelů na světových instancích a ty mimochodem korelují s Muskový řízením Twitteru. Od konce října přišly tři vlny. První, když Musk firmu převzal. Pak, když začal masivně propouštět. A nakonec minulý týden, když oznámil Twitter 2.0. Veškeré jeho změny průběžně sledujeme v tomto článku.

image.png
Růst Mastodonu koreluje s Muskovým chováním, zdroj: Esteban Moro
Diskuze (83) Další článek: Lepší než AMD? Jaké jsou procesory Intel Core 13. generace Raptor Lake

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,