MasterDC: Jak vypadá moderní datacentrum

Přinášíme vám čerstvý rozhovor z návštěvy nově vybudovaného housingového centra společnosti Master Internet v Brně.

Navštívili jsme nově vybudované housingové centrum společnosti Master Internet v Brně. Nejde o první aktivitu této společnosti v jihomoravské metropoli, ale o reakci na požadavky zákazníků. Ti žádají nejen stále více obligátního datového prostoru, ale i toho fyzického.

Nepřehlédněte: Rozhovor ze zákulisí provozu datového centra

Ve druhé polovině článku přinášíme zajímavý rozhovor s Filipem Špačkem,
projektovým manažerem Master Internet.

Přitom fyzickým prostorem pro jednotlivé servery to zdaleka nekončí – zajímavé jsou například gigantické nároky na dodávky elektrické energie, chlazení, protipožární ochranu, zabezpečení přístupu a další.

Na stránkách Živě.cz se pravidelně setkáváme s rozbory nových technologií, jejichž podstatným rysem je nižší spotřeba oproti minulým verzím. Ať už to jsou procesory, disky nebo jiné součástky. V posledních letech jde o jasný trend.

Jak nám ale řekl projektový manažer Master Internet Filip Špaček, v housingových centrech se to doposud nijak neprojevuje. Jednak obměna hardwarového parku zákazníků trvá delší dobu a také se ukazuje, že jednotlivé součástky jsou sice úspornější, ale vzhledem k větším nárokům na výkon se rozdíly s předešlým stavem srovnávají.

Tváře bezpečnosti

Další zajímavou stránkou provozování datacentra je bezpečnost. A to z několika pohledů. Samozřejmostí je kontrolovaný přístup k serverům a monitoring kamerami, neméně důležitá je ochrana proti požáru. Tu zajišťuje nejmodernější certifikovaný protipožární systém napojený na plynové nádrže s plynem FM-200, který neublíží technice ani lidem, přičemž bleskurychle uhasí oheň v samotném zárodku. Pokud byste ale chtěli spolehlivost ověřit například vychutnáním své oblíbené cigarety, naše doporučení nedostanete. Nejenom z hlediska škodlivosti samotného kouření, ale také proto, že nové hasicí náplně by vás stály tři čtvrtě milionu korun.

Serverovna bez klimatizace není serverovna. Natož datové centrum. V tom námi navštíveném je využíváno systému studených a teplých uliček – to znamená, že chladný vzduch je přiváděn k rackovým skříním z podlahy z přední strany, kde jej servery nasají a proženou za sebe, kde je ohřátý odváděn zpět do klimatizace (která je mimochodem značně naddimenzovaná a redundantní).

Odloučené servery hračkou

Jestliže svěříte své servery do péče housingového centra, měli byste věnovat pozornost i možnostem vzdálené správy. Přes ni se pochopitelně řeší většina administrace. Kromě vlastních investic do vybavení serverů (např. speciálními remote management moduly) poskytuje datové centrum Master Internetu i možnost vzdáleného vypnutí a zapnutí napájení jednotlivých elektrických zásuvek.

Takto bychom ale mohli pokračovat ještě dlouho. Proto přinášíme několik fotografi í přímo z místa návštěvy a také rozhovor ze zákulisí provozu datového centra.

O provozu datového centra s Filipem Špačkem

DSCN3024.jpgFirma Master Internet, s.r.o. již více než 10 let poskytuje profesionální služby v oblasti serverhostingu, housingu dedikovaných serverů a poskytování transitních datových služeb. Jako jedna z prvních hostingových firem v ČR získala vlastní autonomní systém. Servery a zařízení sítě jsou umístěné v nejmodernějších datacentrech.

Co vás vedlo k otevření nového housingového centra právě v Brně?
Byla to reakce na stále se zvyšující poptávku zákazníků. V Brně již jedno datové centrum provozujeme, to však zejména svými prostorovými parametry nedostačovalo. Stejně tak aktuálně připravujeme výstavbu dalšího datacentra v Praze a průběžně plánujeme výstavbu i v dalších lokalitách.

Čím se liší nové prostory od těch původních?
Nové prostory jsou vybaveny současnými nejmodernějšími technologiemi serverhousingu včetně dostatečného nadimenzování ve všech ohledech (vysoce účinná a přesná klimatizace, plná záloha elektrické energie přes UPS a vlastní motorgenerátor, více prostoru pro klienty jak přímo na sále, tak zvlášť v místnosti určené pro zákazníky, speciální dvojitá podlaha o výšce 80 cm s výhodnějším rastrem pro práce na rozvodech, nonstop technický dozor přímo v datacentru, modernizovaný kamerový systém atd.)

Jak je zabezpečen fyzický přístup k serverům?
Přístup k serverům je kontrolován a řízen pracovníky technického dohledu, kteří jsou k dispozici přímo v datacentru. Každý zákazník musí při vstupu prokázat svoji totožnost (musí být evidován v informačním systému Master Internet), navíc celý prostor datacentra je monitorován kamerovým systémem včetně videozáznamu.

S fyzickou bezpečností souvisí i protipožární ochrana. Jak je vyřešeno toto úskalí?
V tomto případě jsme zvolili osvědčený moderní systém stabilního plynového hasícího zařízení FM-200. Přestože se jedná o finančně nejnáročnější systém, vybrali jsme tento způsob zabezpečení a druhu inertního plynu, protože zaručuje maximální možnou ochranu zákaznických serverů a naprosto minimalizuje riziko jejich poškození. Při tom všem se nejedná o zdraví škodlivý plyn, je šetrný k životnímu prostředí a i při případném spuštění v přítomnosti člověka nehrozí žádné nebezpečí.

DSC_0142.jpg DSC_0149.jpg
Protipožární systém od začátku až do konce

S obrovským množstvím serverů souvisí i gigantické nároky na dodávky el. energie. Byl problém s jejím zajištěním v centru Brna? Co se děje v případě výpadku proudu?
Nároky na elektrickou energii jsou bohužel velmi vysoké. Přestože technologie vybíráme s ohledem na jejich co možná nejnižší spotřebu, s rozšiřováním a počtem serverů jsme nuceni průběžně řešit posilování přívodů a záložních zdrojů. Se zajištěním elektřiny zatím zásadní problém nebyl, součástí výstavby bylo „pouze“ posílení rozvaděčů, instalace nových rozvodů, UPS a motorgenerátoru o výkonu 424 kW. V tuto chvíli tedy máme dostatečné rezervy a případný výpadek elektrického proudu se zákazníka nijak nedotkne. Již nyní však s předstihem plánujeme rozšíření trafostanice a nákup dalšího motorgenerátoru, protože trh serverhousingu je velmi dynamický.

Serverovna bez klimatizace není serverovna, čím se pochlubí vaše housingové centrum? Jakým způsobem jsou chlazeny servery a rackové skříně?
Troufám si říct, že i v tomto ohledu nabízíme to nejlepší ze současných technologií. Datacentrum jsme vybavili kvalitní přesnou klimatizací Liebert Hiross s několikanásobnou zálohou (N+1, přitom každá jednotka má dva nezávislé chladící okruhy). Studený vzduch je vháněn do dvojité podlahy, odkud je rozváděn do prostoru sálu perforovanými dlaždicemi. Zvolili jsme systém studených a teplých uliček, protože tento způsob zajišťuje optimální a rovnoměrnou distribuci chladného vzduchu ke všem serverům. Samozřejmostí je udržování konstantní teploty v rozmezí maximálně +- 1° C. Aktuálně naistalovaný chladicí výkon je 200kW.

klima1[1].jpg DSC_0157.jpg
Skříň klimatizace

V případě uložení serverů na vzdálenou lokalitu vzrůstají požadavky na možnosti vzdálené správy. Co v této oblasti můžete zájemcům nabídnout navíc?
Co se týče vzdáleného přístupu k serverům, poskytujeme jednak reboot zásuvky s možností vzdáleného vypnutí a zapnutí napájení jednotlivých zásuvek (serverů), ale nově také systém vzdálené správy zákaznických serverů „KVM over IP“. Jedná se o rozhraní, na které je možné se odkudkoliv připojit přes IP a získat tak vzdálený přístup k monitoru a klávesnici serveru. Tento způsob připojení poskytuje stejné možnosti, jako při přímé práci s daným strojem, včetně přístupu do BIOSu nebo reinstalace OS.

Jakou konektivitou do páteřní sítě disponujete? A jaké je k dispozici záložní připojení?
Naše společnost provozuje vlastní sít na pronajatých trasách. Aktuální kapacita připojení naší sítě je 30Gbit/s do zahraničí a 2Gbit/s do centra NIX, kde se propojují tuzemské sítě. Datacentrum v Brně je umístěno na našem CWDM kruhu s kapacitou 8Gbit/s. Kruh prochází z Prahy přes Brno, Olomouc, Ostravu a severem se přes Hradec Králové vrací do Prahy. Konektivita v datacentru je plně zálohována pomocí dynamíckých routovacích protokolů. Při výpadku některé z tras, je provoz automaticky přesměrován bez výpadku poskytované konektivity.

Řešíte i otázky obsahu uloženého na serverech ve vašich centrech, nebo jde pouze o věc zákazníka? Respektive setkali jste se již s nějakým problémem tohoto rázu, kdy vás o spolupráci požádala například policie?
Obsah serverů je věcí zákazníka a my tuto skutečnost plně respektujeme. Obecně však uživatel nesmí využít internetových služeb k přenosu informací, jejichž obsah by byl v rozporu s právními předpisy platnými v České republice. Přesto při takto velkém množství serverů nás Policie ČR samozřejmě již kontaktovala. Je to však vždy pouze věcí policie a my nejsme s těmito případy blíže seznamováni.

IMG_860_0538-x.jpg DSC_0175.jpg DSC_0171.jpg
Sloupce i zástupy serverů zákazníků a jejich životadárné žíly

Jistě máte statistiky dostupnosti vašich služeb, pochlubíte se?
Určitě se pochlubíme, protože dostupnost našich služeb je celkově 99,99% včetně plánovaných odstávek na upgrade a opravy. To znamená, že se nám daří poskytovat služby prakticky bez výpadků. Tento trend bychom si samozřejmě rádi udrželi i do budoucna, protože je to jeden z nejdůležitějších parametrů pro zákazníka při jeho rozhodování o umístění serveru.

Diskuze (15) Další článek: Najděte si vlastní prostor aneb blogerem za pár minut

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,