Čipy | Datacentra | TSMC

Marvell spolupracuje s TSMC na vývoji 5nm čipů pro síťová zařízení

I když bude letos první 5nm čipy dostávat na trh Apple v rámci nové generace iPhonů a pravděpodobně i dalších zařízení (Macy s čipy Arm), příští rok se očekávají 5nm procesory od AMD a pravděpodobně i u vybraných grafických karet. Na pokročilejší technologii výroby má ale zálusk i Marvell, který patří mezi největší výrobce síťových a bezpečnostních technologií.

Marvell proto oznámil, že začal blíže spolupracovat přímo s TSMC na tom, aby mohl co nejdříve začít vyrábět i specializované 5nm čipy, které jsou základem pro rychlou síťovou infrastrukturu a klíčový hardware.

Jedná se například o čipy pro switche, ethernetové karty, řadiče, bezdrátové čipy a další hardware, který je potřeba jak v rámci koncových zařízení, tak i u podnikového nasazení, v serverech, datacentrech nebo superpočítačích. Výkonnější čipy umožní zpracovat větší datový tok s nižší spotřebou, což je důležité pro mnoho oblastí. Oproti současným 7nm čipů nabízí 5nm čipy až o 20 % vyšší výkon a až o 40 % nižší spotřebu. A v takovém datacentru se tato položka výrazně projeví na celkových nákladech.

Marvell už v současnosti vyvíjí několik druhů 5nm čipů, které by měly být v rámci prvních vzorků k dispozici koncem příštího roku. Dle vyjádření TSMC by bližší partnerství mělo pokračovat i u dalších generací pod úrovní 5 nm (3 nm a menší), takže lze očekávat, že „internet“ obecně bude zrychlovat díky rychlejšímu nasazování novějších technologií.

Diskuze (1) Další článek: Microsoft Flight Simulator prý zvýší prodeje počítačového hardwaru o miliardy dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,