Programování | CZ.NIC

Martin Malý vydal další knížku a tentokrát o FPGA. Pro bastlíře a kutily povinnost. Ebook je zdarma

CZ.NIC vydal další publikaci, která by neměla chybět v knihovničce každého kutila a bastlíře. Martin Malý doplnil svoje dosavadní Hradla, volty, jednočipy a Porty, bajty, osmibity o Data, čipy, procesory. A jak už název napovídá, čtenáři se tentokrát naučí stavět logické obvody, a to včetně CPU.

Malý se v knize věnuje programovatelným hradlovým polím FPGA a jazyku VHDL, ve kterém lze jednotlivé logické prvky propojovat do sebe a vytvářet na FPGA velmi rychlé obvody. Všechny zdrojové kódy z knihy jsou k dispozici na GitHubu

Publikací o FPGA je sice na trhu ohromné množství, trilogie od Malého ale nadchne začátečníka i pokročilejšího elektrobastlíře svoji hloubkou. Stručně řečeno, jeho knihy nejdou po povrchu, ale snaží se problematiku čtenáři trpělivě vysvětlovat až na dřeň. Tedy aby každý opravdu pochopil, proč je někam třeba zapojit kondenzátor a rezistor a nebral to jen jako holý fakt.

29b87b63-df63-461f-adb3-d9a9ac89b6e6ae9a89e9-5541-44a0-af5c-e6401880d4405627f054-c8e8-4a9f-af3d-653cf9adee85f769acb8-d3b1-4efc-b3b9-c6693e91376f
Ukázky z poslední knihy, ve které nechybí barevné nákresy a kód

Trilogii proto vřele doporučujeme i čtenářům našeho seriálu Pojďme programovat elektroniku, kde naopak ve vší stručnosti zkoušíme nejrůznější experimentální aplikace s jednoduchými mikrokontrolery a stavebnicemi. Co dělají jednotlivé elektrické součástky, jak v nitru funguji čipy a jak si můžete na FPGA postavit svůj vlastní procesor, na to už vám odpoví zase Martin Malý.

Knihy publikované v edici CZ.NIC jsou v elektronické podobě zdarma pod svobodnou licencí a ve formátech PDF, EPUB a MOBI. Pokud máte raději papír, publikaci zakoupíte i v mnoha e-shopech.

Diskuze (5) Další článek: Zapomeňte na lištu otevřených záložek. Edge je zobrazuje ve speciálním panelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,