Mapy.cz | Seznam.cz | Aktualizace

Mapy.cz přinášejí nový způsob sdílení míst a tras ve formě QR kódu

Mapy.cz, spadající pod křídla Seznamu, představily na sociálních sítích a na webu Vychytávky, které nově umíme další novinku. Jedná se o možnost sdílení map prostřednictvím QR kódu, který lze využít nejen na webových stránkách, ale i v tištěných materiálech.

QR kód je pak možné naskenovat pomocí aplikace, využívající fotoaparát v chytrém telefonu. Novinka doplňuje stávající možnosti sdílení prostřednictvím odkazu, sociálních sítí Twitter a Facebook a odeslání elektronickou poštou.

Sdílejte mapu přes QR kód

QR kód má tradiční podobu čtverce s černo-bílými „kostičkami“ a Mapy.cz do něj vkládají své logo v podobě stylizovaného zeleného písmena „M“. Uživatel si ho může stáhnout ve formátu PNG nebo SVG a následně ho použít dle svých potřeb (např. na webových stránkách, v instantním komunikátoru, v prospektech, na vizitce, apod.).

Poskytovaný QR kód obsahuje URL adresu ve formátu https://mapy.cz/s/variabilní_řetězec. K jejímu zobrazení tedy stačí jakýkoli webový prohlížeč, na mobilních telefonech pak lze odkaz otevřít také v aplikaci Mapy.cz.

Funkce sdílení je dostupná nejen pro konkrétní místa, ale i pro naplánované trasy. Uživatelům je k dispozici v pravém postranním panelu pod tlačítkem Sdílet nebo přes tlačítko Nástroje-Sdílet tuto mapu. Kromě výše uvedených možností nabízejí Mapy.cz také vložení zvoleného výřezu mapy do vlastní webové stránky.

Novinky v Mapách.cz

Novinku Mapy.cz prezentovaly slovy: „Máme pro vás další možnost sdílení map. Nyní můžete na mapu jednoduše odkázat pomocí QR kódu, který stačí vyfotit telefonem. Kód lze také stáhnout a použít v tištěných materiálech. Jak vygenerovat QR kód se dozvíte ve videu.“

Funkce sdílení mapy prostřednictvím QR kódu je aktuálně k dispozici pouze ve webové verzi. Z mobilních aplikacích pro Android a iOS lze sdílet místo nebo trasu jen v podobě odkazu, odeslaného přes zvolenou aplikaci.

Seznam neustále pracuje na vylepšování svých map. V průběhu října kromě uvedené novinky například aktualizoval seznam odběrových míst COVID19 včetně prokliků na rezervaci termínu a vylepšil nahrávání fotografií, kde lze jednoduše označit místo odkud jste fotili.

Diskuze (9) Další článek: Microsoft předčil očekávání, hlásí masivní růst zisku. Pomohly Azure i Xbox

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,