Mapy.cz: Objevte zastrčené funkce v nových mapách

O nových mapách od Seznamu jsme toho už napsali mnoho. Tentokrát se tedy podíváme na několik zastrčených praktických funkcí, kterých si nováček nemusí hned všimnout.

Seznam vypustil do světa nové mapy. Ty už tedy neběží na samostatné adrese beta.mapy.cz, ale jsou dostupné všem na hlavní adrese mapy.cz. Pokud jste doposud používali náš tip pro přístup k novým mapám z hlavní adresy pomocí úpravy souboru hosts, je čas tento záznam smazat. Už není potřeba.

794238448
Nové Mapy.cz a jejich turistická vrstva

O nových mapách jsme toho za poslední měsíce napsali opravdu mnoho a seznam všech článků najdete zde. Dnes se tedy nebudeme opakovat, ale spíše se podíváme na několik skrytých funkcí – alespoň na první pohled.

Tematické mapy

Přímo nad mapou můžete přepínat mezi zobrazením panoramatických snímků („Street View“ od Seznamu), 3D modelem vybraných českých měst a leteckými snímky. Jednou ze silných zbraní Mapy.cz jsou ale i tematické mapy. Najde zde turistickou, cykloturistickou, dopravní, letní , zimní, fotografickou a historickou mapu z 19. století. Stejně tak zde můžete určit z několika verzí letecké mapy od roku 2003 až po současnost. Novinkou je také možnost vytištění haptické mapy pro zrakově postižené.

341360029 809865825 
Výběr tematických map a ta letní s vyznačením míst pro vodní sporty
 

Kam se poděly šikmé snímky?

Seznam jim podobně jako Microsoft říká ptačí pohled a toto pojmenování není vůbec od věci, jedná se totiž o velmi detailní letecké snímky pořízené z malé výšky a pod sklonem okolo 45 stupňů. Budovy tedy působí plastičtějším dojmem, nevidíte totiž pouze jejich střechy, ale i stěny. Na budovy se zároveň můžete podívat podobně jako ve 3D modelu ze všech světových stran.

Pořizování takových snímků je mnohem náročnější, tento typ letecké ortofotografie tedy najdete zpravidla jen nad většími městy. Svého času se Seznam přetahoval s Googlem o to, kdo nabídne šikmé snímky ve vyšší kvalitě a větším pokrytí ČR, nyní to ale spíše vypadá tak, že se jich obě firmy z nepochopitelného důvodu chtějí zcela zbavit. Zatímco Google je v nové verzi map nenabízí vůbec a nutí tak uživatele přepínat mezi starou a novou podobou, Seznam je sice nesmazal, ale umně schoval.  

432756207
Maximální přiblížení, ale přesto vidím jen klasický letecký snímek. Jak zobrazit ten ptačí?

Zapomeňte tedy na to, že se ptačí pohled (alespoň podle nás) logicky zobrazí při největším přiblížení leteckých snímků. Pokud si budete chtít dané místo zobrazit v co největším detailu, musíte ve větším českém městě klepnout na některý z bodu zájmu, aby se vám otevřela karta s detaily. Pokud je dané místo v oblasti pokrytí šikmými snímky, na kartě objevíte tlačítko Ptačí pohled. Pak už se musíte ručně posunout na kýžené místo poblíž, na které se chcete v tomto detailu opravdu podívat.

708104000 66753410
Přepnutí aktuálního polhledu na ptačí pohled v překryté vrstvě

Plánování trasy od ruky

Začátečník dále může znejistět při snaze naplánovat si vlastní trasu od ruky – tedy nakreslením trajektorie třeba výletu k rybníku od ruky. Osobně bychom toto ruční měření zařadili do stejné sekce jako plánování výletu autem, na kole, pěšmo a vlakem, Mapy.cz ale ruční měření zařadily do samostatné karty Body a měření.

644902734 917658585
Trasa naplánovaná od ruky a automatem Seznamu s výškovým profilem

Logika obou typů plánování je přitom prakticky identická. Ať už trasu naplánujete automaticky zadáním místa startu a cíle, nebo ji prostě nakreslíte od ruky, můžete ji dále ručně upravovat přesouváním jednotlivých uzlů vektoru, můžete ji exportovat do KML a GPX nebo třeba uložit do batůžku.

Při plánování trasy, kterou budete mít v plánu urazit na kole, nebo pěšmo, stojí za to připomenout i výškový profil, který Seznam vypočítá, má totiž k dispozici výškový model České republiky.

Hledání spojů

Součástí nových map je i vyhledávání spojů veřejné dopravy. V Praze si Mapy.cz poradí i s tamní městskou hromadnou dopravou, zbytek republiky se zatím musí spokojit s vlakovými spoji. Stačí tedy naplánovat libovolnou trasu a ve filtrů dopravního prostředku se přepnout na ikonu autobusu. 

855065115 651678087
Vyhledávání MHD funguje zatím jen v Praze. Zbytek republiky pokrývají v plánovači pouze vlakové spoje, což vede k nepříliš efektivním trasám jako třeba na druhém obrázku.

Batůžek

Batůžek už nijak schovaný není, ale kvůli jeho pojmenování vás může zmást jeho funkce. Batůžek slouží jako seznam zajímavých turistických cílů na aktuální mapě. Stejně tak se ale jedná i o osobní knihovnu, do které můžete ukládat ručně nakreslené a automaticky naplánované trasy, jednotlivé body i celé mapy s hromadou bodů.  Aby to celé fungovalo, musíte být pochopitelně přihlášení ke svému účtu na Seznamu.

430688358 215328904
Batůžek jako seznam zajímavých míst v aktulní mapě a knihovny vlastních uložených bodů a tras z plánovače i ručního návrhu

Vyznačení katastru

Mapy.cz umějí vedle konkrétního místa vyznačit i plošný a liniový tvar – třeba katastr obce, její části nebo třeba ulici a náměstí. K vyznačení dojde buď prostým vyhledáním třeba ulice bez čísla popisného, případně přímo v mapě přes kontextové menu pravého tlačítka myši a odkaz Co je zde?

275976003 561675351
Liniové vyznačení ulice/náměstí a plošné vyznačení katastru

Sdílení mapy a mapové API

Pokud budete chtít mapu sdílet, můžete si pro ni vygenerovat krátkou adresu pro snadné sdílení třeba na Twitteru, případně si můžete mapu uložit jako rastrový obrázek. Chcete-li interaktivní mapu využít přímo na svých stránkách, nabízí se ještě oficiální API. Kompletní dokumentaci i s příklady najdete na adrese api.mapy.cz.

414647065 945735767 
Jednoduché sdílení pro každého a pokročilejší mapové API pro webaře

Specialistou pro webaře je i ovládání map pomocí adresy. Adresa map se totiž mění při každé změně včetně posunutí, čili odkaz na konkrétní místo na mapě můžete docela snadno zkonstruovat i strojově.

Podívejte se na adresu níže:

http://mapy.cz/zakladni?x=15&y=50&z=6&l=0

Z řádku jednoduše vyluštíte základní parametry:

  1. zakladni – typ mapy (můžete použít také turisticka, cykloturisticka, dopravni, letni, zimni, fotografie, letecka, letecka-2006, letecka-2003 a19stoleti)
  2. x=15 – zeměpisná délka středu mapy ve stupních a (v anglickém formátu s tečkou namísto desetinné čárky: 15.12345)
  3. y=50 – zeměpisná šířka středu mapy ve stupních
  4. z=6 – míra přiblížení (3 až 16/19 podle typu mapy)
  5. l=0 – nepovinný parametr pro skrytí postranního panelu

Další parametry a jejich chování objevíte při používání mapy. V tomto směru jsou Mapy.cz velmi transparentní.

Znáte nějaké další zastrčené funkce nových map od Seznamu a triky, se kterými se chcete podělit s ostatními čtenáři? Zapojte se do diskuze pod článkem.

Diskuze (23) Další článek: Corsair chystá levné 512GB SSD Force Series LX

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,