Mapy.cz

Mapy.cz mají nové letecké snímky okolních zemí. Prohlédnout si můžete i Przewodów, kam dopadla raketa 

Další velká aktualizace leteckých snímků dorazila na Mapy.cz, tentokrát se nových fotografií dočkalo Polsko, Slovensko, Rakousko a Švýcarsko. U některých míst jde o velký kvalitativní skok, například Polsko dosud příliš podrobné snímky na Mapy.cz nemělo.

Seznam ve svém velmi stručném oznámení, kde přesně neuvádí odkud data bral ani jaké snímky mají rozlišení, láká například na prohlédnutí polského vodního kanálu Kanał przez Mierzeję Wiślaną, stavebního monstr projektu slavnostně otevřeného teprve letos v září. Nebo na nový úsek dálnice D3 u slovenského Čadce či na železniční tunel Monte Ceneri ve Švýcarsku. 

Detailní snímky získala i polská obec Przewodów nedaleko ukrajinských hranic, která si v posledních dnech vysloužila pozornost kvůli explozi rakety. Fotografie nicméně nejsou tak čerstvé, aby zobrazovaly i kráter po této události.

Letecké snímky celého světa přibyly na Mapy.cz v roce 2016, služba je po domluvě vzala od Microsoftu a jeho Bing Maps. Výjimkou bylo Slovensko, kde si Seznam stejně jako v Česku snímky pořizuje skrze brněnskou firmu TopGis sám. Data pro Rakousko tehdy poskytly přímo rakouské úřady.

Poslední letecká data na Mapy.cz pocházela z roku 2018. V průběhu loňského a letošního roku se nových záznamů dočkalo Česko, současná novinka je první vykročení mimo hranice v rámci nové série aktualizací.

Mapy.cz v komentářích na twitteru uvedly, že „státy poskytují nějaká data, máme tam to nejnovější, co je v daném státě k dispozici“, takže Bing Maps tentokrát podle všeho použity nebyly. Ostatně když se ně podíváte, záznamy pro daná území na nich vypadají odlišně (a hůře).

Váš názor Další článek: Vývoji technologií pro sledování mozků zaměstnanců se věnuje stále více společností

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,