Mapy jako na dlani, pátá premiéra

Dalším z nové řady iDesign, která kompletně nahrazuje dosavadní portfolio Autodeskových produktů, je MapGuide. Pátá verze programu pro vývoj webových CAD a GIS aplikací nepřináší jen „i“ ve svém názvu, ale nabízí o hodně víc.
Dalším z nové řady iDesign, která kompletně nahrazuje dosavadní portfolio autodeskových produktů, je MapGuide. Pátá verze programu pro vývoj webových CAD a GIS aplikací nepřináší jen „i“ ve svém názvu, ale nabízí o hodně víc.

Autodesk MapGuide interaktivním způsobem zpřístupňuje na podnikovém intranetu nebo na internetu projekty, mapy, výkresy a související data a umožňuje komukoliv a odkudkoliv s pomocí webového prohlížeče přistupovat v reálném čase k aktuálním dynamickým informacím. Software mimochodem slouží jako páteř pro Autodesk OnSite, mobilní technologii pro práci s mapami, návrhy a prostorovými informacemi pro práci přímo na staveništi či v terénu.

Kompletní výčet novinek si klidně můžete nalézt třeba zde, je jich docela hodně, mezi ty nejzajímavější patří:

  • Mobilní a bezdrátová podpora řešení na bázi mobilní technologie Autodesk OnSite. Ta umožňuje uživatelům mobilních a příručních zařízení (Palm OS, Windows CE) přistupovat k interaktivním mapám a dalším datům v centrální databázi.
  • Nepotřebujete žádný plug-in, s pomocí nové volby zobrazování, dynamicky posílá uživatelům čistě rastrové mapy, které zobrazí jakýkoli webový prohlížeč bez potřeby instalovat plug-in prohlížeč. Tato schopnost ohromně rozšiřuje počet potenciálních uživatelů, kteří si mohou zobrazovat mapy a návrhy své společnosti, hlavně po internetu. Kromě zobrazování mají uživatelé k dispozici dynamický posun, zoom a identifikaci vlastností a objektů uvnitř inteligentních map a návrhů.
  • Přímá datová podpora. Nový systém Autodesk MapGuide Data Extensions podporuje nativní datové formáty jako Oracle8i Spatial a Autodesk VISION. Přímá podpora formátů DWG a SHP bude v prodeji během podzimu. Kromě těchto datových formátů je Autodesk MapGuide Release 5 plně kompatibilní se softwarem AutoCAD Map 2000i (ještě aby nebyl, když jde o produkt jedné firmy) a řadou dalších standardních datových formátů. Release 5 rovněž obsahuje rozšířenou podporu DWG a umístění kartografických symbolů, takže mapy a výkresy na síti vypadají přesně tak, jak byly vytvořeny projektantem nebo kartografem.
  • Inteligentní vkládání komentářů a poznámek umožňuje nové aplikační rozhraní Viewer API (Application Programming Interface), jež umožní začlenit funkce pro vkládání komentářů a poznámek do nové hladiny prostorových dat. Tato schopnost rozšiřuje funkčnost pro koncové uživatele a pracovní skupiny a podstatně snižuje dobu, která je obvykle potřeba na vývoj takových aplikací.
Váš názor Další článek: Ekonomika se potácí, CAD Studio roste

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,