Mapy hledejte v Atlasu

Server Atlas dostál nyní svému jménu a začlenil kompletní mapy České republiky a řady měst pod svá křídla.
Server Atlas dostál nyní svému jménu a začlenil kompletní mapy České republiky a řady měst pod svá křídla. Zdrojem map je Geobáze firmy Geodézie ČS a. s., která již delší dobu provozovala svůj server mapy.geodezie.cz. Tato data byla navíc doplněna fotografickou leteckou mapou Prahy, kde při největším zvětšení můžete pozorovat zaparkovaná auta a jasně idenfikovat jednotlivé budovy. Atlas přidal také několik velmi užitečných rozšíření.

Map České republiky na Internetu je již několik, mapy na Atlasu přináší kvalitu map známou z běžných tištěných map, ovládání a vyhledávání v mapě je navíc jednodušší než na původním serveru u Geodézie. Revoluční vlastností map na Atlasu je možnost vlastního označení libovolného bodu na mapě svou značkou s popisem. Na mapku s touto značkou se navíc budete moci velmi snadno dostat přes jednoduchou URL adresu. Podíváte-li se na http://mapy.atlas.cz/mapa/cpbrno, najdete vyznačené sídlo naší brněnské pobočky Computer Pressu. Pochopitelně si takto můžete označit sídlo vlastní firmy a třeba na vizitkách nebo vlastním webu můžete jednoduše uvést odkaz bez malování nepřehledných mapek. Pokud třeba naopak plánujete víkendovou spářku na své chatě, snadno odešlete kamarádům mail, kde uvedete jen odkaz na mapu. Označit si můžete cokoli, třeba svoji oblíbenou hospůdku či telefonní budku.

Soubor map je opravdu rozsáhlý: najdete tu 138 měst, mapy jsou v měřítku od 1:10 000 do 1:100 000. Z titulní strany můžete rovnou skákat na zajímavá místa naší republiky. Lze prohledávat i firmy a vyžádat si jejich zobrazení na mapě (to mi zatím nefungovalo). Mapy na Atlasu se od konkurenčních serverů odlišují kvalitou zobrazení a doplňkovými službami. Atlasu snad jen nemá zobrazení tras městské hromadné dopravy, natož propojení na jízdní řády. Uvítal bych alespoň uvedení odkazů na servery s jízdními řády. Server je to ale opravdu povedený.

Diskuze (6) Další článek: Internetový provider tu není jen od připojování

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,