Elektromobily | Mobilní aplikace | Mapy Google

Mapy Googlu dokážou najít nejbližší nabíječky pro elektromobily

Elektromobily stále tvoří relativně malou část vozidel, pohybujících se po našich silnicích. Není proto překvapením, že síť nabíjecích stanic je ve srovnání s čerpacími stanicemi výrazně řidší. Google vychází vstříc majitelům aut, poháněných elektřinou – tento týden oznámil, že přidal do svých Map informace o místech, kde je možné nabíjet.

Funkce je dostupná přes vyhledávání, do kterého stačí zadat výraz „EV station“, „electric vehicle chargers“ či hezky česky „nabíjecí stanice“. V mapových podkladech se následně zobrazí nejbližší místa, kde lze nabíjet elektrická auta.

Mají podobu špendlíku se speciální ikonkou. Po klepnutí se zobrazí další podrobnosti – zejména jaké typy a kolik nabíječek je na místě k dispozici. Samozřejmě nechybí obvyklé propriety, jako jsou fotografie místa, uživatelské recenze a další informace.

Ve výsledcích vyhledávání se zatím zobrazují jen nabíječky vybraných sítí a provozovatelů, takže například nabíjecí stojan u Lidlu na ostravské ulici Sjízdná jsme v Mapách Google nenašli.

Bez ohledu na to, čím jezdíte...

Produktový manažer Map Google Andrew Foster k nové funkci uvedl: „Budujeme Mapy Google tak, abychom lidem pomohli dostat tam, kam potřebují, bez ohledu na to, jaký druh dopravy používají. Naše nejnovější funkce přináší na Mapy užitečné informace o nabíjecích stanicích elektrických vozidel (EV), takže si můžete být jisti, že vaše auto bude nabité a připravené na cestu, bez ohledu na to, kde se nacházíte.“

Mnozí provozovatelé již má své vlastní aplikace, které zobrazují polohu nabíjecích stanic. Mapy Google poskytují větší pohodlí tím, že ukazují stanice řady poskytovatelů takzvaně „pod stejnou střechou“. Zejména tato výhoda vynikne, pokud Mapy Google používáte jako svou primární navigační aplikací.

Vylepšené vyhledávání nabíjecích stanic je od úterý 16. října k dispozici v mobilních aplikacích pro operační systémy Android a iOS. Během několika týdnů by se mělo objevit také ve webové aplikaci.

Diskuze (6) Další článek: Vimeo chce zaujmout oproti YouTube – nabídne streamování ve 3D. Je to ale jen pro geeky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,