Mapy Google | Mapy | Kartografie

Mapy Google čeká velká změna! Vrátí se lesy, přibude topografie a detailní města

Krátce poté, co jsme o víkendu vydali velké mapové srovnání s anketou, podle které drtivá většina hlasujících označila za nejhezčí mapy ty od Seznamu, vyrukoval Google s nečekaným blogovým zápiskem, ve kterém už v průběhu tohoto týdne slibuje nové mapy.

Tedy, ne že by v tom byla nějaká spojitost a kartografové z Mountain View a Švýcarska četli zrovna náš článek, ale zdá se, že konečně pochopili, že svět nevypadá jako jeden velký hnědý a Sluncem vybělený flek. Právě tomu se přitom podobá základní mapa Googlu při velkém přiblížení.

8819453c-16fc-4007-ae1a-fdc74d048068
Chorvatsko v mapách Googlu dnes a po změně

Mapa sice nadále funguje jako velmi dobrý autoatlas, nelze z ní však vůbec vyčíst charakter okolí. Zeleně se vegetace obarvila pouze v tom případě, že se jednalo o některou z přírodních památek. To pak dělá problémy zejména ve sportovních aplikacích na mobilu, které jako podkladovou mapu používají právě tu od Googlu.

Jistě, Google má k dispozici letecké/satelitní snímky s celosvětovým pokrytím (a čerstvější než u konkurence), nicméně pokud kvůli detailu musíme přepínat na satelit, k čemu je pak samotná mapa?

Více detailu a nádherné městské plány

Teď se to ale změní, Google totiž tak trochu dupl na brzdu a vrací se k tomu, jak vypadal dříve. To znamená, že se na kontinentech opět objeví lesy a také mnohem více topografických detailů.

ed8f7f4c-c39e-42e0-a5ea-6de3a3777825
Detail města doposud a po změně (zprvu jen velké světové aglomerace)

V nadcházejících měsících se také postupně změní pohled na města, kde se dočkáme doposud netušených detailů. Náměstí už nebudou vypadat jen jako křižovatky několika čar, ale získají prostor, na který jsme zvyklí z Mapy.cz. Tím to ale nekončí, v mapách se totiž při velkém přiblížení zobrazí také chodníky, přechody pro chodce a další detaily městské zástavby, které byly doposud viditelné pouze na letecké vrstvě.

Google se tak opravdu vrací k topografičtější podstatě mapy, jak ji máme rádi i v turistickém Česku, kde umějí mapu číst, s trochou nadsázky, i batolata.

Nedělní anketa dopadla následovně. Těšíme se na další srovnání, jen co se dočkáme nových Google Maps:

Diskuze (17) Další článek: Procesory Applu nebudou trpět nedostatkem výkonu. Čip Apple A14X má být srovnatelný s Core i9-9880H

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,