Mapy

Mapaři z TopGisu analýzou snímků spočítali dopravní značky na českých dálnicích. Jejich hustota překvapí

TopGis je brněnská firma, která dodává mapová data mimo jiné pro Mapy.cz a kromě klasické kartografie dělá také snímkování ve stylu StreetView. A když už v TopGisu takto nasnímali všechny dálnice, napadlo je přitom snímky analyzovat softwarem, který v nich našel dopravní značky. 

V Česku je aktuálně v provozu 1 257 kilometrů dálnic. Řidiči na nich v průměru potkají více než 21 svislých dopravních značek na jeden ujetý kilometr. S nejhustším dopravním značením se šoféři potkají v Prazena D0, kde je to dokonce 72 značek na kilometr. Z mimopražských dálnic má nejvíce D8 – v průměru 32. „Populární“ D1 má 19 značek na kilometr a nejméně D52 mezi Rajhradem a Pohořelicemi – jen lehce přes 13.

Jeden kilometr ujedete rychlostí 80 km/h za 45 sekund. Když pojedete maximální povolenou rychlostí na českých dálnicích, bude stačit jen 27 sekund. Na takové D8 to pak vychází v průměru na jednu značku za sekundu. Je fakt, že na dálnicích jsou značky zdvojeny po obou stranách silnice a jejich počet rychle naskočí s každou křižovatkou nebo postupným snížením rychlosti. Ale i tak je hustota překvapivě vysoká. 

Diskuze (31) Další článek: Chcete novou SIM kartu či datový plán v Číně? Připravte si občanku a obličej

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,