Map Designer Pro 1.52: Obrázkové klikací mapy hračkou

Jedním z důvodů malého rozšíření map v navigaci je vyšší náročnost jejich návrhu. To řeší celá řada aplikací, které dokážou vygenerovat odpovídající kód přesně podle požadavků uživatele, aniž by bylo nutné znát konvence HTML. Dnes si představíme jeden, který se směle může zařadit v této kategorii na špičku.
Obrázkové klikací mapy, tedy obrázky jejichž jednotlivé části jsou propojeny na různé odkazy, nejsou při návrzích webových stránek příliš často využívány. Ačkoli webmasteři preferující strohost a účelovost designu shledávají na tomto způsobu navigace celou řadu nevýhod, mají obrázkové mapy i své výhody. Například pokud je navigace řešena několika tlačítky (nebo jinými podobnými grafickými prvky) je výhodnější použít jeden obrázek se všemi tlačítky, který bude mít menší velikost, než by měla v součtu jednotlivá tlačítka a navíc bude natahován prohlížečem najednou, zatímco požadavky na více souborů se zpracovávají postupně. Jedním z důvodů malého rozšíření map v navigaci je vyšší náročnost jejich návrhu. To řeší celá řada aplikací, které dokážou vygenerovat odpovídající kód přesně podle požadavků uživatele, aniž by bylo nutné znát konvence HTML. Dnes si představíme jeden, který se směle může zařadit v této kategorii na špičku. Řeč bude o Map Designer Pro verze 1.52, jehož autorem je Alexander Kasholkin.

Okno aplikace působí na první pohled díky výrazným a nápaditě zvoleným tlačítkům na panelu nástrojů uživatelsky přívětivě. Funkci jednotlivých tlačítek si stručně popíšeme.

  • New - založení nového dokumentu s obrázkovou mapou.
  • Open - otevře jiný obrázek, který bude použit v aktuálně zpracovávaném dokumentu.
  • Save - uloží dokument do formátu HTML nebo MAP (tj. mapy zpracovávané na straně serveru; podporovány jsou formáty CERN a NCSA).
  • Copy, Cut a Paste - tlačítka pro práci se schránkou umožňující zkopírování, vyjmutí a vložení vybrané oblasti.
  • Erase shape - vymazání vybrané oblasti.
  • Reset - vymazání všech oblastí a nastavení dokumentu do stavu, ve kterém byl před zahájením úprav.
  • Select/Move - dovoluje přesouvat již vytvořené oblasti po obrázku.
  • Rectangle - vytvoření čtyrúhelníkové oblasti, která bude fungovat jako odkaz.
  • Polygon - vytvoření mnohoúhelníkové oblasti. Tímto způsobem je při troše pečlivosti možné vytvořit oblast prakticky jakéhokoli tvaru fungující jako odkaz.
  • Circle - vytvoření kruhové oblasti.
  • Snap to grid - zarovnání oblasti na mřížku.
  • HTML Editor - jednoduchý editor pro prohlížení a editaci zdrojového kódu. Jedná se o obdobu poznámkového bloku, od kterého se liší obarvováním HTML elementů a několika jednoduchými funkcemi.
  • Testing - otevře aktivní obrázkovou mapu v okně výchozího prohlížeče, kde si můžete otestovat její funkčnost.
  • HTML Color generator - jednoduchý podprogram pro interaktivní generování hexadecimálního kódu barev.

Práci s programem zahájíte založením nového projektu, čímž budete vyzváni k volbě obrázku, jež bude základem klikací mapy (podporovány jsou formáty BMP, JPEG, GIF a PNG). Následně můžete označovat oblasti, které budou sloužit jako hyperlinkové odkazy - k tomuto účelu máte k dispozici již zmíněný čtyřúhelník, kruh a mnohoúhelník. Každá oblast je po vložení přidána do seznamu situovaného po levé straně okna, který slouží pro snadné přepínání. V dolní části okna pak zadáváte adresu odkazovaného dokumentu, který se otevře po kliknutí na oblast (může jít o www stránku, obrázek, web či jakýkoli soubor). Odkaz lze zadat ručně, nebo (jedná-li se o soubor umístěný na stejném serveru) přímým výběrem přes tlačítko Browse. Kromě toho je možné zadat alternativní text (doporučujeme zejména z důvodu, že je nutné brát ohled na uživatele, kteří si pro rychlejší surfování vypínají grafiku) a rám, ve kterém bude nový odkaz otevřen. Kromě toho je též možné zadat skripty, které se budou provádět v okamžiku, kdy bude kurzor myši nad oblastí a kdy bude mimo ní.

Vytvoření obrázkové mapy je, podle našich zkušeností, velmi výrazně rychlejší než při "ručním" zpracování. Velkou pochvalu si také zaslouží provedení kódu, které je naprosto čisté, bez zbytečností a odpovídá platným normám. Jestliže tedy uvažujete o využití klikacích map na vašem webu, bude vám Map Designer Pro dobrým pomocníkem.

Program je šířen jako shareware s licenčním omezením na 30 dnů. Pokud budete chtít Map Designer používat déle, musíte si jej zaregistrovat, počítejte s částkou 25 USD. Registraci je možné získat také zdarma a to buď za spolupráci při lokalizaci nápovědy a dialogů, nalezení a popsání jedné opakující se chyby v programu nebo za nápad, který přispěje k dalšímu vylepšení.

Licence: Shareware, zkušební doba 30 dnů, poplatek 25 USD, Download, velikost: 701 KB

Váš názor Další článek: Velmi tichý společník

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,