Manipulují zastánci HD DVD čísly? Blu-ray ještě žije.

Tábory stojící za HD DVD i Blu-ray se honosí úspěchem každý svého formátu. Bitva čísel však nemusí být tak čistá, jak se zdálo.

V pondělí šestnáctého července jsme přinesli informace prezentované firmami stojícími za formátem nové generace optických disků HD DVD. Reprezentanti tohoto tábora, vedeného především Toshibou a Microsoftem, prezentovali veskrze pozitivní čísla týkající se prodejů přehrávačů HD DVD disků. Abychom učinili objektivitě zadost, přinášíme ke stejnému tématu vyjádření druhého tábora. Prodeje HD DVD možná nejsou tak zázračné, jak propagátoři tohoto formátu tvrdí.

Podle bulletinu Blu-ray Disc News ze třináctého července tohoto roku není pravdou, že HD DVD se prodává třikrát lépe než Blu-ray. Podle BDA (Blu-ray Disc Association) iniciativy jsou tyto informace nesprávné a zavádějící. Bere-li se v úvahu pouze prodej přehrávačů, o němž odkazovaný článek pojednával, je pravdou, že HD DVD si vede lépe. Promotéři HD DVD však ze svých statistik účelově vynechali Sony PlayStation 3, která je vybavena Blu-ray mechanikou a dle mínění zastánců Blu-ray měla být započtena. Pokud se tak stane, zjistíme, že Blu-ray drží celých 95 procent evropského trhu. Podle BDA není správné PS3 vynechávat s předpokladem, že není primárně kupována coby přehrávač HD videodisků.

Společnost Sony provedla v květnu tohoto roku průzkum, podle něhož američtí a evropští uživatelé schopnosti PS3 přehrávat Blu-ray disky znají a využívají. Alespoň příležitostně sleduje filmy z Blu-ray disků celých 83 procent majitelů konzole. Po pořízení PS3 si alespoň jeden BRD film zakoupilo 72 % jejích majitelů, přičemž 87 % majitelů konzole plánuje nějaký film nakoupit v průběhu nadcházejících dvanácti měsíců.

Odhlédneme-li od stolních přehrávačů při započtení konzoly PlayStation 3 a podíváme-li se na počítače vybavené mechanikami pro nové generace optických disků, zjistíme, že i zde, podle svých vlastních statistik, Blu-ray vede. Ze 24 000 počítačů vybavených mechanikou nové generace prodaných zatím v Evropě byly Blu-ray mechanikou vybaveny necelé dvě třetiny.

David Walstra, viceprezident BDA celou misinterpretaci prodejů komentoval slovy: „Věříme, že je důležité vymýtit všechny mýty a šuškandy a říkat pravdu takovou, jaká je. Mnozí evropští spotřebitelé totiž toto léto či podzim budou zvažovat zásadní investici do své domácí zábavy.“ Walstra, podobně jako představitelé tábora HD DVD předpokládá, že ještě tento rok začnou prodeje znatelně růst. „Je to jednoduché. Existuje formát, který drží většinu kvalitního obsahu od většiny významných filmových studií. Přináší nejlepší technologie pro hry i počítače, podporuje jej největší množství výrobců spotřební elektroniky. Blu-ray se na trhu objevil až po HD DVD, jeho nabídka inteligentnější domácí zábavy je však lepší. Potvrdí to reakce zákazníků v Evropě podobně, jako se to podařilo v Japonsku či USA.“

Diskuze (22) Další článek: Pavilion HDX: stvořený pro multimédia

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,