Malý velký kompakt DiMAGE S304

Není to žádný drobeček, v kapse u košile se nosit nedá. Zato se dá dobře ovládat, při focení zbytečně nezdržuje a nabízí nemálo možností pro ty, které zajímá víc než jen „kde se to mačká“. Jmenuje se Minolta DiMAGE S304.
Tento článek vyšel v časopisu Computer 1/02.
Daniel Mikšík

Co má

Tělo má kovové, z hliníku, a při našem vzájemném seznamování jsem to od první chvíle vnímal jako klad. Spíše než „útloboký kvádřík“ je to sice „plnoštíhlý mnohostěn“, ale do kapsy u bundy už se strčit dá, a navíc se díky této konstituci dobře drží.

Bracketing – aparát pořídí na jedno zmáčknutí spouště (obvykle) tři snímky s odlišnými expozičními hodnotami – referenční snímek je exponován podle automaticky či manuálně nastavených hodnot clony a času, druhý je mírně podexponován a třetí přeexponován; změnu expoziční hodnoty (EV) lze většinou nastavit (0,3; 0,5; 1,0). Výhoda je zřejmá – stačí vybrat nejlepší záběr a ostatní vymazat. To je digi!
Priorita clony – poloautomatický režim fotografování, při kterém má uživatel možnost manuálně nastavit clonu (např. s ohledem na požadovanou hloubku ostrosti), o nastavení odpovídajícího času se postará fotoaparát. Obvykle také obsluhu upozorní na příliš dlouhý expoziční čas a možnost roztřesení snímku při epozici bez opory/stativu.
Objektiv má výborný, celoskleněný, se čtyřnásobným optickým zoomem (v této kategorii ne obvyklým), který ovšem neoslní světelností, ani minimální zaostřovací vzdáleností (50 cm; v režimu makro spíš podprůměrných 16 cm). Na snímanou scénu nechává pohlédnout buď mrňavým průhledovým hledáčkem, nebo prostřednictvím LCD monitoru.

Režimy fotografování jsou k dispozici dva: automatický a manuální, přičemž druhý z nich umožňuje provádět řadu nastavení. Tak si lze vybrat mezi měřením světla vícesegmentovým nebo bodovým a expozičním režimem automatickým, automatickým s prioritou clony anebo manuálním (přičemž ručně lze nastavit pouze dvě clonová čísla). Případně je možno si v rámci manuálního expozičního režimu vybrat kterýkoliv z dostupných časů závěrky v rozmezí od 1/1000 s do 4 s (při trvale otevřené závěrce do 15 s). Další nabídka zahrnuje korekci expozice (+/–2 EV), bracketing (viz slovníček), uživatelské nastavení bílé, nastavení citlivosti (ISO 100–800); manuální ruční ostření, průběžné automatické ostření ad.

Ovládací prvky má vhodně umístěné a přesně reagující.

Co s tím dovede

Dovede rychle fotit – první snímek pořídí v průměru za 4,8 s od zapnutí, zpoždění spouště bez namáčknutí je velmi slušných 0,75 s. Obrázky umí ukládat na pozadí, takže v režimu sekvenčního snímání můžeme za sebou pořídit až čtyři snímky v nejvyšším rozlišení a nejnižší kompresi.

Dovede vytvářet obrázky ve čtyřech rozlišeních (2 048 × 1 536, 1 600 × 1 200, 1 280 × 960, 640 × 480) a čtyřech stupních komprese (TIFF a třikrát JPEG). A umí to tak, že k tomu není třeba dalších komentářů. Až na jednu výjimku – barevné podání. Pro vygenerované obrazové soubory totiž Minolta používá také v tomto fotoaparátu svůj vlastní barevný prostor, odlišný od obvyklého s RGB. Takže pokud chcete barvy živější a přesnější, doporučuje se „prohnat“ snímky programem DiMAGE Image Viewer. Ten je součástí dodávky a umožňuje prostým uložením převést obrázky do zvoleného výstupního barevného prostoru. Rozdíl je skutečně patrný (viz snímky na CD Computeru 2/02), ale obzvlášť žlutá a zelená mi pak připadají až příliš „živé“.

Co dodat

Po nedávném snížení ceny se značně vylepšil poměr cena/výkon. Za své peníze získáte vyspělý třímegový fotoaparát s řadou funkcí, který se dobře ovládá a na jehož optický i obrazový výkon se můžete spolehnout. K celkovému pozitivnímu dojmu přispívá neotřelý design a solidní konstrukce. A právě proto jsme se rozhodli udělit Minoltě Dimage S304 Dobrou koupi.

Plusy/minusy

+ rychlost
+ čtyřnásobný zoom
jenom dvě clony pro manuální nastavení
makro není právě makro

Parametry

snímací prvek CCD, 3,34 mil. pixelů
objektiv> 35-140 mm; F:3,0-F:3,6
manuální nastavení expozice s clonovou prioritou, manuální expozice; manuální ostření, vyvážení bílé
max. výst. rozlišení a formát 2 048 × 1 536 bodů, JPEG, TIFF
paměťové médium CompactFlash I
komunikační rozhraní USB 1.1
monitor LCD úhlopříčka 46 mm, 122 000 pixelů
napájení 4 akumulátory AA, síťový napáječ
rozměry (š × v × h) 113,5 × 64,5 × 58,5 mm
hmotnost (bez akumulátorů) 335 g
údaje odpovídající kinofilmu

digitální kompaktní fotoaparát
Minolta DiMAGE S304
Zdroj: Minolta, Brno
Telefon: (05) 41 55 85 11
Cena: 29 990 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok

Diskuze (7) Další článek: Ceny za rychlý Internet stoupají

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,