Malý počítač Lenovo IdeaCentre Q180, vhodný i do obýváku

Lenovo uvedlo nový malý počítač IdeaCentre Q180, který bez problému zastane i pozici multimediálního HTPC, má i Blu-ray mechaniku a grafiku od AMD.

Pokud hledáte jednoduchý a malý počítač, který však zároveň zvládne bez problému akcelerovat videa ve vysokém rozlišení, na výběr je spousta modelů od různých výrobců. Často ale obsahují méně výkonný procesor nebo grafiku, případně nemají optickou mechaniku, kterou ještě někteří uživatelé stále používají.

Jeden takový počítač představila i společnost Lenovo, která se zaměřila na elegantní vzhled, přídavnou možnost optické mechaniky, nízkou spotřebu a také dobrý grafický výkon, který je nutný pro plynulé přehrávání i náročného videa s velkým datovým tokem.

Lenovo IdeaCentre Q180: nový Atom s Radeonem

Počítač IdeaCentre Q180, který si jistě díky svým rozměrům a designu zaslouží i označení HTPC (Home Theater PC), je založen na novém a výkonnějším modelu Atomu od Intelu, konkrétně se jedná o dvoujádrový D2700 s frekvencí 2,13 GHz a dokonce podporou HyperThreading technologie, takže zvládne najednou zpracovat až čtyři vlákna.

9nbw-460.jpg 

Procesor má samozřejmě i grafický čip, ten však nepatří mezi nejvýkonnější a rozhodně se nedá rovnat s těmi, které jsou například v Sandy Bridge čipech. Lenovo proto nabízí tento počítač včetně samostatného grafického čipu AMD Radeon HD 6450A s 512 MB paměti, který sice patří mezi low-end, ale s moderním UVD 3.0 a 160 stream procesory poskytne nejen dostatečný výkon pro jakékoli video ve vysokém rozlišení, ale také pro hraní méně náročných her.

2011_11_23_lenovoq180-1.jpg 
S mechanikou a bez mechaniky (dok je z každé strany připraven pro jinou konfiguraci)

Kapacita operační paměti se liší dle konfigurace, na výběr je 2 GB nebo 4 GB DDR3 s frekvencí 1 066 MHz. V konfiguracích lze zvolit 500GB nebo 750GB pevný disk s rychlostí 5 400 otáček za minutu, pro ty náročnější, kterým záleží spíše na výkonu než na kapacitě, je připraven i SSD s kapacitou až 128 GB. Na výběr je operační systém Windows 7 Home Premium, včetně podnikové verze Professional.

Konfigurace se také liší dle optické mechaniky, nejlevnější verze neobsahuje žádnou, přikoupit lze ale DVD vypalovačku nebo Blu-ray mechaniku. Ta je v rámci konstrukce řešena zcela odděleně, ale Lenovo vymyslelo velmi elegantní spojení nejen při postavení vertikálně, ale i při horizontálním rozložení.

Nejmenší desktopový počítač i s USB 3.0

Lenovo se v oficiálních materiálech pyšní, že je IdeaCentre Q180 nejmenším desktopovým počítačem na světě, což dokazuje přesnými rozměry – 15,5 × 19,22 × 2,2 cm. V odklopném krytu se nachází čtečka paměťových karet 8v1 s podporou SDXC, celý počítač má celkem čtyři USB 2.0 porty a navíc i dva rychlé USB 3.0 porty. Pro připojení do sítě nechybí bezdrátová WiFi (802.11n) a gigabitový ethernet port.

 Q180_2.jpg.jpeg

Velký monitor nebo televizi lze připojit pomocí dvou výstupů – přes analogové VGA nebo digitální HDMI, díky kterému lze snadno přenášet i prostorový zvuk. Počítač podporuje VESA standard, takže ho lze velmi jednoduše schovat a připevnit například za monitor.

q180-2.jpg 
Konfigurace s optickou mechanikou je výrazně širší

O napájení se stará externí adaptér, podobně jako u notebooku. V balení naleznete i kompatibilní dok, který slouží pro vertikální postavení počítače.

  • Procesor: dvoujádrový Intel Atom D2700, 2,13 GHz
  • Grafický čip: v procesoru, AMD Radeon HD 6450A (512 MB)
  • Operační paměť: 2/4 GB DDR3
  • Pevný disk, SSD: 500/750 GB (5 400 ot./min.) nebo až 128GB SSD
  • Výbava: WiFi, ethernet, 4 × USB 2.0, 2 × USB 3.0, HDMI, VGA, SPDIF, čtečka 8v1, bez nebo s DVD/Blu-ray mechanikou, Bluetooth, klávesnice a myš
  • Rozměry: 15,5 × 19,22 × 2,2 cm
  • Cena: od 300 dolarů (přibližně 7 000 Kč s DPH), Windows 7

Do obýváku s ovladačem

Lenovo sice k počítači nabízí klasickou klávesnici a myš ve stejném designu a barvě, pokud ale chcete toto zařízení používat v obýváku coby HTPC, je velmi doporučována koupě speciálního ovladače N5902 taktéž od Lenova, který na velmi malé ploše obsahuje podsvícenou klávesnici, včetně trackballu pro ovládání myši a dalších několika multimediálních tlačítek pro rychlou volbu či ovládání přehrávače.

Starší model Lenovo Mini Wireless N5901 jsme na začátku tohoto roku testovali přímo v redakci Živě.cz, takže se můžete podívat i na podrobné video. Koncová cena za celý počítač bez zmíněného ovladače začíná v přepočtu na přibližně 7 000 Kč s DPH, s větší pamětí a mechanikou samozřejmě cena mírně stoupne.

lenofo-q180.jpg 
Lenovo IdeaCentre Q180 a ovladač N5902

I za případnou vyšší cenu kvůli DVD nebo Blu-ray mechanice se však stále jedná o velmi zajímavé řešení, které je nejen úsporné, ale z multimediálního a kancelářského pohledu si poradí s většinou běžných věcí.

Video

Lenovo k uvedení tohoto produktu připravilo i speciální video, kde je vidět nejen samotná konstrukce počítače s dodatečnou optickou mechanikou, ale také zmíněný bezdrátový ovladač.

Diskuze (17) Další článek: Zajímavý koncept flash disku, který lze rozdělovat i spojovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,