Software | Windows | Operační systémy | Windows 10

Malování má šanci na přežití ve Windows. Microsoft přestal hrozit jeho odstraněním

Program Malování se stal tradičním nástrojem ve Windows, který v nouzi poslouží jako základní grafický editor. Microsoft už však druhým rokem upozorňuje, že program ze systému odstraní a dále bude dostupný už jen jako volitelný doplněk ke stažení v Microsoft Store. Program měl z Windows zmizet už minulý rok, jenže teď to vypadá, že Microsoft svůj záměr přehodnotil.

2019 02 15 (12 24 46).jpg
Malování ve Windows ukazuje hlášku, že bude přesunuto do Microsoft Store

Microsoft po nástupu Windows 10 nabídl pokročilejší grafický editor, který je předinstalovaný v systému - Malování 3D. Právě tato nová verze měla staré Malování nahradit. Starý program sice v systému nadále zůstal, ale v nástrojové liště mu přibilo obří tlačítko, které zobrazilo hlášku o brzkém odstranění Malování ze systému.

V nejnovějším sestavení připravované verze Windows v rámci programu Insider však došlo k překvapivé změně – hláška z programu zmizela a nástrojová lišta se vyčistila. Znamená to, že Malování v systému nakonec přežije? Je to možné.

Nejasný vývoj aplikací

Ačkoli je to změna naprosto nepodstatná, protože by byl program i nadále zdarma ke stažení a hlavně má mnoho propracovanějších alternativ od vývojářů třetích stran, je to pozoruhodná ukázka přístupu Microsoftu k vestavěným funkcím Windows. Ať už se jedná o grafický editor, přehrávač hudby, prohlížeč obrázků, přehrávač videa nebo i internetový prohlížeč, přístup Microsoftu je neuvěřitelně váhavý a pomalý.

Microsoft dříve nabízel zcela základní editační funkce ve Windows a o něco pokročilejší pak v rámci balíčku Windows Essentials. Ten obsahoval programy Windows Movie Maker, Windows Fotogalerie, Windows Live Writer, Windows Live Mail, Windows Live Zabezpečení rodiny a desktopovou aplikaci OneDrive.

Nově jsou součástí systému už některé pokročilejší programy jako Fotky, Hudba Groove, aplikace s názvem Filmy, TV a pořady, nebo Malování 3D. Jenže zároveň zůstává i klasické Malování nebo Windows Media Player. Tak těžko odhadovat, co nakonec jako výchozí součásti v systému zbude. Je možné, že se Microsoft vrátí ke kořenům, zůstane jen naprostý základ a pokročilejší moderní aplikace budou k dispozici v Microsoft Store.

Jak nakreslit v Malování 3D tučnáka:

Co lze při troše talentu a trpělivosti v Malování 3D vytvořit:

Diskuze (26) Další článek: Prodeje herních grafik Nvidie prudce spadly, na tržbách firma zaznamenala 46% pokles

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,