Počítače | Raspberry Pi

Maliny došly. Raspberry Pi teď nekoupíte, firma nestíhá vyrábět

Zahrádkáři teď sklízejí maliny, kutilové ale takové štěstí nemají. Výroba Raspberry Pi totiž vázne. Částečně kvůli polovodičové krizi, částečně kvůli nedostatečné výrobní kapacitě jednodeskových počítačů. Šéf Raspberry Pi Eben Upton na to upozorňoval již na jaře, ale ani v létě není situace o nic lepší.

Ani jeden z certifikovaných tuzemských prodejů (RPishop a Farnell) nemá malinové počítače, stejná situace je ale i v Německu, mateřské Británii a zbytku světa. Koupit lze nanejvýš microcontrollery RPi Pico.

Podle Uptona od loňska tak prudce vzrostla poptávka, že ani půl milionu desek vyráběných každý měsíc ve velšské továrně nestačí. Prodejci vypisují pořadníky a zavedly i opatření, že zákazníci mohou koupit jen po jednom kusu, aby zabránily tzv. skalpování. Tedy vykupování zásob a šedém přeprodeji za vyšší ceny. Samotné Raspberry Pi navíc momentálně upřednostňuje dodávky do firem a průmyslu, domácí uživatelé nemají takovou prioritu.

Alternativou pro ty, kteří malinový počítač chtějí hned teď, je nákup Raspberry Pi 400, tedy kompletního desktopu zabudovaného v klávesnici. Na RPishopu je teď celá sada dostupná za 2999 Kč. Fakticky jde o jiný formát RPI 4B se 4 GB RAM, který by měl stát 1650 Kč. Zde jsou v ceně už i paměťová karta, chladič, napájecí adaptér, kabely, velká tištěná příručka a ona klávesnice.

Diskuze (18) Další článek: Porsche porazilo Teslu. Taycan Turbo S je podle času z okruhu Nürburgring nejrychlejší sériový elektromobil

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,