Hardware | AMD | Grafické karty

Maličká grafika Radeon Vega Nano existuje. Ještě ale není jisté, že se dostane do obchodů

Grafické karty RX Vega od AMD byly vydány už v roce 2017, ale v nabídce stále chybí nejmenší verze Nano, která by konečně měla nahradit starou R9 Fury Nano z předchozí generace založené na architektuře GCN. Teď svitla naděje, že se Vegy Nano už brzy dočkáme.

R9 Fury Nano byla ve své době velmi populární hlavně pro své minimalistické rozměry, nízkou spotřebu a opravdu velmi dobrý poměr cena/výkon. Její cena se totiž pohybovala kolem 10-12 tisíci korun a výkonově o moc nezaostávala za dražšími modely.

AMD již minulý rok ukázalo v jedné ze svých prezentací tuto grafickou kartu založenou na novém čipu RX Vega, ale od té doby k žádnému uvedení na trh nedošlo. Až nyní se tato grafická karta ukázala na jedné z prezentací firmy PowerColor. To dalo vzniknout naději, že se možná tento model konečně chystá na trh.

Na této akci byl přítomen i zástupce německého PCGamesHardware, kterému údajně lidé z PowerColor prozradili, že uvedení této grafické karty na trh není stále pevně rozhodnuto. Firma zřejmě stále zjišťuje, zda by o tento model byl dostatečný zájem a celý projekt byl tedy výdělečný.

Pokud bychom měli vycházet z toho, jak byl vybaven předchozí model Nano vůči dražším modelům téže řady, dá se specifikace tohoto modelu očekávat nějak takto: Měl by být použit plně aktivní čip Vega 10 s 4096 stream-procesory, 64 ROP, 2048bitová sběrnice s 8 GB HBM2. To jsou stejné parametry jako má RX Vega 64. Ovšem zde budou značně snížené takty, aby se karta vešla do zhruba 150-180W limitu TDP. Podobnou spotřebu totiž měla i předchozí R9 Fury Nano, a to hlavně kvůli malému PCB s opravdu skromným chlazením.

Dá se očekávat, že při těchto parametrech a vlivem snížených taktů bude výkon velmi těsně pod úrovní RX VEGA 56. Samozřejmě se zatím jedná o hrubý předběžný odhad. Vše závisí od toho, jak moc se budou muset snížit takty, aby bylo dosaženo oněch 150 W TDP. Není vyloučené, že AMD stále čeká na 12nm refresh tohoto čipu, aby bylo možné se do této spotřeby vejít bez razantního snižování taktů a tím pádem i výkonu.

Na další informace ohledně tohoto modelu si tedy ještě budeme muset počkat. Každopádně karta evidentně již mezi výrobci koluje, takže uvedení na trh vypadá velmi slibně.

Diskuze (4) Další článek: Spojení Vodafonu a UPC je na spadnutí. Obchod se chystá na celoevropské úrovni

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,