Hardware | SSD | Úložiště

Malé SSD s velkou kapacitou. Sabrent nabídne M.2 SSD s prostorem 8 TB

Pokud potřebujete mít v malých rozměrech co možná největší kapacitou s vysokou rychlostí, určitě vás zaujme novinka od společnosti Sabrent.

Sabrent totiž v rámci SSD řady Rocket Q, které jsou určené pro malý slot M.2, nabídne několik modelů a největší bude mít jako první na světě kapacitu 8 TB. Ostatní menší modely mají kapacitu 4 TB, 2 TB, 1 TB a 500 GB.

Zatímco nejmenší varianta má rychlost čtení jen 2 GB/s a 1 GB/s u zápisu, 4TB model už zvládne využít maximum z použitých linek sběrnice PCI Express 3.0 a má rychlostí sekvenčního čtení až 3,4 GB/s a rychlost zápisu až 3 GB/s. Sabrent zatím nezveřejnil specifikace u 8TB modelu, ale nejspíše na tom bude kvůli omezení podobně.

V čem by měl ale největší model vynikat, je náhodný přístup, který by měl být výrazně vyšší než u 4TB verze. Ta má slušných 490 tisíc při čtení a 680 tisíc při zápisu. Maximální množství zapsaných dat u 4TB modelu je 940 TB, 8TB tak bude asi dvojnásobek.

SSD používají pravděpodobně 96vrstvé QLC NAND flash paměti a řadič RKT 3030 (Phison E125) s podporou NVMe 1.3 a ONFI 4.0. Použitá DRAM paměť by měla mít kapacitu 256 MB na každý 1 TB kapacity flash pamětí, takže 8TB model by měl mít 2 GB paměti DRAM. Cena za 4TB model je přibližně 21 tisíc korun, takže u 8TB verze lze očekávat cenovku kolem 40 tisíc korun.

Diskuze (12) Další článek: Brno ve vesmíru: Brno Space Days předvedly firmy, které se podílí na vesmírných programech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,