Malé nebo vše v jednom: 7 počítačových tipů [Vánoce 2014]

Za slovem „počítač“ se skrývá víc, než jen desktopy nebo notebooky. Zkuste třeba miniaturní počítač nebo vše v jednom. Poradíme, co se vyplatí koupit.

Když se řekne počítač, většina lidí si představí stolní „bednu“ či notebook, ti s větší fantazií pak tablet nebo HTPC. Různých druhů počítačů je ale více a všechny zvládnou brouzdání po internetu, psaní dokumentů nebo práci s multimediálním obsahem. Zvažte, zda by se vám nehodil třeba mini počítač nebo elegantní řešení „vše v jednom“. Máme pro vás sedm konkrétních tipů na netradiční počítače, které mají co nabídnout.

Speciální počítače můžeme rozdělit na dvě základní kategorie, all-in-one, tedy „vše v jednom“ a minipočítače, které sázejí na minimalistické rozměry či výborné provozní vlastnosti. V článku najdete sedm tipů z obou těchto kategorií, řazených podle ceny od nejlevnějšího.

TS BohemiaOdkazy na produkty uvedené v tomto článku jsou placenou inzercí obchodu T.S. Bohemia. Doporučení jednotlivých produktů je ale čistě redakční rozhodnutí, odkazy jsme k nim přidali až dodatečně.

Minix Neo X8-H: Malé HTPC s Androidem

Cena: 3 650 Kč

Dříve bylo obvyklé, že se do obýváku k televizi sestavoval malý odhlučněný počítač z klasických komponent, který měl sloužit jako multimediální centrum. Byť potichu, tak stále hučící stroj zpravidla se zbytečně vysokým příkonem už lze nahradit levnou malou krabičkou s Androidem, která zvládne prakticky totéž s pasivním chlazením a za čtvrtinové pořizovací náklady.

Minix
Jak název napovídá, je zařízení opravdu malé, jemné tvary narušuje pouze anténa Wi-Fi pro lepší příjem signálu

O kvalitách Minix Neo X8-H svědčí fakt, že jde o vítěze testu multimediálních přehrávačů s Androidem z časopisu Computer 11/14. Krom rozhraní Androidu, známého z tabletů, disponuje také zjednodušenou variantou uzpůsobenou pro ovládání pomocí dodaného dálkového ovladače. Samozřejmostí je schopnost přehrávání filmů až do rozlišení 4K. Výkon chybět nebude, čtyřjádrový procesor na frekvenci 2 GHz a 2 GB paměti udělají své. Díky všestrannému operačnímu systému ale zařízení nemusí sloužit jen u televize.

02.jpg03.jpg04.jpg
V balení Minixu nechybí dálkové ovládání; Dongle Rikomagic je alternativou pro uživatele vyžadující nízkou cenu

Nenáročnému uživateli vyhoví Minix Neo X8-H i jako levné kancelářské PC s prohlížečem internetu Chrome, e-mailovým klientem, aplikací pro práci s dokumenty Office či na hraní her. Samozřejmě je v takovém případě ale nutno počítat s horší ergonomií, styl ovládání mobilních systémů není při práci s připojenou klávesnicí a myší ideální.

Pokud by vám připadalo více než 3 a půl tisíce za podobné zařízení mnoho, existuje alternativa v podobě Rikomagic Quad Core MK802IV 8 GB s cenou necelé dva tisíce korun. Jednoduchý mikropočítač se připojuje přímo do portu HDMI monitoru či televize a díky čtyřjádrovému procesoru a 2 GB paměti má výkonu na rozdávání. V tomto případě si ale dejte pozor na slabší příjem signálu Wi-Fi a o něco nižší výkon.

V následující kapitole naleznete o něco dospělejší počítač s jednoduchým operačním systémem.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,