AMD | Grafické karty | Vega

Malá, ale hodně výkonná grafická karta: Radeon RX Vega 56 Nano je na světě.

Když AMD v roce 2015 uvedlo na trh grafickou kartu R9 Fury Nano, měla karta obrovský úspěch, a to hned z několika důvodů. Karta byla vůči ostatním edicím Fury hodně levná, ale přitom měla stejné parametry jako tehdejší nejvýkonnější edice R9 Fury X. Pouze měla snížené takty a byla mnohem menší. Také měla díky tomu mnohem nižší spotřebu a nepotřebovala tak výkonné chlazení. Proto byla mezi zákazníky velmi oblíbená a zaznamenala mnohem větší úspěch, než AMD původně očekávalo.

Proto když AMD ukázalo na svých prvních prezentacích nástupce této modelové řady v podobě grafické karty RX Vega, ihned se začali lidé ptát, zda bude opět i edice Nano. A nyní zástupci AMD společně s Powercolor ohlásili, že edice RX Vega 56 Nano jde do prodeje, upozornila redakce Guru3D.

Karta nakonec nemá plně aktivní čip, jako měla svého času edice Fury. Vychází z nižšího modelu Vega 56, která má mírně uzamčený čip. Vliv na výkon to ale nemá nějak zásadní. Co ale překvapilo je to, že Nano edice má identické parametry jako klasická Vega 56, která je vybavena mnohem větším a výkonnějším chlazením. To by mohlo naznačovat, že AMD si ty velmi povedené čipy celou dobu šetřilo právě do této malé edice. Kvalitnější čipy jsou totiž obvykle schopné pracovat s nižším napětím a díky tomu mají i nižší spotřebu, což je v případě malé edice Nano zásadní.

Co se týče ceny, za kterou bude Powercolor tuto grafickou kartu prodávat, ta má být dle posledních zpráv kolem 449 dolarů. Po přepočtu na české koruny a započtení DPH, by se karta na našem trhu mohla prodávat za cenu kolem 12 000 s daní.

Představení herních karet RX Vega:

Diskuze (1) Další článek: Jak se v praxi osvědčila „prohnutá nudle“? Monitor 32:9 dává smysl na hry i práci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,