DIY | Maker Faire

Maker Faire Prague Online: Postavte si z cédéčka spektroskop

Spektrografie je věda, která se dá dělat velmi jednoduše, dokonce až kutilsky s nástrojem postaveným z lega nebo z papíru. O tom, jak si vytvořit amatérský spektrograf a jak s ním můžete prospět vědě, se dozvíte na právě probíhajícím festivalu Maker Faire Prague Online

Živý přenos sobotního programu Maker Faire Prague Online:

Video prezentace makera Ivana Millera ze spolku Žádná věda v sobotu v 09:44-09:56 ukáže, jak si vytvořit jednoduchý spektroskop. Základem je staré CD, nebo ještě lépe DVD, které pomocí lepicí pásky zbavíte stříbrného povlaku.

Stavíme spektroskop:

Dále už potřebujete jen mobilní telefon a kus černého papíru. Pokud si chcete práci ulehčit, můžete využít návrh skládačky, který přímo pro festival vytvořil designer Petr Bakoš. Ke skládačce přilepíme odstřižený kousek starého cédéčka a spektroskop máte hotový. Celou věcičku potom připojíme ke kameře mobilního telefonu.

Soukromá sbírka světla

S pomocí spektroskopu z cédéčka jednoduše dosáhnete podobného rozkladu světla jako s použitím školního optického hranolu. Stejně jako duha na obloze, kdy se sluneční světlo v kapkách deště rozkládá na jednotlivé barvy srovnané podle vlnové délky, uvidíte světelné spektrum na displeji telefonu a můžete si ho vyfotografovat.

Zajímavé navíc je, když se se spektroskopem podíváte na rozdílné zdroje světla: na hořící svíčku, zářivku, žárovku či LED diodu. Spektrum světla bude pokaždé odlišné. Takto si lze vytvořit soukromou sbírku světla.

Spectral Workbench

Pro ty, kdo chtějí pokračovat dál, tím ale zábava nekončí. Aplikace Spectral Workbench umožňuje snímek z papírového spektrografu okamžitě nahrát do veřejné knihovny a dále zanalyzovat.

9eed5280-569f-429f-aece-d2fb7f892542
Aplikace Spectral Workbench

Nejdřív si spektrograf zkalibrujete na konstantním zdroji světla, a pak se můžete pustit do přesnějšího měření. Pro tyto účely můžete použít také  „pokročilejší“ nástroj vyrobený z lega a staré webkamery.

K čemu to všechno? Vzhledem k tomu, že má spektrografie silnou komunitu a měřit se dá leccos, od piva, vína, kávy přes vodu v akváriu až po čistotu vzduchu, využití si snadno můžete domysle. A svým publikovaným příspěvkem můžete, zjednodušeně řečeno, pomoci vědě.

Diskuze (2) Další článek: Maker Faire Prague Online: Sledujte sobotní přímý přenos

Témata článku: , , , , , , , , , , ,