Majitelům Maců došla do OS X automaticky záplata. Poprvé v historii

Pokud systém OS X dostává nějakou aktualizaci, vždy je o tom uživatel informován a je vyžadována nějaká interakce, byť to může být jen jedno odkliknutí schválení. Před Vánoci se však poprvé stalo to, že Apple provedl zcela automatickou aktualizaci systémů OS X svých zákazníků. Důvodem bylo vydání akutní bezpečnostní záplaty, neboli aktualizace systému napravující teoreticky nebezpečnou zranitelnost systému, informuje Ars Technica.

Nebezpečí vzbuzovala kritická chyba v protokolu Network Time Protocol (NTP) využívaného pro synchronizaci systémového času. Podle bezpečnostních expertů by chyba tereticky umožnila vzdálený přístup k napadeným počítačům. Z pohledu Applu nemělo smysl podstupovat riziko, že se tak skutečně stane, pokud by se s opravou chyby vyčkalo na standardní aktualizační proces a instalace záplaty se nechala na vůli uživatelů.

Aktualizace se sama nainstaluje na pozadí, pokud je uživatel připojen k internetu. Restart systému nevyžaduje. Uživatelé jsou následně informováni, že k instalaci aktualizace došlo. Někteří jsou ale zaskočeni, že se jich systém na instalaci nedotázal předem. Kolují proto už návody, kde v nabídce nastavit, aby se tak již příště nestalo:

461391113
Diskuze (97) Další článek: Microsoft a Sony pod útokem, majitelé nových konzolí si nezahráli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,