Macromedia uvádí Fireworks 2

Mimořádně zdařilý program pro tvorbu webové grafiky s jedním z nejlepších optimalizátorů animované grafiky je nyní ještě lepší.
Mimořádně zdařilý program pro tvorbu webové grafiky s jedním z nejlepších optimalizátorů animované grafiky je nyní ještě lepší. Fireworks ve verzi 1.0 si záhy po svém uvedení získal srdce webových grafiků svým propracovaným prostředím podporou animací, JavaSkriptových efektů a výkonným optimalizátorem ukládané grafiky. Firmě Macromedia se tak kvalitně podařilo zacelit prostor, který bolel všechny, co chtěli vytvářet rychle a snadno kompaktní a graficky bohaté weby. Přesto první verze obsahovala některé bolístky, které vyžadovaly překousávání, a spolupráce s Photoshopem byla rozhodně vítána.

Fireworks 2.0 slibuje mnohé, hlavní důraz je kladen na ovlivňování návrhu celého webu naráz, na výraznou provázanost s DreamWeawerem a ještě lepší optimalizaci animací. Například můžete hledat a nahrazovat texty v řadě grafických souborů zaráz. Nyní tu je například průvodce, který automaticky optimalizuje animaci tak, aby se vešla do určité cílové velikosti souboru. Animaci je možné navíc sledovat již při návrhu v náhledovém okně. Při optimalizaci můžete vybrané barvy zamknout a neztratit je při dalším zmenšování barevné hloubky. Kouzelný je například dither fill, který vyplní plochu dvoubarevnou výplní, která z dálky vypadá jako jednolitá. Větší obrázek lze rozřezat na několik menších a na ty potom ještě aplikovat efekty s výsledným uložením do HTML souboru. Funkci efektů lze rychle zkontrolovat v různých browserech. No je toho prostě mnoho a mnoho.

Zatím u Macromedie najdete jen informace o nových vlastnostech, zkušební verzi si budete moci nahrát až počátkem března, do té doby nám nezbývá, než se těšit. Koncová cena bude 199 dolarů, u nás podle přepočtu, eventuelně více.

Váš názor Další článek: Souborová hlídka

Témata článku: , , , , ,