MacOS X – Jak se žije s betaverzí

Diskuze čtenářů k článku

Lubor Přikryl  |  20. 04. 2001 19:37

1) Na začátku stránky je podpis, který jsem samozřejmě do Živě poslal pokud špatně vidíte... -O-O-
2) Ano, W2k padají většinou kvůli hardwaru, Apple má opravdu snazší život, ale Microsoft si za své miliardy může hardware koupit a otestovat.
3) Nekonečné diskuse, jestli je lepší Mac nebo PC jsou důsledkem toho, že většina lidí zarytě obhajuje to, na co jsou zvyklí. Tady se to taky zvrhlo tímto směrem.
4) Samba funguje naopak, PC je klient MacOSX serveru. Pro PC server/Mac klient je Sharity. Ale není to součást systému, jako třeba File Exchange.
5) MacsBug je geniální program, ale často pomůže jen k tomu, že reset uděláte příkazem a ne tlačítkem nebo drátem.
6) Souhlasím, že Cube a nové towery taky spí potichu, staré G3 a iMacy ne.
7) S tou propracovaností GUI jde o nedorozumění. Množství práce, které MS do GUI vložil, je větší. To ovšem neznamená, že by byla do GUI vložena větší inteligence a nápaditost. Jinými slovy, všichni víme, kdo vymyslel používání ikon, myši, posuvníků, no, MS to nebyl. Podobné je to s Intel/PPC. Intel je MHzově našlapanější, větší, výrobně nákladnější, ale kam se hrabe na eleganci G4?
8) Poznámka Zive, please mohol by niekto od vas konecne zacat pisat o Apple fundovanejsie a objektivnejsie? je založená na tom, že jsem nesplnil vaše představy a nevychválil Macy do nebe. Píšeme shodný SW pro Apple a PC, můžu vám říct, která funkce API je lépe implementovaná na PC a která na Macu. Kam se hrabe PC ve správě barev. Proč má Mac takový chaos v sync/async/fsp/... diskových funkcích. A tak dále a tak dále. Z obyčejných, uživatelských věcí, třeba nekonzistentost a zmatenost nabídky Start, proti ní třeba nepohodlné schovávání a kolapsování oken u Maca. Ale o to tady nejde!!!!! Jestli to ale chcete slyšet, podle mne Mac je počítač především vytvořený pro lidi a MS Win je systém určený především k tvorbě zisku společnosti MS. Přečtěte si historii.
Jestli je míra vaší fundovanosti založená na tom, že odhadujete, kolik paměti mají uživatelé ve svých G4, no tak oooops! Já jsem to prostě vyzkoušel a jelo to i bez 128MB.
A k té ceně - zkuste přesvědčit studenta, že místo naškudlení 15 tisíc na poskládání nejstupidnějšího PC si má koupit Maca za 70... Tady nejde o to, co je lepší, ale co je nejdostupnější. Důkazem kvality Maců je to, že si je rozumní lidé i za tuto cenu kupují.
9) Pokud se chce někdo bavit na úrovni API, jsem k dispozici. BeOS a OSX mají společné objektové API, to je pravda, NeXT je má taky. Ale věci jako správa procesů, paměti a resolving symbolů ve sdílených knihovnách je podobný Linuxu, myslím dyld knihovny a ne CFM.
10) Koho by zajímaly podrobnosti, ať se podívá na macfixit, macweek, arstechnica atd. Já jsem se snažil spíš napsat své poznatky než překládat články z těchto domén.

Zdravím všechny poctivé oponenty
Lubor Přikryl, www.DSound1.com

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MaJa  |  20. 04. 2001 19:37

- Vas clanok nepovazujem za az tak "od veci" nez ste podla toho komentara usudili, je to dane aj tym, co sa na Zive o Macoch pise/pisalo predtym vseobecne; asi sa stavam neumerne kritickym voci tejto teme a Zive
- vuobec nemusite nic vychvalovat, staci ked sa vsetko uvedie v kontexte; na Macoch je co kritizovat
- nekonecne diskusie su castokrat vyvolane skreslenym informovanim a naslednou snahou uviest veci na pravu mieru
- samba funguje obojstranne (jednak smbmount, jednak smbd/nmbd)
- ano, clanky na arstechnica su fakt dobre
- polemiky okolo GUI su casto subjektivizovane a relativizovane, ale (objektivne) pravidla ergonomickeho GUI existuju, niekde su implementovane lepsie a niekde horsie

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Krumphanzl  |  20. 04. 2001 19:37

No nevim .... Autor clanku neshodil betu za mesic, mne se to podarilo asi po 6 hodinach a to pouze zakladnimi prostredky .... (hezky se mi do toho prostredi Aqua vysypala klasicka hlaska "panic" :) -- asi mam smulu) ... Take podle mne sitova konfigurace neni zadny zazrak, doufam, ze za to muze jen beta.

Nejhorsi je, a to zatim brani betu vubec rozumne pouzivat, je, ze se daji volat aplikace starsiho MacOS (9) jen s prepnutymi Roman scripty, pri ceskych nejede. Tohle ovsem diskvalifikuje spoustu hlavne DTP softu, ktery vyzaduje naopak CE skripty ... No a Meky mame hlavne kvuli DTP, ze ... Jeste ze je tam bootmanager. Taky mi tam chybi prehravac DVD, ale mozna jsem malo intenzivne hledal.

Ad RAMka a disk -- 800 MB zakladni instalace -- na tom komplotu vyrobcu software s vyrobci hardware asi neco bude. Osvedcilo se mi dat mu co nejvice RAMky, od 1/4 giga vys jede slusne.

No uvidime ostrou verzi .... Koncepce je celkem kvalitni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bohumil Herwig  |  20. 04. 2001 19:37

rad bych upozornil na to, ze prispevky/komentare k clanku by melz byt razeny obracene - od nejnovejsiho k nejstarsimu.
Na mem vypisu to ale je presne opacne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 19:37

Nic si z toho nedelejte, me take

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bohumil Herwig  |  20. 04. 2001 19:37

Mohu se zeptat, kdo napsal tento nezvykle seriozni clanek?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MaJa  |  20. 04. 2001 19:37

Zase clanok o Apple na Zive a zase kontroverzny. Btw. kde je autor ?

... unixove jadro Mach ...
Mach nie je UNIX. Mach a BSD kernel tvoria spolu realne jadro. Na rozdiel od "normalnych" unixov ktore maju kernel monolitny. Preto bude teoreticky X vzdy pomalsia ako "normalne" unixy. Ale kto cital nieco viac k Machu potvrdi, ze je to velmi velmi elegantne spravena vecicka.

Diky zastarale systemove architekture ... nutne restartovat cely Mac
Hmm ... pozna autor MacsBug, alebo Norton Crash Guard?

Nie je to 100% riesenie, ale drtivu vacsinu hlupych padov systemu to zachrani. Mnoho citatelov-uzivatelov Macov moze potvrdit ze napriek zastaralej architekture su 8/9 systemy stabilne. Vacsinou dovtedy kym uzivatel nie je nuteny spustit niektoru z MS aplikacii ...

Linux s nejakou grafickou nadstavbou je novemu MacOS najblize ...
Z trojice Linux, BeOS, Windows je po technologickej stranke blizsie skor BeOS, to je vlastne aj v clanku naznacene. A aj dalsie vety v tomto odseku su nejake zvlastne. Co je to "cistejsia aplikacia UNIXu". Ortodoxny unixaci rozhodne MOSX nepovazuju za "cisty" UNIX.

... porovnanie s BeOS ...
BeOS je zatial neporovnatelne rychlejsi ... okrem ineho.

... je to videt na propracovanosti uzivatelskeho rozhrani Win95 ...
No toto je perla! Najsmutnejsie na celych Windows je prave fakt, ze napriek tomu kolko penazi by mohol MS vrazit do toho aby boli Windows naozaj user friendly su stale rovnako sproste a pletuce uz niekolko rokov. Prvky ktore su v Macovskych (podla neznameho autora tak zastaralych) systemoch uz 5 rokov sa este len teraz dostavaju do Whistlera (ci jak sa to pise). Vyvojari MS ani po mnohych rokoch nepochopili, ze na to aby bol nejaky OS user-friendly proste nestaci urobit farebne ikonky a vyskakovacich doubleklikacov, ale ze je potrebne premysliet filozofiu chovania celeho GUI a vytvorit z neho kompaktny, intuitivne fungujuci celok. Tragediou dnesneho sveta osobnych pocitacov je fakt, ze sa Microsoftu podarilo "presvedcit" trh o tom, ze ich GUI je dobre. Netvrdim ze GUI v MacOS je dokonale, ale je z tohto hladiska o generaciu (a mozno nie jednu) dopredu ako Windows.

... hlavni vyhodou Windows ... ze pobezi na pocitaci za stvrtinonou cenu ...
Uff, myslel som si, ze tato fixna idea uz z populacie pomaly vyprchava ... Porovnatelne Mac a PC su porovnatelne drahe. Apple je drahsi a asi aj predrazeny, ale pomer 1:4 je zavadzanie. Da sa poskladat pecedlo za este menej (mam take 2 kusy), ale nedaju sa porovnat s Macom.

Pozadovanych 128 MB ...
Podla mojich skusenosti ma drtiva vacsina realnych uzivatelov vlastniacich G3/G4 (na ktorych MOSX oficialne bezi) vo svojom stroji aspon, alebo viac nez 128MB (ja sam mam 256 a este nejaku kupim, poznam ludi ktori maju 320, 512,...)

Prehravani audia a videa je pomalejsi
Nikto nikdy nepovedal ze implementacia QuickTime je super a final. V Systeme treba dotiahnut aj ine, dolezitejsie casti.

System se sam nepripoji do site Windows...
Mhmmm ... a co Samba ?
(http://mosx.tienhaara.net/samba.html - tam je sice popisany MOSX Server, ale myslim ze pre klienta to bude platit tiez)

---
Sorry za dlhy a ukecany prispevok. Zive, please mohol by niekto od vas konecne zacat pisat o Apple fundovanejsie a objektivnejsie?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiri Kral  |  20. 04. 2001 19:37

"Netvrdim ze GUI v MacOS je dokonale, ale je z tohto hladiska o generaciu (a mozno nie jednu) dopredu ako Windows."...
Prosim o alespon nekolik konkretnich GUI funkci, ktere jsou na Macich lepe vymyslene a implementovane nez ve Woknech. Nestojim o flamewar. Prosim konkretni info. Obcas musim pouzivat i Macky a pomuze mi to. dik.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MaJa  |  20. 04. 2001 19:37

- "vyskakovacie" okienka, automaticke otvranie okien pri dragovani
- recent applications/documents/servers
- control-strip/application menu (vo win to ciastocne supluje task bar)
- apple menu (vo win je zblbnuta implementacia rovnakej idei start button)
- moznost pracovat (dragnut, otvorit, ...) "sucasne" s fajlami z roznych adresarov/zariadeni
- logickejsie/jednotnejsie chovanie pri drag-and-drop
- logickejsie/jednotnejsie shortcuts (copy je cmd-C stale a nie raz ctrl-c, raz ctrl-ins - ci co)
- lepsia podpora cut/copy/paste medzi aplikaciami - dane ujednotenim typov dat
- doslednejsie uchovavanie vlastnosti jednotlivych prvkov GUI (ked si pamatam, ze som mal nieco na tom a tom mieste tak to tam naozaj najdem, nie ze mi to system iniciativne suchne do opacneho rohu obrazovky)
- intuitivnejsia praca s IO zariadeniami (priame pomenovanie zariadeni, ziadne A,B,C - pridanie disku na scsi/firewire/ nesposobi ze sa tie pismenka poprehadzuju, ikona automaticky na plochu, strcenie do kosa, nemoznost vytiahnut disketu/cd/... kym s nim system pracuje)
- prehladny lancher/vyskavacie okno s aliasmi - a nie bordel na poloche ako vo win
- ergonomickejsie umiestnenie prvkov GUI: to co je castejsie pouzivane je blizsie optickemu stredu, resp. hierarchia je dana z lava-hore do vpravo-dole, tak ako je to "normalne", preco asi ma mac kosik v pravom dolnom rohu)
- logickejsie/rychlejsie chovanie alertov/dialogov: ked bola operacia ku ktorej sa vztahuju destruktivna potom mam default "cancel", inak "ok"; MacOS sa otravne opakovane nevypytuje
- prvky ktore spolu suvisia su "pri sebe", prvky ktore maju protichodnu povahu su "od seba" (priklad: close/minimize-maximize, vo win sa clovek len trochu "netrafi" a je zle)
- ergonomickejsia grafika - neuvazane pouzivanie farieb je pri dlhodonej praci unavujuce - win priam hraju cerveou/zltou/zelenou, mac GUI je strohejsi a farby su pouzivane s vacsim citom
- atd, atd, ...

Odporucam navstivit www.mackido.com. Tam su clanky (zial presne url nepamatam) kde bolo mnozstvo prikladov, niektore rozumnejsie/objektivnejsie niektore menej, ale vsetky maju nieco do seba.

Btw. A ApplesScript ...
Kedy (?) budu mat Windows nejaky ekvivalent ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vit Sindlar  |  20. 04. 2001 19:37

S nekterymi vecmi se da souhlasit, s nekterymi ne. To vsechno je otazka osobniho pohledu a preferenci. Osobne mnohem radeji pracuji ve Windows, protoze odezvy systemu a aplikaci jsou podstatne lepsi a hlavne se Windows appz relativne snadno ovladaji pomoci klavesnice. Nicmene, zpet k problemu. Opravdovou "lahudkou" jsou na Macu (znam System6-8) non-modalni non-resizeable filerequestery. Takovou nepouzitelnou hruzu aby jeden pohledal. Dokonce i requestery ve Windows jsou lepsi a to uz je co rict.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Antobnín Fabičovič  |  20. 04. 2001 19:37

:)) Amiga proste drti i po 15 letech :)) Ano, je to pravda, NIKDO ještě nevymyslel lepší filerequestery (a nejen ty) než byly REQ requestry na Amize (celá sada requestrů fonty počínaje, přes soubory pokračuje a colorwheelem konče)..

BTW, hola, Ufone! :)) Administruješ ješte českou ATO? :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DigitalFury  |  20. 04. 2001 19:37

...ja bych doplnil to hlavni co me na MacOS GUI drzi

- jedno menu...to znamena ze kdyz otevru treba photoshop, je tam jednotne menu pro vsechna okna a ja se prepinam jenom mezi okny a u toho jeste vidim v pozadi okna jinych aplikaci... K cemu to??? zkuste nekdy delat webdesign na macu... s tim souvisi to ze kdyz pracuju na aktivnim okne tak za pomoci command+drag mohu jina neaktivni okna (i jinych aplikaci) ruzne posouvat a manipulovat (treba porovnavat obsah atd.)

- "system wide" drag and drop: vytvorim nadpis v typestyleru a rovnou ho pretahnu na ikonku photoshopu, kde muzu delat dalsi upravy

co bych chtel v Masoxu:
- popup folders (slozky jako vyskakovaci zalozky)
- window shade z classic MacOS (lepsi nez min/maximize), poklepanim se okno smrskne pouze na zahlavi s popisem - lepsi nez to hledat v task baru nebo docku u X
- springloading (automaticke otevirani pri copy/drag...)
- moznost vypnout ty sladkosti jako "genie effekt" a dalsi zamezovace rychlosti
- jine veci rychle pridava sharewareova comunita a mozna po feedbacku i Apple


P.S.: clanek byl podle me docela obstojny, jedine co me zmatlo byl ten file system...co vim tak programy budou pojaty jako "bundles" co znamena ze program a vsechny jeho asociovane knihovny atd. se budou jevit jako jedna ikonka pro koncoveho uzivatele (zadny .dll hell :), k cenovemu srovnani se nebudu vubec vyjadrovat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 19:37

Pro me osobne je asi nejdulezitejsi prace se soubory:
- OS rozlisuje nejen typ dokumentu, ale i program, ktery ho vytvoril. Vzdy to ukazuji na prikladu formatu EPS. Rozlisuje napriklad z Illustratoru (tj. vektorove obrazky) a Photoshopu (tj. bitmapove)
- Soubory si mohu oznacovat tzv. visackami. Oznacim si tak soubory, ktere musim jeste dodelat, ktere jsou na odevzdani.
- Ke kazdemu souboru si mohu psat komentare. Automaticky se dodelavaji napr. u stazenych souboru, kam se doplnuje adresa, odkud soubor pochazi
- Zastupce vzdy vi o originalu a mohu ho libovolne presouvat po disku, aniz by ztratil cestu
- Programy mohu libovolne presouvat po diskach, aniz by prastaly fungovat
- Programy staci smazat, nemusi se odinstalovavat.
- OS vzdy vi o obsahu slozky, coz treba pri praci na siti znamena, ze nemusim stale davat refresh apod.
...
Ono toho je mnohem vic, ale praci se soubory zkratka miluju

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Garfield  |  20. 04. 2001 19:37

Hm, já taky práci se soubory na Mac miluju - až k smrti )).
Jen v tom máte pár nepravd:
- MAC OS rozlišuje tvůrce - bohužel! Pak bezny uzivatel nema sanci nastavit, ze například prohlížet obrázky chce v jednom programu, pokazde se mu to na poklepání otevře v jiné aplikaci.
- Programy nestačí mazat, protože většina po sobě nechává balast v složce Systém, různé doplňky, předvolby, samostatné složky. Opět běžný uživatel bez větších znalostí nemá šanci odstranit, a komerční uninstalery (další výdaj k drahému HW) nefungují.
- Je pěkné, jak všechno tak automaticky funguje, to jistě. Druhou stranou této mince je, že všechny tyhle automatizmy žerou výkon a systémové prostředky, o nabourávání stability ani nemluvě.
- A já bych měl o tom něco vědět, správcuju 170 Applů na podnikové síti!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 19:37

- O tom, jestli bohu dik se nebudeme prit. Podle mne to je uzasna vec. Pokud chcete soubory prenastavit pro jinou aplikaci, pouzijte treba FileTyper a v FileExchange si to take nastavte, cemu se maji prirazovat. Popripade si udelejte AppleScript, ktery to bude delat automaticky. Ale to byste mel vedet, jako spravce tak velke site. Mimochodem - kde maji tolik Macu?
- Smazat je staci. Zbyle veci jsou vzdy na sejnem miste - doplnky, ovladaci panely a predvolby. V predvolbach vam to nevadi vubec a z doplnku to muzete vse vypnout jako balik ve spousteni doplnku. To byste take mel vedet.
- To ze to zere vykon se preci nepru, jenze zase se diky tomu zvysi produktivita prace a tim padem se delaji veci rychleji. Proc tedy nedelame vsechno v prikazove radce a v assembleru, kdyz ostatni veci spomaluji pocitac???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MaJa  |  20. 04. 2001 19:37

Existuje spusta utilitek ktore umoznuju zmenit TYPE/CREATOR, na druhu stranu obycajnym dragnutim sa to vacsinou da vyriesit, resp. si nastavit aby sa system zakazdym vypytoval akou aplikaciou to ma otvorit. Ze obycajny uzivatel ich nepozna. Nuz iste, ale to uz sa dostaneme do uplne inej temy. Vo windows sa vo vselijakych skrytych kutoch/registroch tiez vselico da nastavit ale bezny uzivatel to nerobi/nevie.

Jednoduche zmazanie zafunguje v omnoho vascom percente pripadov ako vo Windows. Okrem toho staci raz za cas cistit Preferences a je to v pohode.

A ze "inteligentnejsie" chovanie zerie resources. Nuz, to je snad normalne, ze masina sa priblizuje cloveku a nie naopak. O tom predsa user friendly je.

Robotu so spravovanim 170 Macov Vam nezavidim, ale myslim, ze sa Vam zivot trochu zjednodusi prave s pridchodom MOSX. ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
A.Bart  |  20. 04. 2001 19:37

Doporucuju nekdy zkusit spravovat 170 PC. Me bohate staci 15....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MAňo F.  |  20. 04. 2001 19:37

Neskusal som BeOS na Mac-och ani MacOS, ale na BeOSe ma prekvapila jedna vec:

Aj napriek inak vcelku rychlemu behu systemu (nuz, ale aj Win98 bezia rychlo, ked su zbrusu nanovo nainstalovane) prehravanie obycajneho MPEG-u (filmu) bolo neunosne pomale (mam AMD K6/266) a prakticky nepozeratelne. A jednalo sa pri tom o obycajne VideoCD, ktore na Win98 ide v pohode prehrad aj na Pentiu 133. Hmmm...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
_  |  20. 04. 2001 19:37

To preto, ze ovladac vasej karty pod BeOSom neakceleruje video, zatial co pod windowsami ano. To znamena, ze napr. prevod YUV-RGB, scaling, filtrovanie alebo motion compensation robi CPU a nie graficka karta.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel Vavra  |  20. 04. 2001 19:37

existuji vubec nejake drivery pod BeOS (pro jakoukoliv kartu) ktere akceleruji video (YUV 2 RGB funkci, treba)? pouzivam BeOS a tohle me s..e...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
_  |  20. 04. 2001 19:37

Neviem o ziadnych, skusal som len NVidie (momentalne jediny typ mne dostupnych kariet). Asi by to chcelo presvedcit vlastnikov Matroxov alebo ATI, nech zistia...

Ale tato vec hrozne s..e aj mna.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel Vavra  |  20. 04. 2001 19:37

Tak bohuzel, Beos NEPODPORUJE akceleraci videa. Schvalne sem se dival na to, jake mohou mit drivery grafickych karet akceleracni fce - pouze vykreslovani primitivnich 2D objektu a presuny - cili jenom blitter funkce. Rozhrani BeOS jako celek nepodporuje u ovladacu dalsi akcelerace...no, doufejme ze BeOS 6 uz to umet bude, jinak to bude naprd...odskakovat do windoze abych si prehral film se mi fakt nechce...a to ma byt multimedialni system..hahaha

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
puf  |  20. 04. 2001 19:37

Vyborna kritika ... lepsie by som to ani ja nenapisal. :=)))


puf
(owner *nepadajucich* win2k, imac dv, umax g3-400)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Březina  |  20. 04. 2001 19:37

Dobry den,

opravdu by mne velice zajimalo, proc pod clankem neni podpsan zadny autor ci medium, ze ktereho byl clanek prevzat. Mohu se touto cestou zeptat, kdo je tvurcem tohoto dilka?

Snad se autor nestydi za svoje hodnoceni?

Predem dekuji za odpoved

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 19:37

Me take. Bylo to prvni, po cem jsem koukal. Od jiste doby se totiz neobtezuji cist clanky od jistych autoru. Usetri to cas a nervy.

V tom clanku jsem nepochopil poznamku s tim spankem proc to u iMaca vyhovuje a napr. u Cube ci G4 ne? Vzdyt pri spanku jsou ty pocitace take uplne tiche, vcetne ventilatoru.

Take jsem se chtel zeptat, proc mi stale casteji vas server hlasi:
The page cannot be displayed

There are too many people accessing the Web site at this time.
------------------------------------------------------------------------
HTTP 403.9 - Access Forbidden: Too many users are connected
Internet Information Services

Pry mate kontaktovat podporu Microsoftu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pdb  |  20. 04. 2001 19:37

Proc to hlasi? Vzdyt si to staci prelozit.
Prilis mnoho pripojench uzivatelu. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 19:37

To jo, jenze jednou to hlasi pri 1800 navstevnicich, ale jindy uz pri 650! Spis je bordel na serveru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Bures  |  20. 04. 2001 19:37

A vy vite, jak jsou ti navstevnici pocitani? Jestli kazde otevrene okno znamena noveho navstevnika? Vite jestli na serveru krome zive, nejede jeste neco jineho?
Jak byste definoval "bordel na serveru"?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 19:37

Samozrejme nevim, ale jako navstevnikovi mi to muze byt i jedno. Samozrejme chapu, ze nemusi byt jeden server pouze na jednu sluzbu. Tady jde spis o to, ze se to objevuje cim dal casteji. Treba se na Zive nedostanu tri hodiny a podle nekterych prispevku v konferencich urcite nejsem sam. Je pravda, ze timto zpusobem take situaci vyresite - lide prestanou na stranky chodit a situace se zase vrati k normalu. Tim "bordelem" jsem mel na mysli prave organizaci serveru, aby nedoslo k jeho pretizeni, popr. rozlozeni sluzeb na vic serveru apod. To je samozrejme vase vec, jak s tim nalozite. Muj prispevek spis berte jako upozorneni na stale se zhorsujici stav, nez jako kritiku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Bures  |  20. 04. 2001 19:37

Jako navstevnikovi vam muze byt pozadi problemu jedno. Kdyz uz se tim ale zacnete zabyvat a kritizujete, tak by vam to jedno byt nemelo.
Ono to "bordel na serveru" vyznelo jako celkem tvrda kritika. A kritizovat bez znalosti pozadi umi opravdu kazdy.
Za upozorneni dekuju, tyto problemy resime.

V CP pracuji jako Internet administrator.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiri Kral  |  20. 04. 2001 19:37

"Nový systém (.....) se zatím chová stabilněji než Windows 2000." Zajimalo by mne co konkretniho chtel touto vetou basnik rici. W2k pouzivam intenzivne a jeste nikdy nespadly. Ptal jsem se znamych programatoru a nikdo z nich ani nezna nikoho koho by w2k obdarily BSOD. ze by nektera 0 byla jeste nulovejsi nez jina 0?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Adam Sobotka  |  20. 04. 2001 19:37

Já jo, ale mohl za ní betadriver od nvidie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
poxi  |  20. 04. 2001 19:37

Nie je to celkom pravda, 2000ky pouzivam rok a spadli do modrej obrazovky asi 4x ) Jedna finta je napriklad uplne zaplnit disk C, hoci mate swap na D system stale potrebuje nejake miesto na C a po jeho zaplneni - modra obrazovka. Nefunguje to vsak na kazdom pocitaci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Taviak  |  20. 04. 2001 19:37

Nesuhlasim. Ja som disk zaplnil viackrat, ale dolezite je, ako mate nastaveny swap file. Ak ma nastavenu standardnu velkost (ziadne „automanagement“) napr. 128 MB, tak W2k zvladne aj tuto situaciu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pdb  |  20. 04. 2001 19:37

Nevim kterej system by rozchodil uplny zaplneni systemove partition.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vit Sindlar  |  20. 04. 2001 19:37

To si asi delate srandu, ze? Napriklad kazdy RTOS... Opravdu mi neni jasne, co ma spolecneho zaplneni systemove partition s pady systemu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Petrla  |  20. 04. 2001 19:37

Třeba IRIX padá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bohdan  |  20. 04. 2001 19:37

w2k pouzivam 2 mesice na znackovym HW (iPaq), BSOD jsem skutecne nevidel, ale zato totalni vytuh asi 4x!! Coz mi prijde jeste horsi nez BSOD. Navic si staci projit par konferenci a zjistite, ze patrite mezi extremni mensinu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Otto Dostal  |  20. 04. 2001 19:37

Pouzivam W2000 asi rok a zhruba 1x za mesic me spadnou. Budto to neudela vubec nic a proste naraz nejde ani hybat mysi, nebo naskoci modra obrazovka s ruznorodou hlaskou. Obvyklou situaci take je, ze pocitac nedokonci vypinaci cyklus. Vsechny komponenty sou znackove a odborne slozene, tak nevim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Becvar  |  20. 04. 2001 19:37

Nic proti 2000 nemam, i kdyz soft od MS nepouzivam - ovsem podle pozorovani kolegu a jejich odhadu jim pri intenzivni praci s grafikou padaji tak 2x tydne. Na MS to je docela slusny (temer stabilni :).

Jestli me nekdo namitne, ze zrejme instalujou kdejakou podezrelou aplikaci z internetu, nebo podobnej blabol, tak se mu vysmeju do xichtu. Dotycny at si nekde najde definici operacniho systemu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Petrla  |  20. 04. 2001 19:37

Mají nevyladěný HW, paměť nebo grafickou kartu. To je důvod 99% BSOD Win2K.

Macovské systémy pracují na radikálně menším počtu HW kombinací, než ty Microsoftí. Mají snazší situaci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor